Hoće li Severni morski koridor zameniti tranzit kroz Suecki kanal?

Leto na Arktiku bi moglo biti bez leda već 2035. godine

Naučnici predviđaju da bi do 2035. arktički morski putevi mogli biti bez leda tokom leta. Nakon prošlogodišnjeg incidenta u Sueckom kanalu nove morske trase, koje bi se otvorile preko Arktika deluju, na prvi pogled, kao odlična alternativa. Ali, mnogi smatraju da sa ekološke strane ovo, svakako, nije dobra vest, da predstavlja opasnost zajednicama starosedelaca Arktika.

Dosta vam je kašnjenja isporuke? Možda postoji brži način za isporuku zaliha širom sveta – u ne tako dalekoj budućnosti.

Sa topljenjem morskog leda na Arktiku, Rusija i Kina dobijaju mogućnost za otvaranje novih morskih trasportnih ruta, severnom stranom evroazijskog kontinenta. Prošlogodišnji incident u Sueckom kanalu, kada se brod zaglavio i blokirao globalni saobraćaj na nekoliko dana, smatran je samo argumentom za podsticanje preduzeća da istraže korišćenjem arktičkih brodskih ruta.

„Mnogi ruski zvaničnici žele da iskoriste činjenicu da su arktički morski putevi potencijalno mnogo korisniji. Pogotovo kad je u pitanju izbegavanje uskih grla, poput Panamskog ili Sueckog kanala“, rekao je Mark Lantejn, vanredni profesor političkih nauka na Arktičkom univerzitetu u Norveškoj.

Severni morski put i pomorska ruta kroz Suecki kanal / Foto: HAK Revija

Kina tvrdi da bi korišćenje Severnog morskog puta skratilo za skoro 20 dana vreme isporuke koje se sada troši na putovanje kroz Suecki kanal.

Ali, arktički tranzit nije mali podvig. Još je veoma nepredvidljiv, tvrdi američki  kapetan Kenet Boda, koji je prošlog leta upravljao ledolomcem američke obalske straže HEALY kroz Arktik, preko Aljaske i Kanade.

„Na Arktiku može biti izuzetno hladno, iako se može desiti da istovremeno imate prelep sunčan dan“, rekao je jedan od članova posade  sa broda HEALY.

HEALY je jedan od dva specijalna broda poznata kao ledolomci, koji mogu da prođu kroz vode zakrčene ledom.

Globalno otopljavanje otvara potencijalne morske arktičke puteve bez leda tokom leta

Međutim, naučnici predviđaju da bi do 2035. arktički morski putevi mogli biti bez leda tokom leta.

Iako bi to mogla biti dobra vest za špeditere, to je stvarna pretnja zajednicama starosedelaca Arktika.

„Ideja da se preko nje može putovati na nesmetan i relativno siguran način kada nema leda veoma je zastrašujuća”, kaže Dale Sambo Dorouh, predsedavajuća međunarodnog Inuitskog cirkumpolarnog saveta.

Predstavnici dva najveća brodska prevoznika na svetu, MSC i Maersk, rekli su da su odlučili da ne isporučuju robu preko morskih trasa Arktika. Iz MSC, između ostalog, navode i probleme degradacije životne sredine i nepredvidivosti.

Drugi, međutim, tvrde da bi se dostavljanjem robe kretanjem morkskim putevima Arktika globalni uslovi životne sredine mogli poboljšati, jer bi ove kraće trase smanjile emisije ugljenika, koje brodovi ostavljaju.

„Zaista sve ovo dovodi do niz pitanja i predstavlja neki vid rizika i kompromisa uštede vremena isporuke u odnosu na nedostatak predvidljivosti“, rekla je Gabriela Gricius iz Severnoameričke i Arktičke mreže za odbranu i bezbednost.

Izvor: CNBC

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti