LNG terminal na Krku pred novim razvojnim izazovima

Pretovarna stanica za distribuciju gasa u Rijeci, povećanje kapaciteta LNG terminala u Omišlju i pripreme za gradnju malog LNG terminala u luci Gaženica u fokusu su novog menadžmenta Kompanije LNG Hrvatska. Započete su aktivnosti na analizi mogućnosti hvatanja i zbrinjavanja CO2 и iskorišćavanja energije sunca.

U toku su aktivnosti na dobijanju lokacijske dozvole i pripremi projektne dokumentacije stanice za distribuciju tečnog prirodnog gasa u zadarskoj luci Gaženica. Kompanija LNG Hrvatska je i dalje je zainteresovana i za takvu stanicu u Rijeci

Novi direktor kompanije LNG Hrvatska, Ivan Fugaš, koji je na dužnost stupio 1. juna ove godine, kaže da će kompanija nastaviti sa svim prethodno najavljenim projektima, uključujući povećanje kapaciteta LNG terminala u Omišlju i pripremama za gradnju malog LNG terminala u luci Gaženica, u Zadru.

„Nedavno je potpisan ugovor o nabavci, odnosno proizvodnji novog modula za utečnjavanje maksimalnog kapaciteta 250 hiljada kubnih metara na sat. Modul će biti spreman početkom 2025. godine. U skladu s tim, njegova ugradnja, kao i potpuna implementacija u postojeći sistem utečnjavanja na FSRU brodu LNG Croatia očekuje se u trećem kvartalu 2025. godine, kako bi sve bilo spremno za početak gasne godine 2025./2026. Takođe, poučeni iskustvom rada Terminala u poslednje dve i po godine, tokom prekida rada Terminala zbog implementacije novog modula za utečnjavanje, odradićemo i niz razvojnih projekata kako bi povećali fleksibilnost, efikasnost i pouzdanost Terminala”, kaže Fugaš.

Ekološki standardi

U vezi sa projektom gradnje stanice za distribuciju tečnog prirodnog gasa (UPP), dodaje, nastavljaju se sve aktivnosti na obezbeđivanju lokacijske dozvole i svim pripremnim radnjama na izradi projektne dokumentacije. Reč je o lokaciji u zadarskoj luci Gaženica. U vezi sa pretovarnom stanicom u Rijeci, na prostoru nekadašnje petrolejske luke, Fugaš je rekao da o tome ne može da govori dok se ne steknu uslovii za taj projekat, za koji je LNG Hrvatska i dalje zainteresovan. Novi direktor najavljuje i razvoj drugih projekata.

„Započeli smo aktivnosti na analizi mogućnosti hvatanja i zbrinjavanja CO2 и iskorišćavanja energije sunca, a i dalje ćemo nastaviti da radimo na tome da Terminal ostane u skladu s najvećim industrijskim i ekološkim standardima. Svakako ne smemo zaboraviti i na redovne, odnosno svakodnevne aktivnosti koje se obavljaju na Terminalu. Do sada smo obavili pretovar tečnog prirodnog gasa sa 64 broda, ponovni pretovar UPP-a na preko 170 kamiona za prevoz UPP-a i uskladištili i otpremili u transportni sistem Hrvatske više od pet milijardi prostornih metara prirodnog gasa”, kaže Fugaš.

Interesovanje za gradnju manjeg terminala

U delu stručne javnosti se odlazak dosadašnjeg direktora Hrvoja Krhena povezivao sa planovima Prvog plinarskog društva (PPD), jednog od najvećih zakupaca kapaciteta LNG terminala na Krku, o pokretanju projekta manjeg LNG terminala, u saradnji sa strateškim partnerom. Prema nezvaničnim informacijama, Krhen će karijeru nastaviti u kompaniji Avenir LNG koja se bavi transportom tečnog prirodnog gasa u manjim količinama, s kojom je PPD već ostvario niz saradnji, od prevoza UPP-a kamionima, do transporta tečnog gasa manjim LNG tankerom, s terminala u Omišlju do Sardinije.

Vlasnik PPD-a i Enna Grupe, Pavao Vujnovac, rekao je pre tri meseca da postoji interes za gradnju manjeg terminala u Hrvatskoj, ograđujući se da to zavisi od planova LNG Hrvatske za gradnju terminala u Zadru.

Diverzifikacija LNG industrije

„Istina je, mi smo sa svojim inostranim strateškim partnerom o tome razgovarali i dalje razgovaramo o mogućnosti izgradnje takvog terminala. To bi dovelo do dalje diverzifikacije LNG industrije u RH. U poslednjih godinu dana svedoci smo toga kako je diverzifikacija veoma bitna i da je potrebno ulagati u projekte koji mogu da doprinesu sigurnosti snabdevanja, ne samo Republike Hrvatske, već i regiona”, rekao je Vujnovac.

Tada je dodao da se sa strateškim partnerom razmatra nekoliko lokacija, ali se čeka informacija o tome hoće li LNG Hrvatska izgraditi small-scale terminal u Gaženici u Zadru. Međutim, na nedavno pitanje o planovima za gradnju manjeg terminala, iz PPD-a su odgovorili da ta kompanija nije zainteresovana za samu izgradnju infrastrukture, već isključivo za trgovanje gasom putem takvog LNG terminala.

„PPD nije zainterеsovan za izgradnju infrastrukture, već samo za trgovanje LNG terminalom manjeg kapaciteta. U tom smislu PPD je zainteresovan za saradnju sa svim potencijalnim partnerima koji bi eventualno gradili male terminale, ali samo u smislu trgovanja nikako ne u smislu gradnje infrastrukture“, odgovoreno je iz PPD-a.

Javna ponuda deonica

Inače, iz ENNA Grupe, u čijem sastavu posluje i PPD, nedavno je objavljeno da započinju proces pripreme za prvu javnu ponudu deonica na tržištu kapitala (IPO), kao i proces ulaganja vredan više od milijardu evra. Očekuje se da bi proces izlaska na tržište kapitala mogao trajati pet godina, a razmatra se i Zagrebačka berza, što bi, smatraju u ENNA grupi, bio značajan doprinos razvoju domaćeg tržišta kapitala.

„PPD trenutno ima razvijeno poslovanje u Italiji, Mađarskoj, Sloveniji i Rumuniji, tako da oko 70 odsto svojih prihoda ostvaruje na inostranim tržištima. Iako kompanija tokom poslednjih godina beleži snažan rast prihoda u inostranstvu, oni su značajno uslovljeni volatilnim cenama gasa na globalnim tržištima. Dobit ne prati rast prihoda, a bruto marža ostvarena proteklih godina je stabilna. Nova struktura će omogućiti PPD-u održiv rast i širenje poslovanja na postojećim, ali i na novim evropskim tržištima. Na osnovu nove strukture, ENNA grupa tokom procesa listiranja deonica očekuje značajan interes tržišta kapitala koje se u potpunosti okreće finansiranju održivih poslovnih modela i zelenih projekata, objavljeno je pre nekoliko dana iz ENNA Grupe.

Izvor: Novi list

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti