Milatović: Zainteresovani smo za gradnju drugog energetskog kabla sa Italijom

Crna Gora uskoro pokreće investicioni ciklus novih projekata gradnjom drugog energetskog kabla sa Italijom, i početkom gradnje jadransko-jonskog autoputa i novog autoputa ka Srbiji.

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović rekao je da je Crna Gora zainteresovana za kreiranje uslova za izgradnju drugog podmorskog energetskog kabla sa Italijom.

Predsednik Milatović je to istakao tokom sastanka sa izvršnom direktoricom kompanije Terna, Đuzepinom di Fođa. On je dodao da bi time Crna Gora postala energetsko čvorište koje povezuje Italiju sa zemljama Zapadnog Balkana.

Kompanija Terna već ima značajnu investiciju u Crnoj Gori, podvodni elektro-energetski kabl.

Osim sa direktoricom Terne, u okviru zvanične posete Republici Italiji predsjednik Crne Gore Jakov Milatović sastao i sa predstavnicima Unije Privrednih komora, sa kojima je razgovarao o jačanju ekonomskih veza između dve zemlje. Sastanku je prisustvovala i predsednica Privredne komore Crne Gore Nina Drakić.

Snaženje ekonomskih veza

„Jačanje ekonomske saradnje i ekonomska diplomatija su u mom fokusu i to je glavni razlog mog susreta sa predstavnicima italijanske privrede. Geografska i kulturna bliskost Crne Gore i Italije su prirodna baza za snaženje ekonomskih veza. Čini mi se da je nakon izgradnje podvodnog elektroenergetskog kabla ekonomska saradnja među našim zemljama pomalo utihnula i mislim da je pravo vreme da je ponovo oživimo i osnažimo kako u oblasti energetike, tako i infrastrukture i turizma“, kazao je Milatović na sastanku sa predstavnicima Unije Privrednih komora.

On je podsetio da je u 2022. godine u Crnoj Gori ostvaren priliv investicija od 57 miliona evra iz Italije dok je robna razmjena između dve zemlje u prvih pola godine 2023.godini iznosila 129 miliona evra.

„Crna Gora će uskoro pokrenuti novi infrastrukturni investicioni ciklus nastavkom gradnje autoputa ka Srbiji i početkom gradnje jadransko-jonskog autoputa koji će nas od Hrvatske spojiti sa Albanijom i dalje Grčkom. Razmišljamo i o izgradnji LNG terminala u Luci Bar. Sve ovo su velike prilike za italijanske kompanije i naš interes je da sarađujemo sa preduzećima koja nam mogu preneti know how i pomoći nam da realizujemo ove projekte“, ocenio je Milatović.

Takođe, predsednik je predložio da se u saradnji sa Privrednom Komorom Crne Gore u narednom periodu organizuje Biznis forum u našoj zemlji, koji bi bio dobra prilika za unapređenje sveobuhvatnih ekonomskih odnosa dve zemlje.

Izvor: rtcg.me

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti