Mađarska dogovorila sa Gaspromom odlaganje zimskog plaćanja gasa

Mađarska je juče saopštila da je postigla sporazum o odlaganju plaćanja ruskom Gaspromu za zimsko snabdevanje gasom. Odlaganje plaćanja važiće do marta 2023. godine. Ovaj potez bi mogao da ublaži pritisak na rastući deficit tekućeg računa ove zemlje i nacionalnu valutu - forintu.

Trgovinski deficit Mađarske ove godine porastao je zbog rastućih troškova za kupovinu energenata. Mađarska se u velikoj meri oslanja na isporuke ruskog gasa i nafte. To je povećalo njenu ranjivost i oslabilo forintu, koja je u ponedeljak pala na rekordno nizak nivo u odnosu na evro.

Državna energetska grupacija MVM dogovorila se sa Gaspromom da odloži plaćanje za kupovinu gasa ako cene pređu određenu graničnu vrednost. Dogovor dozvoljava MVM-u da plati gas u naredne tri godine ako cene porastu.

Odloženo plaćanje

„Dogovorili smo se o graničnoj vrednosti, a deo koji premašuje ovaj deo ne moramo da plaćamo za sada. Ta suma ide u odloženo plaćanje“, rekao je ministar razvoja Marton Nađ za Rojters.

Granična vrednost je, prema njegovim rečima, ispod trenutne tržišne cene. Ali, nije precizirao šta podrazumeva pod tom cenom. Ugovor je sklopljen za period za šest meseci – do marta 2023. godine.

Nađ je rekao da bi sporazum mogao da ublaži korelaciju između rastuće cene gasa i forinte, čija vrednost je opala kako je cena porasla.

Inače, na holandskoj berzi TTF, koja važi za evropsku referentnu berzu, cena gasa za oktobar bila je u ponedeljak oko 173 evra po MWh.

Nađ je rekao da prema toj trenutnoj tržišnoj spot ceni ugovor sa Gaspromom podrazumeva do milijardu evra odloženih plaćanja. Pod pretpostavkom da cena gasa ide do 300 evra/MWh odložena plaćanja bi mogla da iznose između 3,5 i 4,5 milijardi evra.

Takođe, MVM će umesto prethodnih pet dana imati rok od 30 dana da na tržištu kupi potrebne evre za plaćanje gasa, što bi moglo da ublaži pritisak na tržište forinti.

Forinta, koja je ranije u ponedeljak pala na rekordno nizak nivo iznad 425 za evro, skočila je na 421 do 14.31 GMT.

„Ovo je pozitivna vest za budžet, znači manje opterećenje za ovogodišnji budžet i smanjenu potrebu za stranim valutama, što će olakšati finansiranje“, rekao je jedan devizni trgovac u Budimpešti.

„Ovo neće zakrpiti sve rupe u budžetu, ali znači olakšanje tereta. Ali, i dalje su nam potrebni ti fondovi EU, vlada će morati da učini sve da dobije taj novac“, rekao je trgovac, misleći na spor između Mađarske i Evropske unije koji je ometao pristup milijardama evra finansijske pomoći.

Pritisak finansiranja

Prema 15-godišnjem sporazumu potpisanom prošle godine, Mađarska dobija 3,5 milijardi kubnih metara ruskog gasa godišnje – preko Bugarske i Srbije u okviru dugoročnog ugovora sa Rusijom i još jednu milijardu kubnih metara gasa iz Austrije.

„Da bi ublažili uticaj povećanja tržišnih cena, MVM Grupa i Gasprom su dogovorili odložena plaćanja za predstojeći zimski period“, navodi se u saopštenju MVM-a.

MVM je, takođe, saopštio da će iskoristiti 800 miliona kubnih metara gasa koji se nalazi u njihovim skladištima. Vrednost tih zaliha je oko 1,5 milijardi evra po tržišnim cenama. Zalihe treba da pomognu naporima mađarske vlade da ne poveća račune za potrošnju energije u domaćinstvima.

Nakon julskog zahteva iz Budimpešte, Gasprom je počeo da pojačava snabdevanje Mađarske, dodajući ranije dogovorene isporuke preko gasovoda Turski tok. Samo to je povećalo račun za gas Mađarske za 740 milijardi forinti (1,78 milijardi dolara).

Centralna banka Mađarske, koja je prošle nedelje podigla osnovnu stopu za 125 baznih poena na 13%, saopštila je da je deficit na tekućem računu Mađarske u „opasnoj zoni“, pozivajući vladu da stabilizuje finansije.

Izvor: Rojters

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti