Mađarska ulaže 16 milijardi evra u proizvodnju struje

Mađarska iz Rusije nabavlja 3,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje, preko Bugarske i Srbije, i još milijardu kubnih metara gasovodom iz Austrije. Kako bi povećala kapacitete za proizvodnju i skladištenje struje i smanjila potrošnju gasa, Mađarska želi da investira do 16 milijardi evra u energetski sektor do 2030. godine.

Mađarska želi da investira do 16 milijardi evra u energetski sektor do 2030. godine kako bi povećala kapacitete za proizvodnju i skladištenje struje i smanjila potrošnju gasa, rekao je u utorak ministar tehnologije i industrije Laslo Palkovič (László Palkovics).

Prema dugoročnom ugovoru potpisanom prošle godine Mađarska iz Rusije nabavlja 3,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje, preko Bugarske i Srbije, i još milijardu kubnih metara gasovodom iz Austrije.

Ugovor sklopljen na 15 godina

Ugovor s ruskim Gazpromom sklopljen je na 15 godina, podseća Rojters

U julu je vlada premijera Viktora Orbana ukinula višegodišnje ograničenje cene komunalnih usluga za domaćinstva s većom potrošnjom, što će po rečima ministra Palkoviča verovatno smanjiti potrošnju.

Treba ipak uložiti više truda, naglasio je ministar, kako bi se udeo gasa u konačnoj potrošnji energije u Mađarskoj smanjio s prošlogodišnjih 35 posto na 26 posto na kraju decenije.

Većina tog poboljšanja proizaći će iz elektrifikacije velikih razmera, dodaje ministar.

Potrebna su nova ulaganja

„Trenutna situacija definitivno je motivišuća iz nekoliko razloga“, rekao je Palkovič na konferenciji koju je organizirao Internet portal s financijskim vestima portfolio.hu.

Do 2024. instalirani kapaciteti za korišćenje solarne energije dosegnuće po njegovim rečima osam gigavata, uz dodatnu potražnju iz industrijskog sektora do 2030. godine, što zahteva dalja ulaganja u reorganizaciju električne mreže i kapacitete za skladištenje energije.

„Razvoj elektroenergetske mreže i skladišnih kapaciteta u blizini solarnih elektrana nisu na nivou na kome bi trebalo da budu“, rekao je ministar i dodao da će detaljnije planove vlada izneti u oktobru.

Poručio je ujedno da bi planirani projekt proširenja kapaciteta mogao produžiti rok upotrebe reaktora u nuklearnoj elektrani Paks za dve decenije.

Izvor: Seebiz

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti