Mešavina katrana i mikroplastike – novi oblik zagađenja

„Prisustvo plastike u okruženju više nije ograničeno na mikroplastiku ili bocu u moru“, rekao je Havijer Hernandez Borhes, vanredni profesor analitičke hemije na Univerzitetu La Laguna na Tenerifima. Profesor Borhes je sa svojim timom pronašao novu vrstu zagađenja koje predstavlja kombinaciju dva zagađivača: katrana i plastike. Ovu novu vrstu zagađenja naziva „plastitar“.

Istraživači sa Kanarskih ostrva pronašli su novu vrstu zagađenja u moru, za koje kažu da bi moglo da propušta toksične hemikalije u okeane.

Do otkrića se došlo dok je tim istraživača češljao obale španskog ostrva Tenerife na Kanarima. Na blistavoj vodi koja zapljuskuje Plaja Grande, primetili su grudve stvrdnutog katrana, prošarane sitnim, šarenim delovima plastike.

Ubrzo su shvatili da je ova kombinacija katrana i mikroplastike različita od bilo kojeg drugog plastičnog zagađenja koje su videli. Nazvali su je „plastitar“.

Dodatak rastućoj listi zagađenja mora

„Prisustvo plastike u okruženju više nije ograničeno na mikroplastiku ili bocu u moru“, rekao je Havijer Hernandez Borhes, vanredni profesor analitičke hemije na Univerzitetu La Laguna na Tenerifima. On je skovao termin plastitar. „Sada to stvara nove formacije. U ovom slučaju, kombinuju dva zagađivača.”

Nakon više od dve godine od otkrića ove vrste zagađenja, vršena su nova istraživanja. Otkriće je opisano kao „neprocenjiva pretnja“ za priobalno okruženje. To je još jedna stvar na listi zagađenja mora koja potiče od plastike.

Kada je reč o plastitaru, njegovo formiranje je jednostavno. Ostaci izlivene nafte u okeanu isparavaju i izlivaju se na obalu, u vidu loptica katrana koje se lepe za stenovite obale Kanarskih ostrva. Kada se talasi koji nose mikroplastiku ili bilo koju drugu vrstu morskog otpada obruše na stene, ta mikroplastika ili otpad se lepi za katran.

Kako vreme odmiče, formacija se stvrdnjava, a sav otpad se spaja sa katranom,. Taj otpad može biti komad bačenog pribora za ribolov do plastičnih peleta i ostataka poliestera i najlona.

Plastitar je rasprostranjen širom sveta

Istraživači su pronašli plastitar duž obala nekoliko ostrva na Kanarima, uključujući El Hjero i Lanzarote. Toliko je rasprostranjena da je u jednom ispitivanju pronađena na više od polovine područja koje su ispitivali. Tim je povezao svoje prisustvo sa lokacijom arhipelaga duž ključnih ruta transporta za naftne tankere, ali sumnjaju da je plastitar rasprostranjen širom sveta.

„Uvereni smo da se ovo može naći svuda gde vidite ovu kombinaciju katrana – koja je, nažalost, uobičajena na plažama – i mikroplastike“, rekao je Hernandez Borhes.

Potrebno uraditi još istraživanja kako bi se potvrdio uticaj plastitara na životnu sredinu. Istraživači veruju da kombinacija ugljovodonika i mikroplastike u njemu znači da će najverovatnij ispuštati toksične hemikalije i stvarati smrtonosne uslove za neke organizme, kao što su alge.

„Na neki način, to može da blokira i inhibira razvoj ekosistema“, rekao je Hernandez Borhes.

„Postoje istraživači koji govore o činjenici da je plastika toliko rasprostranjena da bi mogla da utiče na našu okolinu na druge načine“, rekao je Hernandez Borhes.

Izvor: The Guardian

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti