Ledene oluje povećale zimsku potrošnju gasa

Posle rekordnog pada globalne potražnje od oko 75 milijardi kubnih metara u 2020. godini, tržišta prirodnog gasa doživela su značajne tenzije u odnosu snabdevanje-potražnja u početnim mesecima 2021. Temperature, hladnije od očekivanih i oskudna ponuda dovele su do skokova cena i ekstrema, prvo u severoistočnoj Aziji u januaru, a zatim u februaru i u Severnoj Americi, izveštava IEA.

Zimske oluje pružile su kratkoročnu podršku potražnji za prirodnim gasom, ali osnove tržišta za 2021. godinu ostaju krhke. Očekuje se da će se globalna potražnja za gasom oporaviti do nivoa iz 2019. godine, ali sa neizvesnostima u pogledu putanje oporavka na brzorastućim tržištima, u odnosu na razvijene regione, dok je potražnja u sektorima podložna raznim faktorima rizika, kao što su spori oporavak ekonomske aktivnosti i prebacivanje na druga goriva.

Ovaj novi kvartalni izveštaj nudi detaljan pregled osnova i podataka o snabdevanju i potražnji gasa u 2020. godini, analizu nedavnih događaja na globalnim tržištima gasa tokom grejne sezone na severnoj hemisferi i ažurirane kratkoročne izglede za 2021. godinu, navedeno je u Izveštaju o tržištu gasa za drugi kvartal 2021. godinu Međunarodne agencije za energetiku (IEA).

Zima našeg nezadovoljstva

Posle prosečnih uslova početkom zime, tržišta prirodnog gasa su u početnim nedeljama 2021. doživela ozbiljne tenzije u odnosu snabdevanje-potražnja, a serije izuzetno hladnih temperatura slale su spot cene na rekordne nivoe. Prvi događaj se odigrao u severoistočnoj Aziji u januaru, kombinacijom postepenog malog povećanja potražnje za gasom, ograničenog skladišnog kapaciteta i regionalnih prekida proizvodnje gasa, što je pomeralo cene na spot tržištu LNG-a i carine na neviđene maksimume. To je imalo uticaj po evropska tržišta, odvoženjem LNG-a iz Evrope i podsticanjem naglog izvlačenja iz skladišta i skokovima cena. Drugi se dogodio u Severnoj Americi, sredinom februara, kada su izuzetno hladne temperature dovele do porasta potreba za toplotom i električnom energijom, dok je proizvodnja bila ometena zamrzavanjem, što je rezultiralo prekidom struje u nekoliko američkih država i u Meksiku.

Ovaj izveštaj pruža detaljan prikaz događaja i posledica oba hladna perioda, ističući njihov neposredni uticaj na dostupnost snabdevanja i tržišne cene. Ovi ekstremni događaji, takođe, ilustruju širu energetsku politiku i činjenice u vezi sa bezbednošću. Prvo, oni su koristan podsetnik (nakon prošlogodišnje neobično blage grejne sezone) da zime mogu biti hladne i da je potražnja za prirodnim gasom posebno osetljiva na temperaturu. Dostupno je nekoliko alata za rešavanje ovog problema, poput skladištenja, interkonektora, fleksibilnih karakteristika goriva i raznolikih portfelja snabdevanja, a oni su odigrali presudnu ulogu u ublažavanju uticaja tenzija između snabdevanja i potražnje u oba događaja.

Drugo, da tržišta gasa postaju zaista globalna, sa posledicama na međuzavisnost. To je ilustrovao prelazak LNG-a iz Evrope u Aziju tokom januarske hladnoće, koji je kompenzovan izvlačenjem iz evropskih podzemnih skladišta. I, treće, da likvidna i konkurentna tržišta pomažu u stvaranju kratkotrajne fleksibilnosti, koja je, takođe, potrebna za balansiranje tržištima u takvim ekstremnim situacijama. Vreme će pokazati da li će zahlađenje zime 2020/21 uticati na šemu tržišta i odluke regulatorne politike. Ali, podsećaju nas da je sigurnost snabdevanja energijom uvek aktuelna.

Nema veličanstvenog leta na vidiku u 2021. godini

Iako su ove zimske oluje pružile određenu podršku oporavku potražnje za grejanjem, one nisu dovoljne da suštinski promene naš pogled na potrošnju prirodnog gasa 2021. godine. Prema ovoj prognozi se očekuje rast globalne potražnje za gasom od 3,2% u odnosu na prošlu godinu, dovoljno da nadoknadi gubitke iz 2020. godine, ali je podložna neizvesnostima povezanim sa globalnim zdravstvenim i ekonomskim oporavkom i istim upozorenjima navedenim u prethodnom tromesečnom izveštaju IEA. Većina očekivanog rasta potražnje je u Aziji i na ostalim brzorastućim tržištima, dok zrela tržišta imaju postepeni oporavak, a neka će verovatno ostati ispod nivoa iz 2019. godine.

Među potrošačkim sektorima, proizvodnja električne energije i dalje predstavlja najveći izazov zbog kombinacije niskog rasta potražnje električne energije i sve veće konkurencije koju stvaraju obnovljivi izvori i jeftinija alternativna fosilna goriva.

Napolju na hladnoći – severoistočna Azija, januar 2021.

U januaru 2021. hladna sezona širom severoistočne Azije, u kombinaciji sa smanjenom dostupnošću LNG-a i logističkim ograničenjima za transport LNG-a, kulminirala je lokalnom nestašicom goriva i neviđenim skokom cena na spot tržištu LNG-a. Dok su Japan, Narodna Republika Kina i Koreja bili podjednako izloženi hladnom zimskom vremenu i zatezanju tržišnih vrednosti LNG-a, karakteristike lokalnog tržišta su dovele do različitih ishoda u tri najbolje rangirane zemlje na svetu po uvozu LNG.

Potražnja za električnom energijom u Japanu je u januaru znatno premašila prethodnu godinu, zbog hladnog vremena. Istovremeno su radila samo tri od devet ponovno pokrenutih nuklearnih reaktora u zemlji, a energija iz solarnih panela je, takođe, bila smanjena zbog snežnog pokrivača. Teškoće koje su se javile kao posledica su, na tržištima električne energije, dovele do rekordno visokih veleprodajnih cena struje i podstakle pozive za njenu racionalnu potrošnju. Lokalna postrojenja, koja su u grejnu sezonu ušla sa zalihama LNG-a nižim od proseka, bila su zatečena. Žurba za obezbeđivanjem isporuke tereta dovela je do istorijskog vrhunca cene LNG-a na azijskom spot tržištu, dok su uska grla u brodarstvu odlagala brojne isporuke.

Koreja je bila relativno malo pogođena pooštravanjem manjka LNG-a u grejnoj sezoni. Uprkos rekordno visokim cenama na spot tržištu LNG-a u januaru, veleprodajne cene električne energije ostale su stabilne u okviru normalnog istorijskog obima. Prema podacima o isporuci brodovima, uvoz LNG-a u januaru je opao za 1% u odnosu na prošlu godinu, dok je proizvodnja nuklearne energije u januaru porasla za 18% u odnosu na prošlu godinu.

U Kini je, porast potražnje za grejanjem, u kombinaciji sa snažnim ekonomskim oporavkom, pogurao rast potražnje za gasom u januaru na 23%, posmatrano u odnosu na prošlu godinu. Isporuke gasa putem gasovoda su bile dovoljne samo za pokrivanje udela povećanja, pa je LNG beležio rekordne nivoe potražnje. Uvoz LNG-a u januaru je porastao za neverovatnih 38%, ali to nije bilo dovoljno da bi se izbegla sporadična smanjenja isporuke gasa u sektore manjeg prioriteta. Zatezanje lokalnog tržišta je bilo očigledno u cenama LNG-a, koji je transpontovan kamionima, a koje su u nekim gradovima dostigle 10.000 CNY/toni (28 USD/MBtu), što je nivo koji nije zabeležen od nestašice gasa, zime 2017/18. godine.

Evropa je odigrala kljčnu ulogu u balansiranju tokom hladnog perioda u severoistočnoj Aziji. Za razliku od prve polovine 2020. godine, kada je Evropa apsorbovala višak LNG-a, širenje između azijskog spot tržišta LNG-a i cena u evropskim centrima odvuklo je pošiljke LNG-a iz Evrope, pri čemu je uvoz LNG-a između sredine decembra i sredine januara opao za blizu 40% u odnosu na prošlu godinu. Niži priliv LNG-a nadoknađen je u Evropi pojačanim uvozom gasovodima i snažnim izvlačenjem iz skladišta, koji se više nego udvostručio u odnosu na prošlu godinu. Cene su doživele kratkotrajni skok u Španiji, popevši se 7. januara na rekordnih 18,54 USD / MBtu, usled ozuzetno hladnog vremena i pretovara LNG tereta 6. januara. Cene su se za nekoliko dana vratile na svoje sezonske norme, zbog poboljšanih uslova snabdevanja gasom.

Severna Amerika, februar 2021

Zimske oluje pogodile su severnoamerički region sredinom februara 2021. godine, stvarajući izuzetno niske temperature u delovima Kanade, Sjedinjenih Država i Meksika. To je rezultiralo naglim porastom potreba za grejanjem, sa brojem stepen-dana (HDD) koji je u Sjedinjenim Državama dostigao 279, zaključno sa nedeljom koja se završava 18. februara, što je oko 40% iznad proseka. Potražnja gasa u Americi je porasla za 23% tokom ovih sedam dana, izazvana dodatnim potrebama u stambenom sektoru (porast za 37%) i proizvodnji električne energije (rast od 20%). Istovremeno, kapaciteti za proizvodnju gasa bili su ometeni zamrzavanjem bušotina i smanjenim kapacitetima u pogonima za preradu gasa, sa nedeljnim padom proizvodnje suvog gasa za 15%. Proizvodna područja u južnom delu SAD bila su više pogođena zbog prevladavanja proizvodnje gasnog kondenzata (prisustvo tečnosti ga čini sklonijim smrzavanju) i gde je retka zimska izolacija infrastrukture.

Posebno je pogođen Teksas, najveća američka država, koja, inače, proizvodi gas. Lokalna proizvodnja se gotovo prepolovila, padajući za 45% tokom nedelje oluje. To se dogodilo dok je lokalna potražnja za električnom energijom i gasom skočila – grejanje prostorija se pretežno zasniva na električnoj energiji, koja se, pak, oslanja na gas za više od polovine svoje proizvodnje. Nedostatak snabdevanja gasom, zajedno sa slabim vetrom i smanjenom proizvodnjom iz uglja, doveli su do manjka električne energije i naizmeničnih prekida napajanja koji su pogodili četiri miliona korisnika. Savet za pouzdanost električne enrgije Teksasa (ERCOT) je tokom nedelje oluje sprovodio namerna isključenja do ekvivalenta od 35% predviđene potražnje. Loši potezi su rezultirali smanjenim protokom gasa, što je, zajedno sa problemima napajanja određenih kompresorskih stanica, dodatno ograničilo isporuku prirodnog gasa. Više od 30 gasovoda je izdalo obaveštenja o višoj sili i/ili nalog za operativni protok.

Alternativni izvori snabdevanja su pružili određenu podršku američkoj potražnji, poput uvoza kanadskim gasovodima i izvlačenja iz podzemnih skladišta gasa, koji su skočili (za 23%, odnosno 43% u odnosu na prethodnu nedelju, respektivno). Izvoz iz američkih gasovoda je opao za 14% u odnosu na prethodnu nedelju, što je prouzrokovalo nestašicu električne energije u severnom Meksiku. Cene na spot tržištu u lokalnim centrima su porasle tokom oluja: Teksaška Waha dostigla je više od 200 USD/MBtu, a Houston Ship Channel se popeo na 400 USD/MBtu, dok je OGT iz Oklahome 17. februara dostigao rekord svih cena gasa od 1.192 USD/MBtu. Trgovanje na Henri Hub-u u susednoj Luizijani postiglo je 18-godišnji rekord od 23,60 USD/MBtu, trpeći manje zbog nestašice nego Teksas. I drugi američki centri su doživeli skokove, kao što su Chicago Citygate sa blizu 130 USD/MBtu i kalifornijski SoCal Citygate sa preko 140 USD/MBtu. Ove visoke cene bile su kratkog veka, jer je porast temperature omogućio da se proizvodnja oporavi i smanji potražnja za grejanjem, koje su se pre kraja fabruara vratile na nivo pre oluje.

Izvor: Međunarodna agencija za energetiku (IEA)

Gas Market Report, Q2-2021 – Analysis – IEA

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti