Libija poveća proizvodnju sirove nafte

Libija pokušava da poveća proizvodnju sirove nafte

Članica OPEK-a, Libija se bori da održi konstantan nivo proizvodnje nafte. A, ako bude mogla, i da je poveća. Dosta toga zavisi od parlamenta, izbora u decembru, usvajanje budžeta i stranih investicija vezanih za naftni sektor. TotalEnergies SE iz Francuske, italijanski Eni SpA i španski Repsol SA su među onima koji su uključeni u potencijalne projekte.

Libija će biti suočena sa problemom održavanja nivo proizvodnje nafte. Zakonodavci u ovoj članici OPEK-a pokušavaju da prevaziđu dugotrajan spor. Ako ne usvoje prvi nacionalni budžet, posle otprilike sedam godina, naftni biznis će biti ugrožen, rekao je Mohamed Oun, libijski ministar energetike.

Severnoafrička država, proizvodi otprilike 1,3 miliona barela sirove nafte dnevno i planira da to poveća na 1,5 miliona do kraja 2021. godine. Ali to zavisi od parlamenta Libije. Nedavno se parlament, u kome su političari bili u sukobu najmanje četiri meseca, konačno složio oko plana potrošnje nafte za 2021. godinu, rekao je Mohamed Oun u intervjuu za Bloomberg.

„Ako budžet ne bude odobren doći će, možda, do velikih poteškoća u održavanju stopa proizvodnje nafte”, rekao je Oun u glavnom gradu Libije, Tripoliju.

Oun je imenovan ove godine za prvog libijskog ministra nafte od 2014. godine.

Teški dogovori oko budžeta

Fiskalni zastoj je najnoviji izazov za energetsku industriju Libije. Ova država poseduje najveće rezerve sirove nafte u Africi. Građanski rat i sukobi posle pada diktatora Moamera el Gadafija, pre deset godina, doveli do zaustavljanja proizvodnje na nekim projektima i prouzrokovali da strane naftne kompanije smanje investicije. Primirje sredinom prošle godine i formiranje vlade jedinstva pomogli su stabilizaciji sektora poslednjih meseci.

Nakon godina vladavine suparničkih vlada, na istoku i zapadu zemlje, sada se kasni sa dogovaranjem oko konačnog budžeta. To ukazuje na poteškoće u postizanju političkog konsenzusa u Libiji. Prigovori nekih zakonodavaca u parlamentu, koji je ponovo ujedinjen u martu, usredsređeni su na sredstva opredeljena za razvoj, od kojih bi neki otišli naftnoj industriji.

U Libiji je zakazano održavanje izbora u decembru. Izbori se smatraju ključnim za učvršćivanje mira u zemlji.

Oun je rekao da je njegovo ministarstvo zatražilo sedam milijardi dinara (1,5 milijardi dolara) za projekte razvoja naftnog sektora. Ali, u nacrtu budžeta predviđeno je samo tri milijarde dinara. Državna kompanija National Oil Corp. dugo se žalila da joj je potrebno više novca za popravljanje starije infrastrukture u Libiji.

Ministar je, takođe, rekao da Libija proučava ponude stranih kompanija za ulaganje u projekte vezane za rafinerije. Nije, međutim, naveo o kojim kompanijama je reč.

TotalEnergies SE iz Francuske, italijanski Eni SpA i španski Repsol SA su među onima koji su uključeni u potencijalne projekte.

Izvor: Rigzone

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti