Mađarska: gas koji se (ne)isporučuje preko Ukrajine može da se preusmeri na Turski tok

Mađarska smatra da problem dopremanja ruskog gasa preko Ukrajine može da se reši preusmeravanjem na Turski tok. Peter Sijarto poručuje da su na vreme diversifikovali rute za snabdevanje.

Količine ruskog gasa, koje dolaze u Mađarsku preko Ukrajine, mogu se preusmeriti na Turski tok, izjavio je na pres konferenciji ministar inostranih poslova Mađarske Peter Sijarto.

„Mađarska je na vreme preduzela mere kako bi se napori za diversifikaciju ne bi odnosili samo na izvore, već i na rute. Važno je što postoji gasovod Turski tok, jer je njegov kapacitet za Mađarsku 8,5 milijardi kubnih metara i može u potpunosti da preuzme potpunu količinu gasa koji dolazi iz Rusije prema dugoročnom ugovoru“, pojasnio je on.

Krajem 2019. godine su Rusija i Ukrajina potpisale paket sporazuma o nastavku tranzita gasa preko teritorije Republike. Reč je o ugovoru koji je potpisan na pet godina po kome Gasprom garantuje kapacitet od 65 milijardi kubnih metara gasa za prvu godinu i po 40 milijardi u naredne četiri godine. Ugovor ističe 2024. godine.

Mađarska i Gasprom su u septembru 2021. godine potpisale ugovor za isporuke 4,5 milijardi kubnih metara gasa svake godine u narednih 15 godina. Obim od 3,5 milijardi kubnih metara dolazi preko Srbije Turskim tokom i jedna milijarda preko Austrije.

Kako je ranije izjavio mađarski premijer Viktor Orban, Evropa gubi jer se odrekla ruskih energenata u korist američkih, jer je primorana da ih plati više pet do deset puta.

Izvor: Sputnik

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti