Milorad Dodik iz Moskve: Nastavak gasifikacije, nove elektrane i gas po nepromenjenoj ceni

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik razgovarao je u Moskvi sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom o energetskim pitanjima, pre svega, o gradnji gasovoda i dve elektrane u Republici Srpskoj. Cena gasa za Srpsku ostaje ista u narednom periodu, bez tržišnih opterećenja, potvrdio predsednik Upravnog odbora Gasproma Aleksej Miler.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i predsednik Rusije Vladimir Putin, na jučerašnjem sastanku u Moskvi razgovarali su o energetskim pitanjima, pre svega, o gradnji gasovoda i dve elektrane u Republici Srpskoj.

Dodik je za RTRS naveo da je Gasprom nedavno poslao svoje predstavnike koji su određivali trasu i lokaciju za dve elektrane.

Gasovod bez saglasnosti Predsedništva BiH

„Predsednik Putin je upoznat s tim i rekao je da zna da samo jedna stvar sprečava realizaciju projekta, a to je saglasnost zajedničkog nivoa da se ispod Drine prođe sa profilom gasovoda, kako bi moglo dalje da se kreće kroz Republiku Srpsku”, rekao je Dodik.

Kako je izjavio, Putina je obavestio da je na sednicama Predsedništva BiH inicirao donošenje odluke o tome, ali da druga dva člana Predsedništva nisu hteli to pitanje da stave na dnevni red.

„Imamo važnog investitora za ozbiljne projekte koji rešavaju našu kompletnu energetsku stabilnost u budućnosti, a oni ne žele to da podrže“, istakao je Dodik.

Najveći investicioni projekat u Srpskoj

Da nije bilo opstrukcija iz Sarajeva, koje, kako kaže, takvo kakvo je, pokušava sve da onemogući, zabrani i zaustavi, ovom prilikom bi se organizovala promocija tog projekta, i sa Putinom bi razgovarao o najvećem investicionom projektu u Republici Srpskoj.

Dodik kaže da, ukoliko se nastave opstrukcije, neće podržati projekte bilo gde na prostoru BiH.

Termoelektrana u Brodu

Istakao je da je Putin potvrdio da stoji iza ovog projekta i da je molio da se ubrza realizacija.

Takođe je poručio i da Zarubežnjeft želi da na prostoru Rafinerije nafte u Brodu gradi novu termoelektranu na gas od 100 megavata i da je to velika investicija.

O gasu

Dodik je naveo da je razgovarano i o isporuci ruskog gasa.

„Zamolio sam ruskog predsednika da nam obezbedi isti tretman, uslove i količine gasa za iduću godinu, ali oni o tome još nisu odlučivali, odlučivaće u novembru ili decembru. Putin je rekao da će preneti svoj stav i podršku tom pristupu Gaspromu i da ćemo, verovatno, imati taj pristup iduće godine”, naglasio je srpski član Predsedništva BiH.

Kasnije je Dodik na Tviteru naveo da je, nakon sastanka sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, telefonski razgovarao sa Aleksejem Milerom, predsednikom Upravnog odbora Kompanije Gasprom.

Cene gasa bez promena

Iz Gasproma je saopšteno da je Miler rekao da će se nastaviti snabdevanje Republike Srpske gasom u potrebnim količinama, po cenama važećeg ugovora, bez prilagođavanja aktuelnim tržišnim uslovima.

„Gasprom isporučuje i nastaviće da snabdeva Republiku Srpsku gasom u potrebnim količinama, po cenama aktuelnog ugovora, bez prilagođavanja trenutnim tržišnim uslovim“, rekao je Miler.

Takođe, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik razgovarao je sa predstavnicima firme Komsar i da će Republika Srpska preuzeti gradnju dve elektrane.

Elektrane će graditi Srpska

„Komsar je ranije dobio određena prava da gradi termoelektranu na ugalj u Ugljeviku i hidroelektranu Mrsovo i pribavio sve dozvole i ima urađene sve studije. Rekli smo da smo spremni, Republika Srpska će preuzeti prava da gradi to”, rekao je Dodik za RTRS iz Moskve.

Dodao je da će sada, na osnovu procene revizorske kuće Dilojt tuš o tome koliko je Komsar uložio, postići dogovor o preuzimanju izgradnje tih elektrana.

Modernizacija tehnologije u Ugljeviku

„To govori da ćemo obezbediti dodatnu energetsku stabilnost Republici Srpskoj. Danas nije teško naći partnere za izgradnju hidroelektrana i termoelektrana. Na ovaj način ćemo Ugljevik potpuno staviti na izvesni kolosek, gradićemo termoelektranu na novoj tehnologiji, a staru modernizovati i pokušati da i jedan i drugi kapacitet budu značajni proizvođači električne energije”, naveo je Dodik.

Kako je istakao, danas, kada je u Evropi energetska kriza, Republika Srpska ima priliku da proizvodi dodatne količine struje, ne samo za svoje, već i za eksterne potrebe.

„Ova dva vitalna kapaciteta sigurno će omogućiti poboljšanje naše energetske stabilnosti i energetske ponude”, poručio je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik iz Moskve, gde se sastao sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Izvor: RTRS

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti