Menadžment najvećih infrastrukturnih projekata na svetu preuzima ČEZ-ovu imovinu u Rumuniji

ČEZ odobrio prodaju rumunske imovine kompaniji Macquarie, najvećem menadžmentu infrastrukturnih projekata na svetu, koja ima kapacitete obnovljivih izvora energije i distributivne mreže električne energije u Australiji, Austriji, Finskoj, Španiji i Sjedinjenim Državama.

ČEZ grupa odobrila je prodaju svoje imovine u Rumuniji fondovima kojima upravlja Macquarie Infrastructure and Real Asset (MIRA), navodi kompanija u saopštenju upućenom agenciji Agerperes u petak, prenosi Serbia Energy.

Prema navedenom izvoru, imovina uključuje sedam kompanija – za distribuciju i snabdevanje električnom energijom, kao i najveći kopneni vetroparki u Evropi, Fantanele – Cogealac.

Ugovori o prodaji potpisani su u četvrtak uveče, a zaključenje transakcije podleže odobrenju evropskog organa za zaštitu konkurencije i Vrhovnog saveta nacionalne odbrane u Rumuniji.

„ČEZ ostaje aktivan u Rumuniji, razvijajući svoj portfolio energetskih usluga. Prodaju imovine ČEZ-a u Rumuniji fondovima kojima upravlja MIRA odobrio je Savet ČEZ Grupe svega 13 meseci nakon početka procesa prodaje. ČEZ Grupa i MIRA postigli su prodajni sporazum koji pokriva sva tri poslovna segmenta uključena u transakciju: distribuciju električne energije, snabdevanje energijom i operativni portfolio obnovljivih izvora energije. Sedam kompanija koje su predmet transakcija su: Distribucija energije Oltenia, Ovidiu Development, Tomis Team, MW Team Invest, ČEZ Vanzare, TMK Hidroenergy Power i ČEZ Rumunija. ČEZ Grupa ostaje aktivna u Rumuniji, fokusirajući se na trgovinu energijom (ČEZ Trade) i energetske usluge (High-Tech Climate)“, navodi se u saopštenju.

Prema kompaniji, MIRA je najveći menadžer infrastrukturnih projekata na svetu i deo je Macquarie grupe, koja je među deset vodećih australijskih kompanija po tržišnoj kapitalizaciji. Njegov investicioni portfolio trenutno obuhvata 12,4 GW kapaciteta obnovljivih izvora energije i distributivne mreže električne energije u Australiji, Austriji, Finskoj, Španiji i Sjedinjenim Državama.

„Interesovanje za imovinu ČEZ-a bilo je veliko. Uprkos poteškoćama koje je doneo COVID-19, ČEZ i Societe Generale zadržali su visok nivo konkurentnosti u ovoj transakciji. MIRA je podnela najatraktivniju ponudu, što potvrđuju nezavisna specijalizovana mišljenja (…) Prenos imovine iz Rumunije deo je nove strategije ČEZ-a grupe da povuče izabranu imovinu iz određenih zemalja. Sledeći strategiju odobrenu na Generalnoj skupštini akcionara, ČEZ grupa je u procesu prodaje imovine i u Bugarskoj i Poljskoj“, navodi citirani izvor.

ČEZ Grupa je na rumunsko energetsko tržište ušla 2005. godine preuzimanjem distributivne kompanije Oltenia.

ČEZ Vanzare je vodeći snabdevač električnom energijom na jugozapadu Rumunije, ali i snabdevač prirodnom gasom, sa više od 1,4 miliona kupaca.

ČEZ grupa, takođe, poseduje najveću kopnenu vetroelektranu u Evropi, u oblasti Dobrogea, u Fantaneleu, Cogealacu i Gradini. Vrednost investicije u vetropark iznosila je 1,1 milijardu evra i on se sasatoji od 240 vetroturbina ukupne instalisane snage 600 MW. Vetroelektranaje u punom kapacitetu puštena u rad krajem 2012. godine.

Od 2011. godine, ČEZ grupa u Rumuniji u svom portfoliju ima hidroenergetski sistem u blizini Rešice, koji se sastoji od četiri mikro hidroelektrane. ČEZ je investirao u rehabilitaciju hidroenergetskog kompleksa u Rešici kako bi povećao efikasnost i proizvodni kapacitet, sa 18 MW na 22 MW nakon završetka procesa modernizacije.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti