Avganistan raspolaže ogromnim rezervama litijuma

Litijum u Srbiji – da li je država zaista zabranila iskopavanje?

O tome da li je će se u Srbiji kopati litijum, koje su pozitivne a koje negativne posledice toga u današnjoj emisiji sagovornik Jelice Putniković je Igor Radošević, analitičar zaštite životne sredine.

Eksploatacija rude jadarit i proizvodnja litijuma u okolini Loznice tema je koja je aktuelna već godinama. Zapravo, od dolaska kompanije Rio Tinto u Srbiju.

Pre godinu dana država se „zvanično“ povukla iz svih projekata vezanih za iskopavanje litijuma u Srbiji. Mnogi su poverovali da je stavljena tačka na tu temu.

Mnogi su, doduše, tvrdili da je to povlačenje urađeno samo zbog izbora održanih minulog proleća.

Da su u pravu ukazuje činjenica da nijedna kompanija koja planira da radi iskopavanja i preradu litijuma (Rio Tinto, Eurolitijum, Ultra litijum i druge) nije zatvorila svoja predstavništva u Srbiji. Rio Tintu je čak nedavno objavio konkurse za nova radna mesta, što ukazuje da se neće povući iz srbije.

U međuvremenu se u svetskoj pa i našoj javnosti uveliko priča da bez litijuma nema električnih automobila, da je to nafta 21. veka… Da je to šansa koju Srbija ne sme propustiti.

Čuju se informacije da se rudnici litijuma planiraju na 40 do 60 lokacija širom Srbije, u trouglu Loznica – Vranje – Bor.

Ekolozi ukazuju da nalazišta litijuma nisu samo u Srbiji, da ih ima i u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji, Albaniji, Grčkoj i Turskoj kao i mnogim zemljama EU, kao i da ni jedna od tih zemalja nije u litijumskoj groznici poput Srbije. Tvrde da pitanje litijuma nije ni političko ni ekonomsko pitanje, da nijedna kompanija koja ne poštuje ekološke standarde EU ne sme iskopavati i prerađivati litijuma u Srbiji.

Ali, pravni zastupnik Rio Tinto (Rio Sava) Kolin Mekej je u poslednjem broju NIN-a (8.12.2022.)izjavio da „Vlada Srbije nije nikada donela odluku o zabrani iskopavanja litijuma, koja bi se odnosila na Rio Tinto“.

O tome da li je će se u Srbiji kopati litijum, koje su pozitivne a koje negativne posledice toga u današnjoj „Energiji Sputnjika“ sagovornik Jelice Putniković je Igor Radošević, analitičar zaštite životne sredine.

Video možete pogledati ovde.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti