MHE u Rakiti počela sa radom, narod ljut zbog povrede zakona

Selo Rakita kod Babušnice već šest godina je stecište mnogih ekoloških aktivista, koji su pokušali da spreče izgradnju mini hidrocentrale. Ipak, ona je izgrađena, a nedavno puštena u rad, iako nije izdata upotrebna dozvola. Poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta najavio je da „prelaze u ilegalu" i da će elektrana biti srušena.

Narodni poslanik Skupštine Srbije Aleksandar Jovanović-Ćuta, kaže za novonastalu situaciju u Selu Rakita kod Babušnice oko puštanja u rad mini hidrocentrale, da se moraju poštovati zakoni Republike Srbije, i onoga što piše u rešenju, postavljena cev u vodu potoka mora biti uklonjena.

„Investitor Goran Belić je pustio je u rad MHE i ona radi već neko vreme, iako smo masovno pozivali ljude na protestne akcije, on je u međuvremenu uspeo da zakrpi izbušenu cev koja se nalazila u vodi i pustio je u rad. Pošto se zakoni ne poštuju, došlo je vreme za ilegalnu borbu, zbog specifične akcije još ništa ne mogu da kažem, ali budite sigurni da ova mimi hidrocentrala neće raditi, biće srušena, rekao je poslanik Jovanović.

„Održali smo sastanak sa predsednicom opštine Babušnica, koja je u potpunosti saglasna da se strogo mora poštovati Zakon. Ona je u zakonskoj obavezi da dođe do postojećeg objekta i da zaustavi njegov rad. Pitanje se postavlja, šta bi se desilo da posle kiša naiđe velika voda, koja bi podavila meštane sela Zvonce, navodi Jovanović, i dodaje da poziva i predsednika Srbije da dođe u Rakitu.

Građani traže da se poštuje Zakon

„Predsednik je sam rekao da se zakoni moraju poštovati, zato ga pozivam da dođe u Rakitu, narod ga željno iščekuje. Neka dođe i kaže po kom zakonu Goran Belić ima pravo da koristi vodu. Povlačimo se u ilegalu, a elektrana će biti srušena, jer niko nema pravo da ljudima uzima vodu i puni svoje džepove parama, dodaje na kraju Jovanović.

Pročitajte: Ukinite podsticaje za male hidroelektrane – Energija Balkana

„Kad uđete u selo Rakitu primetićete da reka više nije ista, da jedan veći deo, gde je po projektu dozvoljeno da se koristi 85 odsto vode, sada se vidi da je reka maltene presušila. Opštinska uprava je kuhinja gde se zakoni na lokalu kuvaju i to na štetu većine žitelja ovih prostora. Sve sam iskreno rekao predsednici opštine, da joj stavim do znanja da neko mora da poštuje Zakon. Da li je normalno da sto ljudi nemaju pravo na koriščenje reke, a da jedan ima. On je došao nemamo pojma odakle i polaže pravo na našu reku“, kaže Desimir Stojanov, meštanin sela i dodaje da smo samo trenutno doživeli poraz, ali igra se i drugo poluvreme, ako treba pravdu ćemo tražiti u Strazburu.

Izvor: N1

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti