Lider Hezbolaha obećao je da će Libanu obezbediti iranske naftne proizvode

Lider Hezbolaha obećao je da će Libanu obezbediti iranske naftne proizvode

Lider Hezbolaha najavio je u nedelju da Šiitska stranka Hezbolah pomoći u prevazilaženju krize goriva u Libanu snabdevanjem naftnih derivata iz Irana. „Ne takmičimo se ni sa kim, cilj nam je da pomognemo svim libanskim regijama, svim zajednicama i grupama stanovništva, a ne samo šiitima," rekao je Nasrullah.

Šiitska stranka Hezbolah će pomoći u prevazilaženju krize goriva u Libanu će Libanu obezbediti iranske naftne proizvode. Ovo je u nedelju najavio njen lider šeik Hasan Nasrullah u televizijskom obraćanju na kanalu Al Maiadeen.

On je rekao da se još jedan iranski tanker sprema za plovidbu prema libanskoj obali. Iranski brod sa mazutom krenuo je prema Libanu 19. avgusta. Hezbolah ne nastoji da zameni libansku državu ili naftne kompanije, rekao je Nasrullah. „Ne takmičimo se ni sa kim, cilj nam je da pomognemo svim libanskim regijama, svim zajednicama i grupama stanovništva, a ne samo šiitima.“ On je takođe primetio da Iran ima bogato iskustvo u proizvodnji nafte i gasa i da su njegove kompanije u stanju da pomognu Libancima u razvoju ležišta ugljovodonika na moru.

Polaganje gasovoda do severnog Libana trajaće najmanje šest meseci

Osvrnuvši se na projekat snabdijevanja egipatskog gasa za libanske elektrane cevovodom kroz Jordan i Siriju, šiitski političar je naglasio da bi za njegovu implementaciju morao ući u pregovore sa vladama ovih zemalja. Polaganje gasovoda do severnog Libana, kako je rekao, trajaće najmanje šest meseci. „Sve zavisi od toga da li će SAD ukinuti zabranu na ekonomsku pomoć Bejrutu“, rekao je Nasrullah.

Lider Hezbolaha je tvrdio da je „američka i saudijska intervencija u Libanu od 2005. godine imala za cilj podrivanje pozicija snaga otpora, ali su svi njihovi pokušaji da izazovu novi građanski rat propali“. On je okrivio američku ambasadu u Bejrutu za „patnju koju ekonomska blokada donosi Libancima“. „Mnoge države su sada spremne da priteknu u pomoć Libanu, ali im zabrana Amerike to ne dozvoljava“, rekao je Nasrullah.

Snabdevanje stanovništva energijom na minimum

Zbog problema sa snabdevanjem mazutom, državna električna kompanija u Libanu je tokom leta smanjila snabdevanje stanovništva energijom na minimum, a dve od četiri termoelektrane su zatvorene. Situacija se još više pogoršala nakon odluke od 12. avgusta Libanske centralne banke da otkaže državne subvencije za goriva i maziva zbog smanjenja deviznih rezervi, što je izazvalo novi talas uličnih protesta i duge redove na benzinskim pumpama. U nedelju je najavljeno povećanje cena benzina i mazuta za 66%.

Izvor: Tass

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

One Response

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti