Ledeni breg koji ide ka Južnoj Džordžiji se prepolovio

Zbog jakih struja masivni ledeni breg A68A koji u Atlantskom okeanu ide ka Južnoj Džordžiji promenio je pravac i prepolovio se. Naučnici strahuju da i ledeni breg mogao da poremeti podvodne ekosisteme, kao i da bi pingvine mogao da spreči da odu u vodu u potragu za hranom.

Ogroman ledeni breg u Atlantskom okeanu, koji se kreće ka ostrvu Južna Džordžija se prepolovio, a naučnici strahuju da bi mogao da poremeti podvodne ekosisteme i da spreči pingvine da odu u potragu za hranom, piše Tanjug.

Jake struje zahvatile su masivni ledeni breg koji je na putu sudara sa Južnom Džordžijom, zbog čega je promenio pravac i izgubio znatan deo mase, saopštili su naučnici koji prate njegovo kretanje.

Ledeni bred pod nazivom A68A se ove nedelje približavao zapadnom rubu ostrva, kada je naišao na jake struje koje su ga okrenule za 180 stepeni i koje su dovele do odlamanja velikog dela, prenosi Gardijan.

Naučnici već nedeljama prate kretanje ledenog brega, čija je površina pre odlamanja dela iznosila 4.200 kvadratnih metara.

Oni strahuju da bi ledeni breg mogao da poremeti podvodne ekosisteme, kao i da bi pingvine mogao da spreči da odu u vodu u potragu za hranom.

Još uvek nije moguće predvideti šta će se tačno dogoditi sa ledenim bregom A68A, kao ni sa A68D, manjim ledenim bregom koji se od njega odvojio. Odvajanje novih delova takođe je moguće.

A68A se od Antarktičkog poluostrva odvojio 2017. godine.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti