Maribor kao prestonica slovenačke elektroprivrede

Dravske elektrane su dobar primer dosadašnjih investicija i na njima je baziran veliki deo slovenačkog snabdevanja električnom energijom. Verujem da, zbog znanja i smelih projekata, Maribor ponovo može da postane slovenačka prestonica elektroprivrede, kao što je to bio za vreme Jugoslavije, poručio je predsednik slovenačke Vlade Robert Golob.

Dravske elektrane Maribor nedavno su svečano proslavile sedamdeset godina postojanja. Krajem septembra zvanično je otvorena još jedna solarna elektrana u okviru hidroelektrane Zlatoličje, koja godišnje može da proizvede 3.000 MWh električne energije.

Predsednik Vlade Robert Golob posetio je Dravske elektrane Maribor (DEM), gde je sa menadžmentom kompanije, između ostalog, razgovarao o planiranim investicijama.

Znanje – kapital za energetsku reformu

„Ukoliko želimo da brzo i efikasno sprovedemo energetsku reformu ili zeleni iskorak, znanje predstavlja naš najvažniji kapital. Dravske elektrane su dobar primer dosadašnjih investicija, i na njima je baziran veliki deo slovenačkog snabdevanja električnom energijom”, rekao je premijer.

Generalni direktor DEM-a Aleksandar Brunčko je dodao da su premijeru predstavljeni dalji razvojni, sa molbom za pomoć države u njihovoj realizaciji.

Skratiti procedure

„To se, uglavnom, odnosi na proceduru. Finansijski nismo tako daleko od cilja. Smatram da su Dravske elektrane sa svojim potencijalom sposobne da same iznesu mnoge projekte. Važnije je da nam država pomogne u njihovoj realizaciji u prostoru i skraćivanju određenih procedura“, objasnio je on.

Golob je naglasio da je ključ realizacije projekata prvenstveno – znanje.

„Maribor je i za vreme Jugoslavije bio prestonica elektroprivrede Slovenije i verujem da Maribor može ponovo da postane slovenačka prestonica elektroprivrede, upravo zbog znanja i smelih projekata koji se ovde planiraju“, rekao je premijer.

Prema rečima Goloba, nije toliko važno gde je sedište Holdinga Slovenskih elektrana (HSE), već gde će se ulagati novac i odvijati razvoj.

Ruski gas

Inače, nakon što je Rusija prekinula isporuku gasa Italiji zbog navodnih problema u transportu, prema premijerovim rečima samo je pitanje vremena kada će to biti zaustavljeno i u Sloveniji.

„Ne brinite o tome. Mislim da je Evropa danas spremna za potpuni prekid isporuka ruskog gasa i da je to nešto što moramo da preduzmemo kao akciju. Činjenica da će Gasprom to činiti selektivno, po zemljama, sama po sebi predstavlja psihološki pritisak na Evropu. Što se Evropa pre pomiri s tim, pre ćemo početi da sprovodimo efikasne mere i lakše ćemo preživeti zimu“, poručio je premijer.

Izvor: RTV Slovenija

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti