Lekovito bilje iz rudnika uglja

U sklopu projekta rekultivacije zemljišta, Rudnik uglja Pljevlja (RUP), ušao je u proces sadnje lekovitog bilja. Kompanija trenutno obrađuje skoro 10 hektara, dok će do septembra ove godine leko-biljem biti zasađeno još 10 hektara. Viškovi proizvoda namenjeni su Narodnoj kuhinji.

Nedavno je Rudnik uglja Pljevlja raspisao oglas za zapošljavanje čak 29 radnika – vrtlara, za rad na održavanju i negovanju sadnica – na period od šest meseci. Konkurs je raspisan u okviru projekta Zavoda za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG) pod nazivom „Osposobljavanje za rad kod poslodavca.”

Razumljivo je da je ovakav konkurs izazvao  značajnu pažnju javnosti. Iz Rudnika uglja Pljevlja oglasili su se povodom ovog oglasa koji je kružio na društvenim mrežama, objašnjavajući da će novozaposleni biti angažovani za rad na plantažama lekovitog bilja i uzgoju biljnih kultura za Narodnu kuhinju, kao i da projekat finansira Zavod za zapošljavanje.

Uz ocenu da je reč o „nestručnim i zlonamernim medijskim interpretacijama u vezi sa raspisanim oglasom, iz ovog preduzeća obrazložili su ovu nesvakidašnju potrebu za novom radnom snagom.

Lavanda, žalfija, tamjan i miloduh

„Javnost je imala priliku da se upozna sa činjenicom da je RUP ušao u proces sadnje lekovitog bilja (lavanda, žalfija, tamjan i miloduh), u sklopu projekta rekultivacije zemljišta, još u septembru prošle godine. Na ovaj način radiće se oplemenjivanje zemljišta, odnosno, vraćanje u prvobitno stanje, dok će od same rekultivacije, u ovom slučaju, kompanija imati i dodatnu finansijsku korist”, rekli su iz RUP-a.

Iz Rudnika su ukazali na to da su dosadašnji radovi na rekultivaciji zemljišta bili na vrlo niskom nivou, jer se nisu uvodile nikakve nove kulture osim standardizovane travno-detelinske smeše.

„Naša kompanija trenutno obrađuje skoro 10 hektara zemljišta kroz uzgoj lekovitog bilja, dok će, u narednom periodu – do septembra ove godine, biti zasađeno još 10 hektara, čime će biti obuhvaćena površina od ukupno 20 hektara. To će predstavljati prvi ozbiljniji projekat na rekutivaciji u našoj kompaniji, u periodu od preko deset godina”, objašnjeno je iz RUP-a.

Prva berba krajem juna

Za kraj juna planirana je berba prve sveže mase lekovitog bilja, njena prerada i destilacija, nakon čega će se raditi hemijske analize dobijenog finalnog proizvoda – na osnovu kojih će napraviti prvi presek dosadašnjeg rada plantaža.

„Imajući u vidu da biljne vrste zahtevaju, pored mašinske obrade, i značajan fizički rad, potrebno je angažovanje većeg broja sezonske radne snage, kao i na svakoj ozbiljnoj plantaži. Dodatno, s obzirom na to da je plantaža lekovitog bilja u početnoj fazi, biljke zahtevaju svakodnevnu obradu radi stvaranja homogenizacije zemljišta, povoljnog vodo-vazdušnog režima u zemljištu, unošenja hranljivih materija, blagovremene zaštite od bolesti i štetočina i drugo. Sve to predstavlja i te kako opravdane razloge za angažovanje fizičke radne snage”, naveli su iz Rudnika uglja.

Najskuplje ulaganje u „živi rad“

Kada je reč o konkretnih 29 sezonskih radnih mesta na poslovima vrtlara, kako dodaju, neophodno je naglasiti da je reč o projektu koji u celosti, tokom predviđenih šest meseci, finansira Zavod za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG). RUP će od angažovanih radnika odabrati četiri i sa njima zaključiti radni odnos na neodređeno vreme.

„Svesni smo da je, kao i u svakoj proizvodnji, „živi rad“ najskuplje ulaganje, ali, prosto, u samom početku osnivanja plantaže, nije moguće mašinski vršiti sve agrotehničke mere u samoj plantaži. Već od treće godine fenofaze razvića biljaka, sva obrada moći će da se radi mašinski.

Viškovi proizvoda – Narodnoj kuhinji

„Na kraju, ističemo da će zaposleni vrtlari, pored rada na sadnji novih 250.000 sadnica lekovitog bilja na površini od 10 hektara, gde će, u konkretnom slučaju, sva sadnja morati da bude izvršena ručno, biti angažovani i na zasadu površine od oko pet hektara, na kojoj će se gajiti krompir, crni luk, grašak, pasulj i ostale biljne kulture.

Prema planu, od prihoda po osnovu prodaje ovih proizvoda pokrićemo deo sredstava uloženih u proces proizvodnje, dok ćemo viškove od tih proizvoda donirati Narodnoj kuhinji, čijem otvaranju naša kompanija pruža veliki doprinos, ali i Crvenom krstu i ostalim humanitarnim organizacijama – objasnili su iz Rudnika.

Izvor: Pobjeda

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

06. jul 2022