Mikroplastika pronađena i u paukovoj mreži

Izgleda da više nema mesta na svetu gde ne nalazimo mikroplastiku. Ima je gde god pogledamo, od dna okeana do najvišeg vrha na Zemlji.

Osim što se mikroplastika nalazi i u našim telima, ona se može širiti vazduhom, odnosno lebdeti kroz atmosferu; barem dok ga nešto ne zaustavi.

Naučnici su u novom istraživanju koristili zanimljivu metodu praćenja ovog podmuklog fenomena zagađenja vazduha. Analizirali su nešto što je prirodno i što se nalazi svuda oko nas – paukove mreže.

Mreže su pune mikroplastike

„Paukova ima posvuda, uključujući i gradove. Njihove lepljive mreže idealna su zamka za sve što lebdi u vazduhu“, rekla je geohemičarka Barbara Scholz-Böttcher sa Univerziteta Karl fon Carl von Ossietzky u Nemačkoj.

Možda nam njihove mreže nisu neki lep prizor i često nam zadaju dodatan posao prilikom čišćenja kuće, ali se pokazalo da su odličan organski materijal za praćenje kontaminacije česticama u urbanoj atmosferi.

Nakon što je ekološkinja Rebecca Süssmuth sakupila paučine na autobuski stanicama u gradu Oldenburgu u severozapadnoj Nemačkoj, stručnjaci su ih analizirali kako bi videli ima li u njima mikroplastike. I pokazalo se da ima, i to u velikoj meri.

Sve analizirane paukove mreže bile su kontaminirane mikroplastikom, koja je zauzimala i do 10 posto težine mreže. Oko 90 posto pronađene mikroplastike bile su varijacije PET-a (polietilen tereftalata), pri čemu je dominirao polimer C-PET.

Drugi izvor mikroplastike bile su čestice koje nastaju pri trošenju guma (TWP) tokom kočenja i ubrzanja. Mada TWP tehnički ne spada u kategoriju plastike, sve više stručnjaka smatra da zbog svog sastava spada u zagađivače mikroplastikom, piše Science Alert.

Odlična metoda praćenja zagađenja vazduha

Iako su ovi nalazi još jedan sumorni podsetnik na sveprisutno zagađenje ovim mikročesticama, naučnici su barem uspeli da iskoriste pametan i jeftin način za praćenje nivoa zagađenja.

Naime, paukove mreže se koriste za ovakve svrhe testiranja zagađenja životne sredine već najmanje 30 godina. Međutim ovo je prvi put da se na taj način merila količina mikroplastike u vazduhu.

„Natkrivena autobuska stajališta nalaze se širom sveta, kao i paučina. Stoga su paukove mreže lako dostupan medijum za praćenje zagađenja mikroplastikom u urbanom vazduhu.“

Istraživanje pod nazivom Plastika u vazduhu?! – Paukove mreže kao prostorno i vremensko ogledalo za mikroplastiku uključujući čestice nastale habanja guma u ​​urbanom vazduhu, objavljeno je u časopisu Science of the Total Environment.

Izvor: Index.hr

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

06. jul 2022