Ministar odbrane Bolivije: Prevrat u zemlji diktiran spoljnim interesima i litijumom

Bolivijska vojska predvođena generalom Huanom Hoseom Sunjigom, blokirala je u sredu oklopnim vozilima Trg Muriljo u La Pazu, gde se nalaze vladine zgrade, zahtevajući obnovu demokratije i oslobađanje političkih zatvorenika, a najavila je i predstojeće imenovanje vlada. Ministar odbrane Edmundo Noviljo smatra da je ovaj događaj organizovan kako bi se opljačkala prirodna bogatstva zemlje, a trenutno je glavni interes – litijum.

Moguće je da je pokušaj prevrata u Boliviji isprovociran spolja i izazvan željom da se opljačkaju prirodni resursi zemlje, izjavio je za Sputnjik ministar odbrane Edmundo Noviljo.

„Ne isključujemo da je sve bilo podstaknuto i diktirano spoljnim interesima. Uvek je postojao interes da se kontroliše politička moć u našoj zemlji kako bi se opljačkala prirodna bogatstva. Trenutno je glavni interes – litijum“, rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, analiziraju se sve izjave i prethodne akcije generala Huana Hosea Sunjige, uključujući šta je radio, sa kim je kontaktirao, sa kim se sastajao.

„Ne isključujemo da su ova dejstva podsticana spolja kako bi se slomila naša demokratija“, dodao je Noviljo.

On je dodao da je general Sunjiga, koji je predvodio državni puč, želeo da postane nezakoniti predsednik Bolivije.

Ministar odbrane nazvao je Sunjiginu odluku „apsurdnom i glupom“.

Noviljo je istakao da su tvrdnje da je bolivijski predsednik Luis Arse inicirao pokušaj puča neistinite i nepoštene.

Bolivijska vojska predvođena generalom Huanom Hoseom Sunjigom, blokirala je u sredu oklopnim vozilima Trg Muriljo u La Pazu, gde se nalaze vladine zgrade, zahtevajući obnovu demokratije i oslobađanje političkih zatvorenika, a najavila je i predstojeće imenovanje vlada. Nakon što su oklopnim transporterom razvalili vrata predsedničke palate, predsednik Luis Arse sastao se sa Sunjigom i naredio mu da povuče vojnike. Kao odgovor na neposlušnost, predsednik je postavio novo vojno rukovodstvo, koje je naredilo pobunjenicima da napuste trg u prestonici.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti