Mala količina prosute nafte oštećuje perje morskih ptica

Da bi sproveli studiju, istraživači su sakupljeno perje izložili rastućoj koncentraciji površinske sirove nafte, a zatim izmerili koliko brzo će voda proći kroz nauljeno perje. Novo istraživanje je pokazalo da je čak i tanak sloj sirove nafte na površini vode dovoljan da ošteti strukturu perja morskih ptica, čime se smanjuje vodonepropusnost, plovnost i termoregulacija perja.

Sirova (nerafinisana) nafta je jedan od najsmrtonosnijih neprijatelja morskih ptica. Novo istraživanje pokazalo je da čak i tanak sloj sirove nafte na površini vode dovoljan da ošteti strukturu perja morskih ptica, čime se smanjuje vodonepropusnost, plovnost i termoregulacija perja a može dovesti i do smrti ptica.

Tim naučnika na Univerzitetskom koledžu u Korku došao je do ovog zaključka nakon što je proučavao efekte sirove nafte na perje morskih ptica Manx shearwaters, Puffinus puffinus. Ova ptica je crno-sivo-bela morska ptica srednje veličine koja je rasprostranjena širom Atlantskog okeana. Provodi veliki deo vremena hraneći se na površini vode ili blizu nje. Osim što se hrani, ove ptice se takođe odmara u velikim jatima na površini okeana. Ove aktivnosti je izlažu posebnom riziku od nafte.

Perje je izloženo rastućoj koncentraciji površinske sirove nafte

Da bi sproveli ovu studiju, istraživači su sakupljeno perje izložili rastućoj koncentraciji površinske sirove nafte, a zatim izmerili koliko brzo će voda proći kroz nauljeno perje. Takođe su dokumentovali povećanje mase perja i otkrili da bi moglo da se poveća i do 1000% u scenarijima sa teškim uljem. Takvo povećanje mase značajno utiče na opterećenje krila i potrošnju energije.

Zatim su, koristeći mikroskop velike snage, istraživači ispitali i dokumentovali strukturne promene perja nakon kontaminacije uljem (Slika 1).

Slika 1: Strukturne promene perja nakon kontaminacije uljem

Male ekoličine nafte imaju ozbiljne posledice

Podaci su otkrili da čak i izuzetno tanki slojevi ulja, koji su samo 1% debljine ljudske dlake (između 0,1 i 3 mikrometra debljine), imaju značajno štetno dejstvo na perje, posebno tako što uzrokuju da se perje slepljuje umesto da se pravilno međusobno spaja, čineći ga znatno manje vodootpornim.

Značajno je da podaci otkrivaju da je najveći uticaj na propusnost perja na vodu imao srednji nivo zauljenosti. Ovo sugeriše da tanki slojevi nafte nastali izlivanjem ili curenjem nafte iz okeanskih brodova ili naftnih bušotina, a koji se brzo šire po površini mora, imaju veći efekat na vodopropusnost perja od guste nafte.

„Konstantno zagađenje malim količinama nafte se obično zanemaruje u morskom okruženju, iako se pokazalo da ima ozbiljne posledice na kvalitet života i opstanak morskih ptica. Ova studija je ispitala jednu vrstu, ali rezultati se mogu proširiti na druge vrste ptica koje se oslanjaju na vodopropusnost kako bi ostale zdrave kada su na moru duži period“, rekla je glavni autor studije, morski ekolog Ema Marfi.

Pokazano je da čak i mala količina zagađenja naftom predstavlja značajnu pretnju za morske ptice od kojih su mnoge već ugrožene.

Izvor: Forbes

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.