Milijardu i po evra za gasne elektrane u Banjaluci i Prijedoru

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik nedavno je u Rusiji razgovarao o gasifikaciji Srpske i sa predsednikom te zemlje Vladimirom Putinom, kada je potvrđeno opredeljenje da se zajedno gradi gasovod i dve gasne elektrane. Sa predstavnicima ruskog Gasproma dogovoreno da se ne menja cena gasa do kraja godine.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da će se u Republici Srpskoj graditi dve elektrane na gas, instalisane snage po 600 megavata, što će obezbediti energetsku stabilnost Srpske u narednih 50 godina. Dodik je rekao za ATV da će se elektrane graditi u Banjaluci, negde na prostoru gde je danas firma Incel, kao i u blizini Prijedora, kao i da je reč o veoma zahtevnoj investiciji od preko milijardu i po evra.

Dodik je rekao da na tom planu treba rešiti mnogo stvari, ali da je Srpska odlučna da odradi taj posao.

„To je zelena energija, to su obnovljivi izvori, to ne zagađuje i daje energetsku sigurnost ovom našem kraju“, izjavio je Dodik.

Preduslovi za projekat

Reč je o zajedničkom projektu Srpske i Rusije u kome će Srpska biti manjinski partner, uz obavezu da sprovede procedure, dok su Rusi zaduženi da sve finansiraju.

„Preduslov za ovaj projekat je gasovod od Bijeljine do Banjaluke i Prijedora“, rekao je Dodik.

Na tom planu, kako je naglasio, u Sarajevu već nekoliko godina postoji zastoj u pogledu dobijanja dozvole da se iz Srbije pređe u Srpsku, preko granične linije.

Prepreke na putu gasifikacije, između Federacije i Republike Srpske, kako je Dodik objasnio, trebalo bi da otkloni razgovor premijera Srpske Radovana Viškovića i FBiH Fadila Novalića.

Milorad Dodik, srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine i predsednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) / Foto: Srna

Višković je izjavio da će Srpska dati saglasnost FBiH po pitanju zapadne gasne konekcije iz smera Hrvatske, preko Posušja u BiH, ukoliko taj entitet da saglasnost za istočnu konekciju, odnosno, da se u okolini Bijeljine ili Pavlovića mosta izvrši konekcija ili prelaz ruskog gasa preko Drine iz Srbije.
Ranije je potpisan sporazum između kompanija Srbija gas iz Novog Sada i Gas – res iz Banjaluke o zajedničkoj izgradnji gasovoda od Inđije preko Bijeljine – Banjaluke – Prijedora do Novog Grada. Planirano je da pristupna interkonekcija bude Novo Selo kod Bijeljine. Gasovod će biti dugačak 325 kilometara, a okvirno procenjena vrednost projekta je oko 125 miliona evra.

Prelaz gasa preko Drine

„Razgovarao sam sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Stašom Košarcem i zamoljen sam da pokušam u kontaktu sa Novalićem da dogovorim tu vrstu transakcije. To je uslov izgradnje gasovoda i elektrana na gas u Srpskoj“, rekao je premijer Republike Srpske.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik nedavno je u Rusiji razgovarao o gasifikaciji Srpske i sa predsednikom te zemlje Vladimirom Putinom, kada je potvrđeno opredeljenje da se zajedno gradi gasovod i dve gasne elektrane. Sa predstavnicima ruskog Gasproma dogovoreno da se ne menja cena gasa do kraja godine.
Premijer Republike Srpske Radovan Višković / Foto: Srna

Višković je o ovim temama razgovarao sa predstavnicima ruskog Gasproma prilikom svojih ranijih poseta Rusiji.

„Ljudi iz te ruske kompanije su tada saopštili da osnovni uslov za dalji rad predstavlja rešenje prelaza gasa preko Drine, odnosno, ta konekcija kod Pavlovića mosta“, rekao jepremijer.

Elektrane na gas će biti građene u Banjaluci i Prijedoru i proizvodiće po 600 megavata električne energije, a moći će da proizvode i toplotnu energiju, što će omogućiti stanovništvu da se greje.

Cena gasa bez promena u 2022.

Povodom informacije da je srpski član Predsendištva BiH Milorad Dodik dogovorio je sastanku u Sankt Peterburgu sa predstavnicima ruskog Gasproma da se ne menja cena gasa do kraja godine, portparol Privredne komore Republike Srpske Vladimir Blagojević  izjavio je da je to za privredu Republike Srpske dobro i veoma važno, kako bi u situaciji konstantnog povećanja cena energenata na svetskom tržištu mogla da predvidi svoje poslovanje u narednom periodu.

Blagojević je dodao da u tu kategoriju spadaju neka od najvećih i najuspešnijih preduzeća iz Srpske, koja, bar do kraja godine, u situaciji kada cene energenata rastu, mogu da planiraju svoje troškove i poslovanje.

„S druge starne, problem nam predstavlja povećanje cena ostalih energenata – nafte i naftnih derivata i zato je nedavni zaključak Upravnog odbora Privredne komore bio da se ukidanjem akciza na puteve i auto-puteve, na ograničen period, bar delimično utiče na stabilizaciju cena nafte i naftnih derivata i tako se pomogne i stanovništvu i privredi“, rekao je Blagojević.

Izvor: Srna

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti