Manji porez na gorivo u Rusiji

Ruska ministarstva smanjuju takse na gorivo i povećaju porez na vađenje nafte. Poskupljenje benzina osetljivo je pitanje za vlasti, koje se bore da održe svoja obećanja da će cene održati u skladu sa trenutnom stopom inflacije.

Ruska ministarstva energetike i finansija dogovorila su se u utorak, 20 aprila, da će smanjiti porez na naftne derivate počev od prvog maja, smanjujući tako državnom budžetu prihod za 350 milijardi rubalja (4,5 milijarde dolara) u periodu od 2021. do 2023.

Ministarstvo finansija saopštilo je ranije u aprilu da Rusija planira da se uhvati u koštac sa rastućim troškovima proizvodnje goriva promenom poreza (taksi) i naplatom veće naknade kompanijama na vađenje nafte, kako bi održali isti nivo cena.

Da bi nadoknadila polovinu budžetskih gubitaka, vlada će povećati porez na proizvodnju mineralnih sirovina (MET) za proizvodnju nafte, dodala su ministarstva u svojoj izjavi.

Oni su rekli da veći porez na ekstrakciju nafte neće imati značajan negativan efekat na zaradu ruskih naftnih kompanija.

Poskupljenje benzina osetljivo je pitanje za vlasti, koje se bore da održe svoja obećanja da će cene održati u skladu sa trenutnom stopom inflacije.

Izvor: Reuters

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti