Latinoameričke zemlje lideri na polju zelene energije

Usled prevelikog zagađenja zbog energije dobijene iz fosilnih izvora, sve vise zemalja u svetu se okreću obnovljivim izvorima energije. Zemlje Latinske Amerike postaju lideri na tržištu zelene energije. Korišćenjem obnovljivih izvora energije se smanjuju emisije štetnih gasova i smanjuje se zavisnost od drugih zemalja u pogledu energije.

Globalni pritisak za povećanje upotrebe zelene energije je uveliko u toku jer zemlje širom sveta osećaju pritisak da preurede svoje prakse koje utiču na klimu. Ali sa različitim populacijama, zahtevima za korišćenje energije i pristupom prirodnim resursima, određeni regioni će imati značajniju ulogu. Sa 664 miliona stanovnika i obiljem prirodnih resursa, Latinska Amerika je jedan takav region.

Koliko su zelene zemlje Latinske Amerike? / Foto: Visual Capitalist

Upotreba zelene energije u Latinskoj Americi

Od 2020. godine mnoge zemlje Latinske Amerike su zapravo proizvodile 50% ili više svoje električne energije iz obnovljivih izvora, uključujući i nuklearnu energiju.

Paragvaj

Hidroenergija je primarni obnovljivi izvor energije u Paragvaju i ima ga u izobilju. U stvari, zemlja proizvodi višak električne energije koji izvozi u Argentinu i Brazil. Sve u svemu, oko 60% proizvedene energije nastale od paragvajskih hidroelektrana se izvozi, što doprinosi 6% njihovog BDP-a.

Primarni resurs, hidroelektrana je brana Itaipu koja se nalazi između Paragvaja i Brazila i u zajedničkom je vlasništvu obe zemlje. Brana je odgovorna za 79% ukupnog kapaciteta električne energije Paragvaja.

Kostarika

Kostarika koristi najmanje 98% obnovljive energije od 2014. godine. Upotreba zelene energije u zemlji je izuzetno visoka prvenstveno zahvaljujući hidroelektranama. U tabeli ispod su prikazane vrste obnovljive energije u Kostariki i njihovi udeli. Zanimljivo je da se vulkani Kostarike koriste kao izvor geotermalne energije.

Vrste obnovljive energije u Kostariki i njihovi udeli / Izvor: Visual Capitalist

Meksiko

Meksiko se nalazi znatno niže u spektru zelene energije. Zemlja proizvodi 303 TWh (teravat sati) električne energije godišnje, ali više od dve trećine dolazi iz izvora fosilnih goriva.

U poslednje vreme, u Meksiku su se pojavile intenzivne političke diskusije o energetskoj politici. Zemlja ima ogroman potencijal prema solarnoj energiji, sa velikim brojem sunčanih dana, ali tek treba da u potpunosti iskoristi ovaj obnovljivi izvor. Nedavne akcije sadašnje administracije poništavaju prethodne odluke ka obnovljivim izvorima energije i daju prioritet domaćoj proizvodnji uglja. Na osnovu trenutnih procena energetskih analitičara, Meksiko bi mogao da poveća štetne emisije ugljenika u decenijama koje dolaze.

Brazil

Brazil je najveća privreda Latinske Amerike i 12. po veličini u svetu, sa BDP-om od oko 1,5 biliona dolara. Naftna industrija Brazila ostaje ključna komponenta ekonomije i zauzima 9. mesto u svetu po proizvodnji, proizvodeći otprilike 3,2 miliona barela dnevno.

Iako ovo može sugerisati da se Brazil u velikoj meri oslanja na fosilna goriva, proizvodnja električne energije u zemlji iz zelene energije je zapravo izuzetno visoka. Od 606 TWh električne energije proizvedene u Brazilu godišnje, 86% dolazi iz nuklearnih ili obnovljivih izvora.

S obzirom na svoju veličinu i snagu, Brazil je pozicioniran da deluje kao lider na kontinentu na putu ka nultom rezultatu emisije štetnih gasova. Brazil je 2021. godine uložio 12 milijardi dolara u investicije za energetsku tranziciju, što ga svrstava u prvih 10 zemalja po ulaganjima.

Argentina

U odnosu na svoje susede koji su više naklonjeni zelenoj energiji, Argentina zaostaje u naporima za obnovljivom energijom. Ona proizvodi 135 TWh električne energije godišnje, ali samo oko 30% dolazi iz nuklearne ili obnovljive energije.

Produženi periodi ekonomske nestabilnosti su pokretački uzrok, koji stalno premešta prioritete zemlje negde drugde. Pre nekoliko godina, pokrenut je program obnovljive energije u Argentini kako bi pokušala da se poboljša proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora do 2025. godine, ali su mnogi projekti otkazani zbog problema sa finansiranjem.

Međutim, Južna Argentina je posebno vetrovita regija u Latinskoj Americi, što je čini poželjnim mestom za buduću proizvodnju energije od vetra i daljim ulaganjima u tom smeru.

Latinska Amerika na globalnoj skali

Više od četvrtine energije Latinske Amerike dolazi iz obnovljivih izvora energije, što je dvostruko više od globalnog proseka.

Dok zemlje širom sveta nastoje da obnovljiva energija čini polovinu ili više proizvodnje električne energije do 2050. godine, skoro dve trećine zemalja Latinske Amerike je to već́ učinilo. Pored toga, Paragvaj je jedna od sedam zemalja na svetu koja 100% svoje proizvodnje električne energije dobija iz zelene energije. Da li će i druge zemlje biti pod uticajem lidera zelene energije Latinske Amerike u godinama koje dolaze i kako će se razvijati upotreba zelene energije u drugim regionima ostaje da se vidi u budućnosti.

Izvor: Visual Capitalist

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti