Kritike iz EU i SAD zbog pojačavanja gasnih veza Republike Srpske sa Rusijom

I dalje imamo najbolju cenu gasa u regionu, konstatovali su predstavnici gasnog sektora povodom informacije iz Moskve da je predsednik Rusije Vladimir Putin rekao da cena gasa ostaje gotovo identična za Republiku Srpsku. Dok Republika Srpska želi da izgradi gasovod Nova istočna interkonekcija iz Delegacije EU u BiH kažu da je ova zemlja u potpunosti zavisna od uvoza ruskog prirodnog gasa preko Turskog toka i poručuju da će Južna interkonekcija doprineti jačanju integracije BiH u evropsko tržište gasa i povećanju sigurnosti snabdevanja.

Predsednik Republike Srpske, Milorad Dodik, boraveći u višednevnoj poseti Moskvi, izjavio je da mu je predsednik Rusije Vladimir Putin rekao da cena gasa ostaje gotovo identična za RS. Naveo je cena ostaje povoljna, sa nekim malim povećanjima, a da je sada vreme da se, definiše cena i za narednu godinu.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savetu ministara Staša Košarac ocenio je da je dogovor postignut u Moskvi primarno u interesu građana – i Republike Srpske i FBiH, jer će se i ove godine grejati po povoljnim cenama, prenela je agencija Srna.

„Takođe, to je odlična vest i za privredni sektor, posebno uzimajući u obzir izazovna vremena i poremećaje na globalnom nivou“, dodao je Košarac.

Važno stabilno snabdevanje

Direktor preduzeća Gas-Res Momčilo Antonić, kako piše Srna, smatra da je veoma važno da Republika Srpska ima stabilno snabdevanje ruskim gasom i cenu koja je najniža u zemljama regiona, što je važno i za stanovnike i privredu koji koriste ovaj energent

Antonić je naveo da Republika Srpska formira cenu prema naftnoj formuli, a ne berzanskoj ceni, u koju se uključuju i energenti koji su konkurencija gasu i ta cena uvek bude manja u odnosu na druge energente.

„Srpska sto odsto dobija cenu gasa po naftnoj formuli, što je veoma važno, dok zemlje u okruženju, Srbija i Mađarska, to rade 80 odsto na naftnoj formuli, a 20 odsto na berzanskoj ceni i tu smo u nekoj prednosti“, naglasio je Antonić.

Kako je rekao, politika ruskog Gasproma je takva da su gotovo iste cene gasa za zemlje koje se nisu pridružile sankcijama Rusiji i sve zavisi od transporta, odnosno što je dalja zemlja cena je malo viša. Antonić je naglasio da Srpska ima nešto bolju cenu gasa i od FBiH i Srbije.

Najbolja cena gasa u regionu

Istakao je da Srpska ima najbolju cenu gasa u odnosu na region, a sličnu zemljama koje imaju status prijateljskih zemalja Rusiji. Antonić je naglasio da se cene formiraju na godišnjem nivou i one će u ovoj godini biti formirane po naftnoj formuli, kakve su i bile, poručujući da je veoma važno dugoročno snabdevanje Srpske ruskim gasom.

„Problem je što celi severozapdnio deo Republike Srpske nema gasovod i imamo konstantne blokade iz FBiH da tom delu omogućimo snabdevanje ovim energentom. U delu Srpske, gde postoji, gasovod je značajan, i stanovništvo i privreda rado koriste gas, jer je konkurentan“, naglasio je Antonić.

Izgradnja gasovoda

Inače, u fokusu celokupne javnosti BiH ovih dana je, svakako, donošenje odluke o izgradnji istočne i južne gasne interkonekcije. Da podsetimo, nakon što je Savet ministara BiH usvojio Nacrt osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između BiH i Republike Srpske o izgradnji istočne gasne interkonkcije i između BiH i Hrvatske o izgradnji gasovoda Južna interkonekcija, ovu odluku bi trebalo da potvrdi i Predsedništvo BiH.

Dva člana Predsedništva konsenzus uslovljavaju donošenjem Zakona o gasu BiH, dok iz Srpske poručuju da je nadležnost za oblast energetike isključivo u entitetima.

Srpska želi da gradi gasovod

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je za Raša tudej da Srpska želi da izgradi gasovod Nova istočna interkonekcija i ocenio da je postignut određen napredak, ali da svemu tome predstoji dug put.

„Mi smo mali potrošači, skoro beznačajni u smislu ukupne potrošnje u regionu, a kamoli u odnosu na globalni nivo. Ali, mi imamo svoje potrebe, želimo da vidimo čvrstu rešenost sa ruske strane da podrže kompanije da investiraju u ovaj gasovod“, rekao je Dodik za Raša tudej.

Predsednik Srpske je podsetio na to da je Savet ministara nedavno odlučio da se o tome pregovara sa Srbijom i postigne sporazum o lokaciji konekcije gasovoda.

„Ipak, pred nama je dug put. Moramo da sprovedemo i pratimo nekoliko procedura, ali to je realnost i postignut je određeni napredak. Želimo da izgradimo ovaj gasovod“, rekao je Dodik.

EU odmerava stav o gasovodima

S druge strane, kako prenosi portal Klix, iz Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini podsećaju da je po pitanju alternativa izvora energije i sigurnosti snabdevanja prirodnim gasom, Bosna i Hercegovina u potpunosti zavisna od jednog jedinog izvora (uvoz ruskog prirodnog gasa preko Turskog toka), što je čini ranjivom u slučaju prekida snabdevanja.

„Južna interkonekcija će doprineti jačanju integracije BiH u evropsko tržište gasa i povećanju sigurnosti snabdevanja. Projekat ispunjava uslove i za bespovratna sredstva EU-a kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan (WBIF), nakon podnošenja zrele projektne dokumentacije“, navode iz Delegacije.

U tom cilju bi, kako ističu, BiH trebalo da ubrza izradu glavnog projekta interkonekcije i usvoji zakon o projektu Južnog interkonektora koji bi se povezao na hrvatsku gasnu mrežu preko ogranaka za Novi Travnik i Mostar. Zato pozivaju nadležne organe da preduzmu neophodne korake za odobrenje i pokretanje projekta.

Istočna interkonekcija i novo preduzeće

Iz Delegacije EU kažu da, iako bi istočna intekonkecija značila dodatnu ulaznu tačku snabdevanja, onda se povezuje na isti izvor od koga je Bosna i Hercegovina već zavisna i ne doprionosi diversifikaciji ili povećanju sigurnosti snabdevanja.

Podsećaju da je Evropska unija preduzela uspešne mere za smanjenje zavisnosti od ruskog gasa i da poziva svoje partnere da učine isto.

„U svakom slučaju, ono što je važno jeste da je Savet ministara uspeo da postigne kompromisno rešenje po pitanju gasnih interkonektora i pozivamo da se ovaj produktivan duh nastavi kako bi se omogućila izgradnja daljih infrastrukturnih projekata u korist građana BiH“, poručuju iz Delegacije.

Kažu kako Evropska unija nije uverena da bi osnivanje nove gasne kompanije bilo opravdano, ni u ekonomskom, a ni u smislu funkcionalnosti.

Poruka ambdasade SAD-a

Inače, kako podseća portal Klix, na Energetskom samitu u Neumu, ambasador SAD-a Michael Murphy rekao da pozivi za formiranje novog operatera za gas samo za projekat južne interkonekcije nemaju smisla niti sa tehničkog, niti sa ekonomskog stanovišta.

„Operator za prenos gasa u Federaciji, BH Gas, garant je energetske sigurnosti za celu Federaciju. Umesto toga, fokus treba da bude na osnaživanuju BH Gasa, kao jedinstvenog preduzeća, da pruža usluge potrošačima, privredi i distributerima u celom entitetu“, rekao je tada Murphy.

Poslanici iz HDZ-a su junu 2022. godine uložili amandmane na Zakon kojim bi se regulisalo pitanje južne interkonekcije sa Hrvatskom. Ovim amandmanima se umesto BH Gasa u ugovor uvodi preduzeće koje tek treba da bude osnovano – Južna plinska interkonekcija d.o.o. Mostar.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti