Kremlj: Radi se na detaljima projekta gasnog haba, prodaja gasa ključno pitanje

Detalji izgradnje gasnog haba na teritoriji Turske se razrađuju, a jedan važan deo projekta povezan je sa pitanjima prodaje gasa, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Turska i Rusija su postigle principijelni sporazum o projektu gasnog haba. Turska je počela da realizuje svoj deo obaveza, saopštilo je Ministarstvo energetike Turske. Postoji potencijal da se gasovod "Turski tok" proširi po potrebi, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Zainteresovanost obe zemlje za izgradnju gasnog haba istaknuta je tokom nedavnog susreta dvojice predsednika u Astani, na detaljima se radi. Znamo da se veoma važan deo projekta odnosi na prodaju gasa. U skladu s tima kako to pitanje bude razrešeno biće poznate i konture haba“, rekao je Peskov novinarima.

Peskov je dodao da je saradnja između Turske i Rusije u gasnoj sferi pitanje o kojem se diskutuje na najvišem nivou, ali i drugim.

Prema rečima Peskova, u Kremlju ne vide nikakvog osnova za strahovanja da bi Turska mogla da zloupotrebi svoj položaj na tržištu gasa.

Portparol Kremlja komentarisao je i izjavu češkog ministra o tome da Evropa treba da odbije da kupuje ruski gas preko haba u Turskoj, ističući da Evropu ne čini samo Češka i da druge zemlje mogu imati i drugačiji stav.

Podsetimo, češki ministar industrije i trgovine Jozef Sikela rekao je za turske medije da Prag očekuje da Evropa neće kupovati ruski gas u habu u Turskoj. Takođe je dodao da se u Evropi vodi ozbiljna diskusija o isporukama gasa i nafte i da je uvoz iz Rusije predstavlja problem.

Turska i Rusija postigle principijelni sporazum o gasnom habu

Turska i Rusija su postigle principijelni sporazum o projektu gasnog haba. Turska je počela da realizuje svoj deo obaveza, saopštilo je Ministarstvo energetike Turske.

„Najpre ćemo razmotriti naš deo posla. Počeli smo sa tim. Kompanije ‘Botaš’ (turska državna naftno-gasna kompanija) i ‘Epiaš’ (državna kompanija za upravljanje energetskim tržištem) rade. Uvek nam je bio cilj da postanemo gasni i trgovinski centar. U principu, sporazum je postignut oko pregovora. Prvo treba da završimo posao na našoj strani“, rekao je ministar energetike i prirodnih resursa Turske Fatih Donmez novinarima.

Donmez je takođe prokomentarisao pitanje o planovima članica G7 o primeni ograničenja cena ruske nafte.

„Znate da i mi trgujemo sirovom naftom preko rafinerija. Postoji privatan sektor u koji spadaju firme kao što su ‘Tupraš’ (Petrohemijska kompanija) i rafinerija ‘Star’. ‘Tupraš’ ima 4 rafinerije. Oni trguju sa lokacija koje odgovaraju njihovim tehničkim specifikacijama i komercijalnim uslovima. Većina njih potpisuje ugovor na godinu dana unapred. Drugim rečima, u ovim kompanijama nema toliko mnogo spot nabavki. Posebna tema je to kakva će biti njihova strategija kupovine uoči naredne godine. Ovde je nemoguće u trenutku odrediti ‘kupovaću tamo ili neću kupovati’. Svaka rafinerija, blagovremeno, mesecima unapred zaključuje ugovore o kupovini, planira koliko će joj i iz kojih izvora nafte biti potrebno. Odnosno, hajde da prvo pogledamo kako će se to primenjivati u praksi, trenutno je teško reci bilo šta“, objasnio je ministar.

Podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin rekao je tokom foruma „Ruska energetska nedelja“ da bi Rusija mogla da premesti izgubljeni obim tranzita preko „Severnih tokova“ u region Crnog mora, stvaranjem najvećeg „gasnog haba“ u Turskoj radi snabdevanja Evrope, ako za to budu zainteresovani turski partneri.

„Izgubljeni obim tranzita preko „Severnih tokova“ koji prolaze po dnu Baltičkog mora, mogli bismo premestiti i u region Crnog mora, tako da to postane glavna maršruta za isporuke našeg goriva i prirodnog gasa u Evropu preko Turske, stvaranjem u Turskoj najvećeg gasnog haba za Evropu, ako su, naravno, za to zainteresovani naši partneri“, rekao je nedavno Putin.

On se potom sastao sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom i obavestio ga o ovoj ideji.

Kremlj: Gasovod „Turski tok“ po potrebi može biti proširen

Postoji potencijal da se gasovod Turski tok proširi po potrebi, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Sa Turskom nas povezuje jedan od sada najvećih gasovodnih sistema – Turski tok, koji ima ozbiljan potencijal da, po potrebi, bude proširen“, rekao je Peskov na redovnom brifingu za novinare.

Gasovod „Turski tok“ postavljen je duž dna Crnog mora od Rusije do obale Turske. Dalje ide kopneni tranzitni krak do granice sa susednim zemljama, odakle se gas već́ izvozi u Grčku, Bugarsku, Severnu Makedoniju i Srbiju.

Propusni kapacitet gasovoda dužine 930 km iznosi 31,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Izvor: Sputnjik

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti