Taksa na CO2 – ekološka ili ekonomska mera?

Majkrosoft će uklanjati ugljen-dioksid u saradnji sa švedskim partnerom

Švedska kompanija Stokholm Ekserdži, koja obezbeđuje struju stanovnicima Stokholma, planira da izgradi projekat hvatanja i skladištenja ugljenika koji će trajno uklanjati 800.000 metričkih tona ugljen-dioksida godišnje. Ugovor potpisan sa svetskom renomiranom kompanijom Majkrosoft će pomoći da se projekat približi konačnoj investicionoj odluci. Majkrosoft bi ovim projektom dobio sertifikate o uklanjanju ugljenika koji bi pomogao kompaniji da postigne svoje ciljeve u pogledu neto nulte emisije.

Jedna od vodećih svetskih kompanija u oblasti informacionih tehnologija Majkrosoft i švedska energetska kompanija Stokholm Ekserdži potpisale su ugovor o trajnom uklanjanju 3,3 miliona metričkih tona ugljen-dioksida. Ova vest je objavljena u ponedeljak i potvrđena je od stane obe kompanije, piše CNBC.

Ugovor sa Majkrosoftom je do sada najveći ugovor o uklanjanju ugljenika na svetu, navodi se u saopštenju predstavnika kompanije Stokholm Ekserdži. Planirano je da isporuka sertifikata za uklanjanje ugljenika Majkrosoftu počne 2028. godine i nastavi se u narednih 10 godina, naveli su iz kompanije Stokholm Ekserdži.

Švedska kompanija, koja obezbeđuje struju stanovnicima Stokholma, planira da izgradi projekat hvatanja i skladištenja ugljenika, koji će trajno uklanjati 800.000 metričkih tona ugljen-dioksida godišnje.

Planirano je da izgradnja projekta hvatanja ugljenika počne 2025. Ugovor sa Majkrosoftom će pomoći da se projekat približi konačnoj investicionoj odluci u četvrtom kvartalu ove godine, rekao je Anders Egelrud, izvršni direktor kompanije Stokholm Ekserdži, u izjavi za medije.

Projekat hvatanja ugljenika biće instaliran u elektrani na biomasu, koja je u vlasništvu kompanije Stokholm Ekserdži, koja je najveća te vrste u Evropi. Ovo postrojenje sagoreva otpad iz šumarske industrije i fabrika papira za proizvodnju toplotne i električne energije.

Ugljen-dioksid oslobođen iz tih materijala tokom spaljivanja biće uklonjen iz gasa koji se emituje iz postrojenja, tečni za transport i trajno uskladišten pod zemljom.

Kompanija Stokholm Ekserdži prodaje sertifikate za uklanjanje ugljenika, ekvivalentne 1 milion metričkih tona ugljen-dioksida, kako bi pomogla kompanijama da postignu svoje ciljeve u pogledu neto nulte emisije.

„Iskorišćavanje postojećih elektrana na biomasu je ključni prvi korak ka izgradnji kapaciteta za uklanjanje ugljenika širom sveta“, rekao je Brajan Mars, Majkrosoftov direktor za energiju i uklanjanje ugljenika.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti