pitanje cene struje

Makedonska berza električne energije startuje 10. maja

Svi učesnici na makedonskom tržištu električne energije na veliko, kojim upravlja MEMO DOOEL - Skoplje kao operater tržišta, moći će da trguju na berzi. Svaki trgovac na berzi moraće da zaključi ugovor sa berzom, a cena struje zavisiće od tržišta trgovanja, odnosno od ponude i tražnje. U početku će se trgovati dan unapred, a zatim će se ići sa ponudom i tražnjom za tekući dan.

Makedonska berza električne energije, koju će sprovoditi i njome upravljati Nacionalni operater tržišta električne energije – MEMO DOOEL – Skoplje, počeće sa radom 10. maja ove godine. U početku će se berza električne energije odvijati unutar granica zemlje, sve dok se ne realizuje prvo spajanje tržišta, odnosno prvo spajanje sa nekom od susednih berzi.

„Svi učesnici na tržištu električne energije na veliko, koji su upisani u registar učesnika na tržištu električne energije, kojim upravlja MEMO DOOEL – Skoplje kao operater tržišta, moći će da trguju na berzi – najavio je direktor MEMO DOOEL” Skoplje, Simon Šutinoski. Prema njegovim rečima, konačno ćemo dobiti referentnu cenu struje, koja se sada obračunava prema mađarskoj berzi HUPEKS, koja se razlikuje od cene koja bi bila u Makedoniji.

Tržište diktira cenu

„Мožda će cena biti ista, ali su potrebe tržišta u Mađarskoj i tržišta u Makedoniji različite. Vremena potražnje i ponude su različitа“, objasnio je Šutinoski pre nekoliko meseci. Kako je rekao, svaki trgovac na berzi moraće da zaključi ugovor sa berzom, a cena struje zavisiće od tržišta trgovanja, odnosno od ponude i tražnje.

„Za početak će se trgovati dan unapred, a zatim je planirano da se ide sa ponudom i tražnjom za tekući dan”, objasnio je Šutinovski”, najavljujući da će drugi korak biti povezivanje sa berzama u susednim zemljama.

Zvanično oživljavanje domaćeg projekta Berze električne energije počelo je izmenom Zakona o energetici 2018. godine, kojom je formalno u potpunosti liberalizovano tržište električne energije i zakonodavstvo je prilagođeno trećem energetskom paketu evropskog zakonodavstva.

Likvidnost berze

Kočo Angjušev, predsednik Makedonskog energetskog udruženja (MEA), podržao je inicijativu za stvaranje makedonske berze električne energije. Ali, da bi berza bila likvidna, tražio je da se donese odluka kojom bi svi državni kupci morali da kupuju struju na njoj, a ne na osnovu tendera i bilateralnih sporazuma.

Prošlog decembra, operatori prenosnog sistema u Sloveniji i Srbiji pokrenuli su prvu regionalnu berzu električne energije za centralnu i jugoistočnu Evropu sa EPEKS Spot-om. Sporazum je potpisan u Ljubljani. ADEKS je nastao korporativnim spajanjem slovenačke energetske berze BSP Southpool i berze električne energije SEEPEKS u Srbiji.

Sedište nove kompanije je u Ljubljani, a glavne stalne kancelarije su u glavnom gradu Slovenije i Beogradu. Nudiće usklađene i jedinstvene (sve na jednom mestu) usluge trgovine električnom energijom u Sloveniji i Srbiji, sa ambicijom da proširi svoje poslovanje i na druge zemlje regiona Centralne i Jugoistočne Evrope (CEE).

Izvor: Sloboden Pečat

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti