Severni tok AG/Russian Look/ZUMA Wire/picture alliance

Kreće gas iz Rusije ka Evropi Severnim tokom 1

Severni tok 1 ipak nastavlja sa radom, a podaci na web stranici operatera Severni tok pokazali su da se protok povećao sa nule na 29.284.591 kwh u četvrtak između 06:00 i 07:00 časova po srednjeevropskom vremenu što su približne vrednosti protoku poslednjeg dana rada pre početka radova na održavanju.

Zvaničnici operatera Severnog toka 1, ključnog gasovoda čija je geografska rasprostranjenost od Rusije  pa čak do Nemačke, rekli su da je u procesu puštanje gasa kroz severni tok 1 ka Evropi.

Širom regiona je postojala zabrinutost da bi moglo doći do potpunog prekida isporuke gasa putem gasovoda nakon što je ranije ovog meseca gasovod zatvoren zbog održavanja. Protok je trebalo da bude uspostavljen ponovo u četvrtak nakon završetka radova.

Rano jutros između 06:00 i 07:00  časova po srednjeevropskom vremenu podaci na web stranici operatera Severni tok pokazali su da su se protok povećao sa nule na  29.284.591 kwh 10. jula, poslednjeg dana rada pre početka radova na održavanju, protoci su bili na približno istom nivou, nešto iznad 29.000.000 kwh.

To će verovatno biti veliko olakšanje evropskim zvaničnicima koji su se trudili da pronađu alternativne dobavljače ruskog gasa.

Evropa nastavlja da traži alternative za Ruski gas

Nemačka kao i države širom EU, godinama zavise od ruskih fosilnih goriva i postojao je agresivan pokušaj da se to preokrene nakon početka rata između Rusije i Ukrajine. Od marta, EU je pregovarala o novim gasnim sporazumima sa Sjedinjenim Državama i Azerbejdžanom, a razgovarala je i sa Izraelom i Katarom.

Govoreći u sredu, Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije, rekla je da Rusija ucenjuje Evropu i koristi energente kao oružje. Rusija je više puta demantovala da koristi fosilna goriva u svrhe naoružavanja svojih vojnih jedinica.

Uprkos vestima da su tokovi kroz gasovod ponovo pokrenuti, EU će nastaviti da sprovodi planove za vanredne situacije u slučaju potpunog prekida isporuke gasa iz Rusije. Evropska komisija je poručila 27 zemalja EU da moraju da smanje potrošnju gasa za 15 odsto do marta, u nastojanju da uštede energiju.

Fon der Lajen je rekla da je verovatno da će Kremlj u nekom trenutku potpuno obustaviti isporuke gasa Evropi.

Izvor: CNBC

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti