Microsoft želi da bude prvi korisnik energije iz fuzione elektrane

Microsoft, kao i druge velike tehnološke kompanije, ima ambiciozan plan dekarbonizacije poslovanja. Helion veruje da može da im pomogne svojom čistom energijom fuzije, ali i da njihova rešenja mogu da ubrzaju prelazak na zelene izvore energije širom sveta.

Američka kompanija Helion Enerdži razvija tehnologiju pulsne fuzije, za koju veruju da može biti rešenje za izvlačenje više energije iz reakcije fuzije nego što se u nju ulaže. Već su napravili nekoliko prototipova, a od 2021. godine rade na izgradnji prve komercijalno isplative fuzione elektrane. Ta elektrana bi trebala da proizvodi najmanje 50 MW struje, pa i više, nakon otprilike godinu dana rada, tokom koje će proizvodnja postupno rasti.

U radu već 2028. godine?

Helionov plan je da svoj prvi fuzioni reaktor pusti u komercijalni rad već 2028. godine, daleko pre svih konkurentskih rešenja. Za ovo su već pronašli i prvog komercijalnog kupca, tehnološka kompanija Microsoft potpisala je ugovor o kupovini električne energije iz Helionove prve fuzione elektrane. U ugovor je uključen i elektrodistributer Constellation, koji će biti zadužen za prenos energije.

Pulsna fuzija

Helionov reaktor se sastoji se od dve komore, prečnika oko 2 metra. Magnetni impulsi šalju plazmu iz njih u centralnu komoru gde se dva takva „paketa“ sudaraju. Tamo se pritisak dodatno povećava snažnim magnetima, i postiže se temperatura od preko 100 miliona °C. Na toj temperaturi joni deuterijuma i helijuma-3 treba da dostignu dovoljno velike brzine da savladaju sile koje bi ih inače razdvojile na atomskom nivou, odnosno da započnu lančanu rekciju fuzije, koja će davati više energije od ulazne.

Kao rezultat fuzije u reaktoru, plazma se širi, što stvara novo magnetsko polje u komori reaktora. Iz tog magnetnog polja se direktno stvara novo magnetno polje u komori reaktora. Iz ovog magnetnog polja električna energija se direktno generiše u samom akceleratoru, što znači da nije potrebno, kao u drugim eksperimentalnim fuzionim elektranama, zagrevati vodu, a zatim energiju dobijati indirektno iz pare pomoću turbina.

Microsoft, kao i druge velike tehnološke kompanije, ima ambiciozan plan dekarbonizacije poslovanja i žele do 2030. godine da postanu uljenično negativni. Helion veruje da može da im pomogne svojom čistom energijom fuzije, ali i da njihova rešenja mogu da ubrzaju prelazak na zelene izvore energije širom sveta.

Trenutno su, kažu, u fazi izgradnje sedmog prototipa reaktora, koji će 2024. godine pokazati svoju sposobnost proizvodnje električne energije.

Izvor: BUG

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti