Kriptovalute – visoko špekulativna imovina na novoj prekretnici

Najava Džoa Bajdena da će povećati porez na kapitalnu zaradu urušila je vrednost ne samo bitkoina – najpopularnije digitalne valute već celog tržišta kriptovaluta sa više od 200 milijardi dolara u jednom danu. Ono što je sigurno je da ponovo otpočinje preispitivanja ulaganja u kriptovalute, hoće li ih neke države zabraniti ili će ova „visoko špekulativna imovina“ i pored oporezivanja, ipak, postati najsigurnija „alternativom za investiranje“.

Bitkoin i druge digitalne valute doživljavaju drastičan pad vrednosti, jer je predlog o povećanje poreza na kapitalnu zaradu američkog predsednika Džoa Bajdena dovelo do talasa prodaje.

Vrednost bitkoina je do 10 sati po Londonskom vremenu, opala za više od 8% u toku 24 sata – na 48.687 dolara, pokazuju podaci Coin Metrics-a. To je prvi put da se bitkoinom trguje za manje od 50.000 američkih dolara od početka marta. Eter je pao na 2.211 američkih dolara, što je pad veći od 12%. KSRP, peta po veličini kriptovaluta, pala je za skoro 19%.

Na današnjem trgovanju oko 14:06 časova po pekinškom vremenu, cena bitkoina iznosila je 49.281,40 dolara, što je pad od skoro 10 odsto u poslednja 24 sata, prenosi CNBC.

Ovo je izbrisalo više od 200 milijardi dolara vrednosti sa celog tržišta kriptovaluta, pokazuju podaci CoinMarketCap-a, dok neki analitičari tvrde da je više od 260 milijardi dolara vrednosti kripto tržišta „izbrisano“.

„Tržište je poprilično uzburkano i verovatno se hladi pred sledeću fazu“, prokomentarisao je Vijai Aiar, šef poslovnog razvoja na berzi kripto valuta Luno, za CNBC e-poštom.

Očekuje se da će predsednik Bajden podići dugoročni porez na kapitalnu dobit za najbogatije Amerikance na 43,4%, uključujući i dodatni porez. To bi bilo više od najviše savezne poreske stope na prihode od zarada. Nova poreska stopa primenjivala bi se na povraćaj sredstava, koja se drže na oporezivim računima i koja se prodaju nakon više od godinu dana.

Foto: Pixabay

To je preko noći izazvalo rasprodaju na berzama, pri čemu su sva tri glavna američka indeksa završili sesiju u četvrtak u minusu. Analitičari procenjuju da se strahovi zbog Bajdenovog predloga za porez na kapitalnu dobit mogu proširiti i na kripto investitore, koji su imali sjajnu godinu sa cenom bitkoina – koja se popela više od šest puta u poslednjih 12 meseci.

Ipak, jedan kripto preduzetnik rekao je da bi Bajden mogao učiniti uslugu svojoj industriji.

„Bilo bi još smislenije odigrati taj najstariji trik u pametnoj knjizi „upravljanje finansijama“: zadužujte se protiv svoje imovine, kako biste izbegli porez na kapitalnu dobit“, rekao je Antoni Trenčev, suosnivač kripto zajmodavca Neko.

Samo u 2021. godini bitkoin je porastao za 66%, dok je etar – digitalni token Ethereum blockchain – porastao više od 200%. Deo te podrške je zbog povećane kupovine bitkoina od strane institucionalnih investitora. A kompanije kao što su Tesla i Square kupile su i bitkoine vredne milijarde dolara.

Banke, takođe, pokušavaju da omoguće svojim klijentima da se uključe u tržište bitkoina. U martu je Morgan Stanley najavio da pokreće pristup tri fonda koji omogućavaju vlasništvo nad bitkoinima, izvestio je CNBC.

„Situacije koje imaju uticaj na vrednost kriptovaluta su se popele na viši nivo. Što više novca uđe na tržište, to će biti manje nestabilnosti“, rekao je Eric Demuh, izvršni direktor i suosnivač brokera digitalne imovine Bitpanda, za CNBC-ov Skuawk Box Europe u petak pojašnjavajući: „A za maloprodajne investitore, koji ulaze na tržište, strategija je uvek da se nikad ne stavi sve u jednu korpu i da se samo mali deo portfelja stavi u kripto valutu, u bitkoin. Nije važno da li verujete ili ne, diverzifikacija vaše imovine je ključna.“

Međutim, zabrinutost zbog regulatornog suzbijanja bitkoina i dalje zamagljuje tržište. Džesi Pauel, izvršni direktor velike berze kriptovaluta pod nazivom Kraken, upozorio je da bi vlade mogle odustati od upotrebe bitkoina i drugihkripto valuta.

Indija planira da uvede zakon o zabrani trgovine ili čak vlasništva nad kriptovalutama, izvestio je Rojters prošlog meseca. U februaru je američka ministarka finansija Džanet Jelen nazvala bitkoin i rekla da je zabrinuta zbog potencijalnih gubitaka za investitore.

Vlasti širom sveta istražuju kako da regulišu bitkoine. Zamenik guvernera Narodne banke Kine, nazvao je bitkoin prošle godine „alternativom za investiranje“, koja je označila progresivniji ton nad kriptovalutama nakon žestokog suzbijanja regulatornih vlasti u toj zemlji tokom 2017. i 2018. godine.

Izvor: CNBC

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.