Lukoil naftne derivate proizvedene u Italiji izvozi u SAD

Lukoil se priprema za život bez Evrope. Ali, nedavna istraga Wall Street Journala otkrila je ovog meseca da postoji rupa koja dozvoljava zabranjenoj ruskoj nafti da stigne na američko tržište. Ako se sankcionisana ruska nafta prerađuje u rafineriji u zemlji van Rusije, ona postaje proizvod te zemlje. U ovom slučaju, druga po veličini ruska naftna kompanija, Lukoil, prerađuje rusku naftu u svojoj italijanskoj rafineriji i izvozi je u SAD, bez kršenja ikakvih sankcija.

Na manje od mesec dana pre nego što 5. decembra stupi na snagu embargo EU na rusku naftu dopremanu morem, Lukoil ima mnogo toga da reši, piše u sredu portal Energy Intelligence. Sankcije EU i Švajcarske primorale su kompaniju da promeni svoje marketinške operacije i podeli svoju trgovačku granu, Litasco, na dva dela. Ali drugi problemi, poput onoga što Lukoil treba da uradi sa svojom rafinerijom u Italiji, ne mogu se tako lako rešiti, dok je budućnost kompanije u Rusiji, takođe, daleko od izvesne.

Litasco, koji je Lukoil stvorio početkom 2000-ih kako bi plasirao vlastitu naftu i bavio se poslovima trećih strana na Bliskom i Dalekom istoku i kao i drugde, delegirao je sve poslove vezane za Rusiju svojoj kancelariji u Dubaiju, ostavljajući sedište u Ženevi fokusirano na snabdevanje neruskom sirovom naftom u Lukoilove evropske rafinerije.

Energy Intelligence saznaje da Lukoil ne planira da proda Litasco jer to omogućava kompaniji da ostane aktivna na globalnom tržištu. Litasco je i dalje najveći nedržavni otkupljivač ruske nafte, a njegove količine su porasle poslednjih meseci, budući da obrađuje sirovu naftu drugih ruskih proizvođača, a posebno zapadnosibirskog giganta Surgutneftegasa. Prema lučkim podacima, Litasco je podizao oko 700.000 barela dnevno ruske sirove nafte u prvih 10 meseci ove godine.

Lukoil zadržava 45% udela u rafineriji Zeeland u Holandiji, kojom upravlja francuska kompanija TotalEnergies. Ali, njegova najveća dilema u Evropi je što učiniti s postrojenjima u čijem je vlasništvu. Nastavlja da isporučuje naftu Ural u svoju rafineriju Neftokhim u Bugarskoj i Petrotel u Rumuniji. A embargo EU na rusku naftu ima izuzeća koja će joj omogućiti da za sada zadrži te isporuke.

Ali, situacija sa rafinerijom ISAB u Italiji, gde nema takvog izuzeća, čini se nerešivom, pa je sve realnija intervencija italijanske vlade.

Neizvesna budućnost Lukoilove rafinerije ISAB

Budućnost Lukoilove italijanske rafinerije je pod znakom pitanja nakon što je ruska kompanija odbila ponudu američke investicione grupe, samo nekoliko sedmica pre nego što će joj sankcije EU blokirati primarnu nabavku sirove nafte, piše u utorak Quantum Commodity Intelligence.

Ruski Lukoil je krajem prošle nedelje odbio ponudu američke privatne akcionarske grupe Crossbridge Energy, što bi moglo onemogućiti rad rafinerije ISAB od 355.000 bd na Siciliji nakon sankcija stupanja na snagu sankcija na izvoz ruske nafte dopremane morem 5. decembra.

Vlada Italije planira da „pregleda“ svaki potencijalni dogovor, rekao je ministar za ekonomski razvoj Adolfo Urso italijanskim medijima tokom vikenda, osiguravajući da svaki dogovor obezbedi „kontinuitet proizvodnje i nivoa zapošljavanja“

SAD preko Lukoilove rafinerije u Italiji uvoze rusku naftu

Nedavna istraga Wall Street Journala otkrila je ovog meseca da postoji rupa koja dozvoljava zabranjenoj ruskoj nafti da stigne na američko tržište. Ako se sankcionisana ruska nafta prerađuje u rafineriji u zemlji van Rusije, ona postaje proizvod te zemlje. U ovom slučaju, druga po veličini ruska naftna kompanija, Lukoil, prerađuje rusku naftu u svojoj italijanskoj rafineriji i izvozi je u SAD, bez kršenja ikakvih sankcija.

Većina sirove nafte koja se prerađuje u rafineriji Lukoil na Siciliji, petoj po veličini u Evropi, dolazi iz Rusije, oko 93 posto. Rafinerija je od marta izvezla oko 5 miliona barela naftnih derivata u SAD, uključujući benzin, naftu, kerozin, dizel i tešku naftu.

Izvor: NNKS NEDELJA

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti