Menadžment najvećih infrastrukturnih projekata na svetu preuzima ČEZ-ovu imovinu u Rumuniji

ČEZ odobrio prodaju rumunske imovine kompaniji Macquarie, najvećem menadžmentu infrastrukturnih projekata na svetu, koja ima kapacitete obnovljivih izvora energije i distributivne mreže električne energije u Australiji, Austriji, Finskoj, Španiji i Sjedinjenim Državama.

ČEZ grupa odobrila je prodaju svoje imovine u Rumuniji fondovima kojima upravlja Macquarie Infrastructure and Real Asset (MIRA), navodi kompanija u saopštenju upućenom agenciji Agerperes u petak, prenosi Serbia Energy.

Prema navedenom izvoru, imovina uključuje sedam kompanija – za distribuciju i snabdevanje električnom energijom, kao i najveći kopneni vetroparki u Evropi, Fantanele – Cogealac.

Ugovori o prodaji potpisani su u četvrtak uveče, a zaključenje transakcije podleže odobrenju evropskog organa za zaštitu konkurencije i Vrhovnog saveta nacionalne odbrane u Rumuniji.

„ČEZ ostaje aktivan u Rumuniji, razvijajući svoj portfolio energetskih usluga. Prodaju imovine ČEZ-a u Rumuniji fondovima kojima upravlja MIRA odobrio je Savet ČEZ Grupe svega 13 meseci nakon početka procesa prodaje. ČEZ Grupa i MIRA postigli su prodajni sporazum koji pokriva sva tri poslovna segmenta uključena u transakciju: distribuciju električne energije, snabdevanje energijom i operativni portfolio obnovljivih izvora energije. Sedam kompanija koje su predmet transakcija su: Distribucija energije Oltenia, Ovidiu Development, Tomis Team, MW Team Invest, ČEZ Vanzare, TMK Hidroenergy Power i ČEZ Rumunija. ČEZ Grupa ostaje aktivna u Rumuniji, fokusirajući se na trgovinu energijom (ČEZ Trade) i energetske usluge (High-Tech Climate)“, navodi se u saopštenju.

Prema kompaniji, MIRA je najveći menadžer infrastrukturnih projekata na svetu i deo je Macquarie grupe, koja je među deset vodećih australijskih kompanija po tržišnoj kapitalizaciji. Njegov investicioni portfolio trenutno obuhvata 12,4 GW kapaciteta obnovljivih izvora energije i distributivne mreže električne energije u Australiji, Austriji, Finskoj, Španiji i Sjedinjenim Državama.

„Interesovanje za imovinu ČEZ-a bilo je veliko. Uprkos poteškoćama koje je doneo COVID-19, ČEZ i Societe Generale zadržali su visok nivo konkurentnosti u ovoj transakciji. MIRA je podnela najatraktivniju ponudu, što potvrđuju nezavisna specijalizovana mišljenja (…) Prenos imovine iz Rumunije deo je nove strategije ČEZ-a grupe da povuče izabranu imovinu iz određenih zemalja. Sledeći strategiju odobrenu na Generalnoj skupštini akcionara, ČEZ grupa je u procesu prodaje imovine i u Bugarskoj i Poljskoj“, navodi citirani izvor.

ČEZ Grupa je na rumunsko energetsko tržište ušla 2005. godine preuzimanjem distributivne kompanije Oltenia.

ČEZ Vanzare je vodeći snabdevač električnom energijom na jugozapadu Rumunije, ali i snabdevač prirodnom gasom, sa više od 1,4 miliona kupaca.

ČEZ grupa, takođe, poseduje najveću kopnenu vetroelektranu u Evropi, u oblasti Dobrogea, u Fantaneleu, Cogealacu i Gradini. Vrednost investicije u vetropark iznosila je 1,1 milijardu evra i on se sasatoji od 240 vetroturbina ukupne instalisane snage 600 MW. Vetroelektranaje u punom kapacitetu puštena u rad krajem 2012. godine.

Od 2011. godine, ČEZ grupa u Rumuniji u svom portfoliju ima hidroenergetski sistem u blizini Rešice, koji se sastoji od četiri mikro hidroelektrane. ČEZ je investirao u rehabilitaciju hidroenergetskog kompleksa u Rešici kako bi povećao efikasnost i proizvodni kapacitet, sa 18 MW na 22 MW nakon završetka procesa modernizacije.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti