UNKS priprema izmenu akcizne politike

Kretanja na tržištu naftnih derivata po diktatu korone

Epidemija diktira kretanja na tržištu naftnih derivata. Slabljenjem korona virusa povećana je potražnja i prodaja naftnih derivata, pa je ona u Srbiji ove godine čak i veća nego 2019, dakle pre epidemije. Četvrti talas epidemije će uticati i na smanjenu potrošnju nafte i reflektovati se na cenu goriva.

Slabljenjem korona virusa povećana je potražnja i prodaja naftnih derivata, pa je ona u Srbiji ove godine čak i veća nego 2019, dakle pre epidemije. Cene nafte i naftnih derivata dostigle su nivoe približne onima od pre korone, izjavila je urednica portala Energija Balkana Jelica Putniković.

Ona za Tanjug objašnjava da se to ne dešava samo u Srbiji. Tako je u celom svetu. Kao zanimljivo navodi da je američka administracija, kako bi zaustavila rast cena nafte, sa OPEK-om počela pregovore o tome da članice ove asocijacije država izvoznica nafte povećaju proizvodnju i plasman sirove nafte.

„To radi Amerika, poznata po tome što njeni vozači baš i ne štede gorivo, već troše velike količine naftnih derivate. Bajdenova administracija pokušava da zaustavi poskupljenje sirove nafte i na taj način, zapravo, obezbedi pojeftinjenje goriva”, kaže Putnikovićeva.

Prognoze nepouzdane

Dodaje, međutim, da je veoma diskutabilno koliko će uopšte i biti potrebno povećanje ponude koje Amerikanci traže. Jer, Međunarodna agencija za energetiku (IEA) je izmenila svoju raniju prognozu i u avgustovskoj kaže da će porast potrošnje i potražnje za naftom biti manji nego što su ranije procenjivali.

Sve to, ocenjuje sagovornica Tanjuga, pokazuje koliko je u sadašnjim okolnostima izazvanim korona virusom teško planirati i predvideti šta će se na ovom tržištu događati. Koliko će gorivo u narednom periodu koštati.

„Pošto već imamo četvrti talas korone, pitanje je kakva će biti situacija sa putovanjima i potrošnjom goriva. Veoma je teško prognozirati šta će biti i za dve nedelje, a kamoli davati prognozu na duže. I naše zdravstvene vlasti najavjuju neke oštrije mere. Ako se, recimo, zabrane veći skupovi, možemo očekivati da će se manje putovati. A to će uticati i na smanjenu potrošnju nafte i reflektovati se na cenu goriva”, objašnjava Jelica Putniković.

Jelica Putniković, urednica Portala Energija Balkana: Epidemija diktira kretanja na tržištu naftnih derivata

Izvor: Tanjug

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti