Manjak tankera povećava troškove isporuke energenata

Tankeri prevoze tečni prirodni gas, dizel i naftu u Evropu sa veće udaljenosti nego što je uobičajeno, kako bi zamenili ruske isporuke energenata. „Ono što smo videli u pomorstvu ove godine bilo je rezultat rata u Ukrajini“, kaže jedan od analitičara.

Troškovi za isporuku energenata rastu jer evropska borba za snabdevanje stvara nedostatak brodova za prevoz osnovnih goriva ove zime. Tankeri prevoze tečni prirodni gas (LNG), dizel i naftu u Evropu sa veće udaljenosti nego što je uobičajeno, kako bi zamenili ruske isporuke energenata, pošto se sukobu u Ukrajini ne nazire kraj. To zadržava tankere duže zauzetim i odlaže njihov povratak nazad, u početnu poziciju i stavljanje u promet, što izaziva rast globalnih taksi, rekli su stručnjaci za brodarstvo.

Troškovi transporta američke nafte u Kinu najviši od 2020.

Stope prevoza LNG-a su na povišenim nivoima za ovo doba godine i prete da nadmaše prošlogodišnji zimski vrhunac. Troškovi transporta američke nafte u Kinu najviši su od 2020. godine, a transport petrohemijskih sirovina sa Bliskog istoka u Japan košta dvostruko više nego u martu, pokazuju podaci Baltičke berze.

Nedostatak brodova

Nestašica brodova sve više utiče na azijske ekonomije, koje uvoze naftu i gas iz SAD, jer će im biti otežano da u kratkom roku dobiju rezerve energenata ako ove zime vreme bude izuzetno hladno, rekli su trgovci i vlasnici brodova. Čak i isporuke petrohemijskih sirovina postaju sve skuplje za transport. To dodatno opterećuje kupce, koji se bore da zadovolje potražnju za hemikalijama, kako se tempo proizvodnje usporava.

Postoji vrlo malo LNG brodova dostupnih za iznajmljivanje tokom zime. I to samo za kratka putovanja. Brodovlasnici su rezervisali svoju flotu, a vlasnici nastoje da svoje brodove vrate, kako bi bili dostupni kada postrojenje za izvoz LNG Freeport nastavi sa radom, rekao je Oystein Kalleklev, glavni izvršni direktor kompanije za brodove Flex LNG Management AS.

Postrojenje Freeport u Teksasu trebalo bi da bude ponovo pokrenuto u novembru. Ovo postrojenje je pogodio požar u junu, što je smanjilo značajan deo američkog izvoza LNG-a.

Rana rezervacija

Kako kompanije rezervišu brodove za zimu ranije nego obično, energetske kompanije odbijaju da puste LNG tankere, kao što to obično čine krajem leta. Naftni tankeri dobijeni po nižim cenama vožnje, koji se iznajmljuju, ponekad sagorevaju dodatno gorivo za prevoz između Singapura i Malezije samo u svrhu zadržavanja plovila, tvrde trgovci i brokeri.

Rezultat rata u Ukrajini

U međuvremenu, trgovci pune brodove na moru prirodnim gasom i naftnim gorivima, vezujući još plovila da bi obezbedili snabdevanje na skučenom tržištu.

„Ono što smo videli u pomorstvu ove godine bilo je rezultat rata u Ukrajini“, rekao je Peter Sand, glavni analitičar Xeneta, platforme za analizu tržišta tereta.

Izvor: Rigzone

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti