Lakše do solarnih elektrana na makedonskim krovovima

Nakon brojnih apela stručnjaka i preduzeća, Vlada Severne Makedonije donela je odluku da se pojednostave procedure za postavljanje fotonaponskih elektrana na krovove domaćinstava i poslovnih objekata. Ukoliko bi se ukinuo PDV na solarne panele i omogućile državne subvencije, sadašnja cena od oko 7.000 evra za sisteme od šest kilovata mogla bi da se spusti na pristupačnih 3.500 evra po domaćinstvu.

Makedonska Vlada usvojila je izmene i dopune Zakona o građevinarstvu koje omogućavaju postavljanje fotonaponskih elektrana snage šest kilovata na objekte u individualnoj svojini, a na poslovne objekte snage do 40 kilovata, po pojednostavljenoj proceduri.

Prema rečima ministra saobraćaja i veza Blagoja Bočvarskog, narednih dana će izmene i dopune zakona biti podnete Skupštini i očekuje se da će se o njima glasati na prvoj sednici Parlamenta.

Manje dokumentacije

Prema izmenama i dopunama Zakona o građevinarstvu, građani i preduzeća koji žele da postave fotonaponsku elektranu na krov kuće, postrojenja ili zgrade, neće tražiti rešenje od opštine, već moraju da obaveste lokalnu samoupravu i samo će dostaviti potrebnu dokumentaciju pre ugradnje, a zatim i izjavu izvođača radova da je konstrukcija postavljena prema projektnoj dokumentaciji.

Domaćinstva i mala preduzeća, kao i skupštine stanara stambenih zgrada moći će da postave fotonaponsku elektranu od šest ili 40 megavata na sopstveni objekat, na iznajmljenom objektu ili na stambenom objektu.

Licencirani izvođač

Neophodno je da fotonaponsku elektranu ugradi licencirani izvođač, a pušta se u upotrebu uz njegovu izjavu da je izgrađena prema projektnoj dokumentaciji.

Ministar je pojasnio da su u EVN-u olakšane i procedure za priključenje na mrežu.

Dok se u Makedoniji čeka da poslanici izglasaju izmene Zakona o izgradnji kako bi se olakšalo postavljanje solarnih elektrana, neke susedne zemlje su otišle i korak dalje, ukidajući PDV na opremu za proizvodnju solarne energije. Prva je to uradila Hrvatska, a nakon toga je u ovaj postupak krenula i Crna Gora, gde se očekuje donošenje mera kojima će se ukinuti PDV za ugradnju fotonaponskih elektrana.

Inicijativa za ukidanje PDV-a

„Kod nas je u cenu uračunat i dalje PDV od 18 odsto. Već duže vreme pričamo o potrebi ukidanja PDV-a, davali smo inicijative, ali i dalje ne nailazimo na razumevanje. Pet odsto je za solarne sisteme za toplu vodu, ali za fotonaponske panele i dalje 18 odsto”, kažu u Arese Solutions, kompaniji koja se bavi postavljanjem fotonaponskih elektrana.

Mogućnosti za pristupačniju cenu

Prema njihovim rečima, ako se slede primeri Hrvatske i nekih drugih zemalja i ako se ukine PDV, onda će se ukupna investicija značajno smanjiti. Ako se tome doda potencijalna mogućnost državnih subvencija za domaćinstva, onda sledi da bi sadašnja cena od oko 7.000 evra za sisteme od šest kilovata na krovovima individualnih kuća mogla da se spusti na pristupačnih 3.500 evra po domaćinstvu. To će omogućiti da veliki broj neiskorišćenih krovova širom zemlje postanu solarne elektrane. Od toga bi imala koristi domaćinstva, ali i država koja neće morati da uvozi tolike količine skupe struje, a istovremeno će moći da usmerava domaće proizvodne kapacitete električne energije ka namirivanju potreba privrede.

Izvor: Nova Makedonija

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti