Malo verovatno da Big Oil postanu Big Renewable Energy

Očekuje se da će se ulaganja naftnih kompanija u električnu energiju iz obnovljivih izvora povećati deset puta u narednih pet godina, ali to ih neće učiniti glavnim investitorima u obnovljive tehnologije. Big Oil nemaju posebnu motivaciju da to postanu a stručnjaci procenjuju da će Big Renewable Energy, uz sve državne podrške za više energije iz vetra i sunca, teško primiti Big Oil raširenih ruku u svoje redove.

Uprkos svojim visokim zelenim energetskim ciljevima, veliki Big Oil verovatno neće postati Big Renewable Energy (obnovljiva energija), barem prema zvaničniku iz Međunarodne agencije za energetiku (IEA) koji je bio među autorima Ažuriranog tržišta obnovljivih izvora energije, objavljenom od strane IEA.

Iz Big Oila su vrlo glasno govorili o svojim ciljevima obnovljive energije. Takođe su se prilično aktivno širili u tom području nabavkama i učešćem u raznim tenderima za obnovljive izvore energije. Ipak, Hejmi Bahar iz IEA veruje da ih to neće učiniti glavnim igračima u proizvodnji solarne i vetroenergije.

„Brojevi pokazuju da je danas samo 0,5%, ili čak manje instaliranog kapaciteta obnovljive energije u vlasništvu, ili pod ugovorom naftnih kompanija, naftnih velikana“, rekao je ove nedelje viši analitičar IEA za obnovljive izvore energije za CNBC.

„Međutim, očekujemo da će se ulaganja naftnih kompanija u električnu energiju iz obnovljivih izvora povećati deset puta u narednih pet godina. Ovo je važan trend. Hoće li postati glavni investitori tehnologije obnovljivih izvora? Odgovor je ne. Da li će pojačati tempo? Da, sigurno”, rekao je Bahar

Jedan od razloga zbog kojih Big Oil neće postati glavni investitor tehnologije obnovljivih izvora energije je, verovatno, činjenica da su to mesto već zauzele druge kompanije, neke od njih isključivo posvećene izgradnji kapaciteta i radu obnovljivih izvora energije. Drugi su posvećeni finansiranju takvih projekata. ESG ulaganja (zaštite životne sredine, društvena odgovornost i korporativno upravljanje) se ubrzavaju i verovatno će brzo rasti.

Ovim kompanijama trenutno mnogo toga ide na ruku, uz svu vladinu podršku za više energije iz vetra i sunca, teško da će primiti Big Oil raširenih ruku u svoje redove. IEA je ove sedmice izvestila da su dodatni kapaciteti za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora prošle godine postigli rekord, sa porastom od 45 posto za godinu i prognozira da će globalno, ove i naredne godine, vetroenergija i solarna energija činiti čak 90 procenata novih proizvodnih kapaciteta.

Ipak, čini se da će Big Oil dobiti samo mali deo ovih ogromnih dodatnih kapaciteta. To nije samo zato što već postoji rastuća industrija solarne energije i vetroenergije. Razlog je i taj što Big Oil već posluje, a njegovi akcionari su i dalje uglavnom ljudi koji više kupuju naftu, nego solarnu energiju.

Nedavni dokaz za to bio je sastanak akcionara BP-a ove nedelje. Tokom sastanka, akcionari su odbili rezoluciju podnetu od strane holandske aktivističke investicione grupe Follow This, koja je zahtevala da BP poveća ciljeve smanjenja emisije.

Vesti koje su mediji preneli su bile usredsređene na činjenicu da je rezolucija dobila mnogo veću podršku od prošlogodišnjeg pokušaja primoravanja supervelikih na veće obaveze prema emisijama. Međutim, činjenica je – čak i uz tu povećanu podršku 20,6 odsto akcionara je glasalo za rezoluciju. Čini se da ostale četiri petine akcionara BP-a ne brinu mnogo ciljevi smanjenja emisija i povezane investicije u vetro i solarnu energiju.

Pritisak akcionara na Big Oil da postane zelen nesumnjivo će se povećati, vođen trendom ESG-a i vladinim politikama koje nagrađuju obnovljive izvore i kažnjavaju naftu i gas. Ali, uz sve svoje ambicije da postane Big Power, Big Oil je možda zakasnio da se priključi obnovljivoj grupi. Tamo već postoji mnogo velikih kompanija i vrlo je malo verovatno da će svojevoljno predati tržišni udeo i izglede za rast supervelikanima.

Sami supervelikani nemaju posebnu motivaciju da to učine: potražnja za naftom će ostati jaka još najmanje deceniju, a zatim će početi da opada postepeno, a ne iznenada. A to je zavisno samo od kontinuiranog pritiska vlade za smanjenje emisija. Trenutno se čini da je nastavak i rast tog pritiska neizbežan, ali iznenađenja su i dalje moguća.

Izvor: Irina Slav za Oilprice.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti