Kriminalne aktivnosti u najvećem evropskom proizvođaču bakra

Aurubis, najveći evropski proizvođač bakra, izdao je saopštenje je da je bio meta velike kriminalne krađe, a šteta se meri stotinama miliona evra.

Najveći evropski proizvođač bakra Aurubis iz Hamburga istražuje moguću zavere dobavljača i zaposlenih nakon otkrića da su iz kompanijskih zaliha nestali metali vredni stotine miliona evra.

Deonice firme pale su čak 17 odsto u petak ujutro na berzi trgovine u Frankfurtu, nakon objave kompanije da neće ostvariti ciljanu dobit nakon otkrića „kriminalne aktivnosti” koja bi mogla da donese „nisku trocifrenu brojku”. Kompanija je u četvrtak saopštila da neće ostvariti prognoziranu bruto dobit od 450 do 550 miliona evra u 2023. godini zbog navodne krađe.

Predstavnici Aurubisa su rekli da će se kompanijska istraga, u koju je uključena i policija, završiti do kraja. Istragom se utvrđuje jesu li dobavljači sarađivali sa zaposlenima u manipulisanju evidencijama o zalihama metala u firmi za reciklažu.

Istraga u toku

„Teško je dati konkretne informacije pre nego što se istraga završi”, rekao je portparol Aurubisa za Fajnenšl Tajms.

Dodaje da, sa obzirom na količine, navodna krađa verovatno uključuje materijale koji sadrže plemenite i druge metale, poput otpadne elektronike.

Firma sa sedištem u Hamburgu prošle godine ostvarila je prihod od 18,5 milijardi evra. Najveća je evropska grupacija za topljenje i recikliranje bakra sa pogonima za preradu širom reiona, uključujući veliki kompleks na jugu ovog grada.

Aurubis ne koristi metal iz rude, već je posao izgradio na topljenju metalnih koncentrata, metalnog otpada i materijala za recikliranje koji sadrže metal iz rudnika i elektronskih kompanija. Njegova web stranica navodi da nabavlja metalne koncentrate od „više od 30 rudarskih partnera i nekoliko trgovaca”.

Policija je u junu pretresla firmu u istrazi o nestaloj robi vrednoj 20 miliona evra koja je rezultirala hapšenjem šest osoba, od kojih nekoliko zaposlenih.

Aurubis ne veruje da su ova dva slučaja povezana. No, državni tužialac u Hamburgu rekao je da nastavlja sa svojim slučajem protiv 12 optuženih u vezi s „opsežnim pretragama” iz juna.

Ovo je najnoviji u nizu skandala koji potresa metalnu industriju, dovodeći u pitanje poštovanje protokola, kao i nadzora i bezbenosti kako bi se ograničila učestalost prevara i krađa.

Niz prevara i krađa

Grupa za globalnu trgovinu sirovinama Trafigura optužila je ove godine jednog trgovca za planiranje prevare sa niklom vredne 590 miliona dolara. U drugom skandalu otkriveno je da su vreće sa niklom u skladištima Londonske berze metala bile pune kamenja. Ugled segmenta je narušen nizom prevara i krađa u Kini poslednjih godina.

Predstavnici firme rekli su da je od racije u junu počela da sprovodi dodatne bezbednosne mere, uključujući više nasumičnih provera i strože kontrole na vratima gde kamioni sa metalom ulaze i izlaze.

Izvor: bankar.me

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti