Makedonski ESM spreman za otkup struje iz solarnih elektrana

Za makedonsku Vladu je prihvatljiv zahtev Privredne komore RSM za otkup električne energije iz solarnih elektrana na slobodnom tržištu. To bi značilo da se, kada bude povećana proizvodnja električne energije iz solarnih elektrana, AD ESM opredeli za kupovinu takve energije, umesto da proizvodi skuplju električnu energiju iz termoelektrana.

Privreda komora Makedonije, u okviru svojih devet energetskih zahteva, predlaže da AD ESM, uz podršku Vlade kao jedinog i stopostotnog vlasnika, projektuje proizvodnju struje iz termoelektrana po ceni mazuta i uglja, a kada se u narednom periodu poveća proizvodnja električne energije iz solarnih elektrana, da se AD ESM fokusira na kupovinu takve energije, umesto da proizvodi skuplju električnu energiju iz termoelektrana.

Prethodna mera uključivanja svih elektrana u rad više nema efekta u uslovima povećane proizvodnje iz obnovljivih izvora (iz solarnih elektrana) i zato je potrebno da se prati situacija sa cenama električne energije i odlučuje o tome da li će i kada biti isplativo uključiti određene domaće energetske kapacitete, a kada uvoziti jeftinu energiju.

Struja jeftinija iz solarnih elektrana

Bekteši je potvrdio da je za Vladu ovaj potez ekonomski logičan u vremenima kada je proizvodnja struje jeftinija iz solarnih elektrana nego iz termoelektrana.

„U oblasti solarnih elektrana koje rade u našoj zemlji i koje se nalaze ovde, mi smo kao privreda to već predložili i radi se analiza u oblasti kapaciteta, u oblasti dijagrama na osnovu podataka kada se ta električna energija može isporučiti na tržište i staviti u mrežu. Uzećemo u obzir analize trenutnih troškova elektrana, uključujući i TE Negotino, kao i to koliki bi bili troškovi ukoliko se otkupljuje struja proizvedena iz solarnih elektrana koje su na slobodnom. Poštujući ekonomsku opravdanost, takvu odluku ćemo doneti kao Vlada u celini, s obzirom da AD ESM ima mogućnost da se po svojoj strukturi bavi otkupom i prodajom električne energije, rekao je makedonski ministar privrede.

Ugalj kao rezerva

Ovo je istakao i Marko Bislimovski, predsednik Regulatorne komisije za energetiku, nakon redovnog koordinacionog sastanka.

„Danas je za nekoliko trenutaka smanjen uvoz struje, zbog povećane proizvodnje ESM-a u prvim mesecima i zbog struje iz fotonaponskih elektrana koje su kompanije masovno postavljale u proteklom periodu. Sada je potrebno da se strateški postavimo za sledeću sezonu kada cena na berzi bude povoljna za kupovinu, a da ugalj i akumulacije zadržimo kao rezervu, rekao je Bislimovski.

Izvor: Faktor

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti