Kriza usporava rast svetske tražnje za električnom energijom

Rast potražnje za električnom energijom značajno usporava u 2022. godini. U prvoj polovini godine cene gasa u Evropi su učetvorostručene, a uglja više nego utrostručene - u odnosu na isti period 2021. godini. To je dovelo do toga da se velikoprodajne cene struje na mnogim tržištima više nego utrostruče”, navodi se u izveštaju IEA objavljenom 20. jula.

Globalna tražnja električne energije znatno usporava ove godine. Razlozi su posustali ekonomski rast i nezadrživo poskupljenje struje. Taj će se trend verovatno nastaviti u 2023, prognozira Međunarodna agencija za energiju (IEA).

„Rast potražnje za električnom energijom značajno usporava u 2022. godini”, navela je IEA u novom izveštaju o tržištu električne energije, pišu EURACTIV.com i AFP a prenosi EURACTIV.rs.

Očekivani rast tražnje za strujom – 6%

Agencija očekuje da nakon što je globalna tražnja za strujom u 2021. porasla za snažnih 6%, zahvaljujući ekonomskom oporavku posle popuštanja mera zbog kovida, rast u 2022. uspori na 2,4%. To znači da će biti na nivou proseka iz perioda od 2015. do 2019. godine.

Prema analitičarima IEA, to odražava usporavanje svetskog ekonomskog rasta, više cene energije nakon ruske invazije na Ukrajinu i ponovno uvođenje restrikcija radi očuvanja javnog zdravlja, posebno u Kini.

Pored toga, u izveštaju se navodi da će emisija CO2 u sektoru struje blago pasti ove godine.

„Nakon što je u 2021. porasla do rekordnog nivoa, emisija CO2 će ove godine pasti, istina za manje od 1%“, pojašnjava se.

Obnovljivi izvori energije zamenjuju fosilno gorivo

U Agenciji kažu da obnovljivi izvori energije rastu brže od tražnje i zamenjuju fosilno gorivo. Dodatni kapaciteti u tom sektoru će doneti njihov rast na globalnom nivou za više od 10% u 2022.

EU, takođe, radi na smanjenju zavisnosti od uvoza ruskih fosilnih goriva, tako što ubrzava prelazak na čistu energiju.

„Implementacija plana Evropske komisije RipauerIJu u velikoj meri bi ubrzala sektor obnovljive energije u narednim godinama i udvostručila njihov udeo u bruto finalnoj potrošnji energije od 2020. do 2030. i znatno smanjila upotrebu fosilnog goriva”, navela je IEA.

Uprkos tome, zbog visokih cena gasa i ograničenja isporuka, ugalj je zamena gasa u proizvodnju energije u zemljama sa rezervnim kapacitetom elektrana na ugalj.

„U Evropi vlade odlažu postepeno zatvaranje elektrana na ugalj i ukidaju restrikcije. Cilj je proizvodnja više struje iz uglja kako bi se tako smanjila potrošnju gasa i unapredila bezbednost isporuka“, navodi se u izveštaju.

Na sve to, velikoprodajne cene struje astronomski su porasle u mnogim zemljama, navela je IEA.

„U prvoj polovini 2022. cene gasa u Evropi su učetvorostručene, a uglja više nego utrostručene u odnosu na isti period 2021. godini. To je dovelo do toga da se velikoprodajne cene struje na mnogim tržištima više nego utrostruče”, navodi se u izveštaju objavljenom 20. jula.

Kada je reč o 2023., u IEA kažu da glavne neizvesnosti, koje utiču na prognozu za tu godinu, ostaju cene fosilnog goriva i ekonomski rast.

„Očekujemo da svetski rast traženje za električnom energijom u 2023. ostane sličan ovogodišnjem. Snažan rast obnovljivih od 8% i oporavak proizvodnje nuklearne energije mogu da zamene deo energije iz uglja i gasa, pa se očekuje da emisija CO2 iz sektora električne energije padne za 1%”, navela je IEA.

Izvor: EURACTIV.rs

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti