Makronova fatalna opklada: Francuskoj preti nestanak struje

Od 56 raspoloživih EDF reaktora, koji je najveći izvoznik električne energije u Evropi, skoro polovina trenutno nije u radu zbog kvarova, remonta ili nedostatka rezervnih delova. NYT tvrdi da je francuska proizvodnja nuklearne energije ove godine na najnižem nivou u poslednjih skoro 30 godina, što dovodi francuske račune za struju na rekordno visoke nivoe.

Francuska bi ove godine zbog problema u radu nuklearnih elektrana mogla da proizvede 25 odsto manje struje nego 2021. godine, navodi New York Times (NYT), upozoravajući da bi problemi francuskih nuklearnih elektrana mogli da utiču na ukupne energetsko stanje u Evropi.

Dok Evropska unija pokušava da prekine veze sa ruskom naftom i gasom nakon moskovskog rata protiv Ukrajine, Francuska se kladila na svoje nuklearne elektrane kako bi prebrodila nadolazeću energetsku krizu. Međutim, ta industrija je zapala u neviđenu energetsku krizu, navodi NYT, podsećajući da Francuska oko 70 posto svojih godišnjih potreba za strujom ostvaruje u nuklearnim elektranama kojima upravlja kompanija EDF pod većinskom vlasničkom kontrolom francuske vlade.

Skoro polovina francuskih reaktora trenutno nije u radu

Prema službenim podacima EDF-a, u sastavu te kompanije je 56 nuklearnih reaktora u 18 elektrana, što je daleko najveći potencijal nuklearki u EU i drugi na svetu, odmah iza SAD. Međutim, NYT tvrdi da od 56 raspoloživih reaktora EDF-a, koji je najveći izvoznik električne energije u Evropi, gotovo polovina reaktora trenutno nije u radu zbog kvarova, remonta ili nedostatka rezervnih delova.

Kao primer za pomenutu tvrdnju, ugledni američki časopis navodi reaktor u nuklearnoj elektrani Chinon koji je „zamrznut posle zabrinjavajućeg otkrića pukotina u rashladnom sistemu“. Elektrana ima još dva reaktora, koji su, prema istom izvoru, u funkciji.

Zastareli reaktori

U daljoj analizi poteškoća u radu francuskih nuklearnih elektrana, NYT ne navodi druge primere osim Chinona, već podseća na upozorenje EDF-a s kraja prošle godine „da više ne može da garantuje stabilno snabdevanje nuklearnom energijom dok se bori da nadoknaditi dvogodišnji zaostatak u potrebnom održavanju desetak zastarelih reaktora koji je odlagan tokom zatvaranja zbog virusa korone.

Inspekcije su otkrile alarmantne bezbednosne probleme, posebno koroziju i neispravne zaptivke za zavarivanje na ključnim sistemima koji se koriste za hlađenje radioaktivnog jezgra reaktora EDF-a. Takva je bila situacija u nuklearnoj elektrani Chinon, jednoj od najstarijih u Francuskoj, koja proizvodi 6 odsto nuklearne energije EDF-a – ističe američki časopis.

U prilog svojoj tvrdnji o značajnim poteškoćama EDF-a kada je u pitanju rad njegovih nuklearnih elektrana, NYT takođe navodi kašnjenja u početku rada EDF-ovih nuklearnih elektrana u Finskoj i Velikoj Britaniji.

Nekoliko novih nuklearnih reaktora koje je izgradio EDF opterećeno je velikim prekoračenjem troškova i kašnjenjima. Reaktor sa vodom pod pritiskom koji je izgradio EDF u Hinkley Pointu, na jugozapadu Engleske, neće početi da radi do 2027. godine, što je što je četiri godine zakašnjenja i suviše kasno da bi pomogao brzu tranziciju Britanije sa ruske nafte i gasa. Najnovija finska nuklearna elektrana EDF-a, koja je počela sa radom prošlog meseca, trebalo je da bude završena 2009. godine, navodi se u istom izvoru.

Francuska proizvodnja nuklearne energije ove godine na najnižem nivou

Prelazeći na analizu posledica EDF-ovih poteškoća u nuklearnim elektranama u Francuskoj i energetike EU, NYT tvrdi da je francuska proizvodnja nuklearne energije ove godine na najnižem nivou u poslednjih skoro 30 godina, što dovodi francuske račune za struju na rekordno visoke nivoe, baš u trenutku kada rat u Ukrajini podstiče inflaciju.

Dodaje i da je i sam EDF u financijskim poteškoćama opterećen dugovima i nemogućnošću da, ističe NYT, zbog socijalnih mera francuske vlade, naplaćuje tržišne cene struje, kao i da isfinansira oko 51 milijardu evra potrebnih ulaganja u obnovu postojećih i izgradnju 14 novih reaktora u nuklearkama.

Redukcije i uvoz

Umesto da pumpa ogromne količine električne energije u Britaniju, Italiju i druge evropske zemlje koje se okreću od ruske nafte, Francuska se suočava sa uznemiravajućom perspektivom pokretanja stalnih isključenja struje ove zime i uvoza struje – zaključuje list.

Komentarišući za NYT aktuelnu situaciju u francuskim nuklearnim elektranama, Thierry Bros, stručnjak za energetiku i profesor na Pariskom institutu za političke studije, polazi od procene da postoje dva rešenja za situaciju kada elektrane rade znatno ispod kapaciteta.

„Moraćemo ili da pređemo na nestanke struje ili da se vratimo na energiju koja emituje CO2 u atmosferu, a to su ugalj ili prirodni gas“, kaže Bros.

Smanjenje proizvodnje od 25 posto

Podsećajući da je godišnji proizvodni kapacitet francuskih nuklearnih elektrana 61,4 gigavat električne energije, NYT tvrdi da će, čak i ako se neki reaktori EDF-a koji sada nisu u radu uključe, francuska nuklearna proizvodnja biti 25 posto manja nego inače ove zime, sa alarmantnim posledicama.

Poseban deo analize trenutne situacije u EDF-u bio je posvećen poslovnoj saradnji kompanije sa Rosatomom, ruskom državnom kompanijom za nuklearnu energiju koja, kako navodi NYT nije obuhvaćena paketom sankcija koje su EU, SAD, Velika Britanija i njihovi saveznici zaveli Rusiji. List podseća da je Rosnatom dugogodišnji kupac komponenti EDF-a i najveći kupac parnih turbina francuske proizvodnje Arabelle, koje se nalaze u nuklearnim elektranama Rosatoma i EDF.

Uprkos ratu, Francuska je poslovala kao i obično s Rusijom u nuklearnoj energiji, koja je ostala izuzeta od sankcija Evropske unije. Predsednik Francuske Emanuel Makron je u februaru podržao dogovor za EDF o preuzimanju poslovanja s turbinama Arabelle, u vrednosti od 1,1 milijardu evra, od General Electrica, vraćajući proizvodnu kompaniju u francusko vlasništvo nakon što je GE kupio biznis Arabellea od Alstoma 2015. godine – ističe NYT.

Izvor: Jutarnji

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

06. jul 2022