Mera za sprečavanje malverzacija u BH-Gasu

Ministarstvo rudarstva i energetike: Primedbe Energetske zajednice nisu obavezujuće

AERS nije u obavezi da u potpunosti usaglasi svoje mišljenje sa datim primedbama (Energetske zajednice) oko izuzimanja Balkanskog toka kroz Srbiju od pravila trećeg energetskog paketa, radi se na tome da gasovod do kraja godine postane operativan, reorganizovan Srbijagas treba da posluje efikasnije i profitabilnije, a rešava se i pitanje sertifikacije Jugorosgasa, kažu u MRE, komentarišući za Energiju Balkana primedbe Janeza Kopača, direktora Sekretarijata EZ na gasni sektor u Srbiji.

Najavljujući prošlonedeljni sastanak Ministarskog saveta Energetske zajednice u četvrtak, 17. decembra Janez Kopač, direktor Sekretarijata EZ nabrojao je u intervjuu za agenciju Beta niz prekršaja koje je, po njegovom mišljenju u gasnom (energetskom) sektoru napravila Srbija. Te zamerke, međutim, nisu bile na dnevnom redu ministarskog saveta, a Energija Balkana je u Ministarstvu rudarstva i energetike (MRE) potražila komentar i stav Srbije po tim pitanjima.

Jedna od glavnih zamerki, koju Kopač, inače, uporno ponavlja već skoro dve godine, iako je Sekretarijat Energetske zajednice 5. februara 2019. godine dostavio suštinski pozitivno Mišljenje na Rešenje Agencije za energetiku Republike Srbije (AERS) o izuzeću novog interkonektora za prirodni gas (magistralnog gasovod od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom, kao deo srpskog gasno-transportnog sistema) od pravila trećeg energetskog paketa.

AERS je nezavisno regulatorno telo u Republici Srbiji

Sada je taj gasovod završen, spojen je na bugarski gasni transportni sistem, koji Bugari zovu Balkanski tok, a kojim će gas iz Turskog toka biti transportovan do Srbije i, kada Mađari završe svoju interkonekciju u Ministarstvu rudarstva i energetike (MRE) Srbije smo potražili odgovor na pitanje: Da li je na ministarskom sastanku rešeno pitanje naknadnih primedbi Energetske zajednice na odluku AERS-a o delimičnom izuzimanju iz trećeg energetskog paketa projekat izgradnje magistralnog gasovoda od bugarske do mađarske granice?

“AERS je pažljivo razmotrio sve primedbe Sekretarijata energetske zajednice (SEnZ) na odluku o izuzeću novog interkonektora i uvažio veliki broj primedaba, što je u skladu sa Zakonom o energetici. Kao što Vam je poznato, AERS nije u obavezi da u potpunosti usaglasi svoje mišljenje sa datim primedbama, imajući u vidu da je AERS nezavisno regulatorno telo u Republici Srbiji. Kada konačna odluka AERS odstupa od mišljenja nadležnog tela saglasno obavezama koje proizilaze iz potvrđenih međunarodnih ugovora, AERS je u obavezi da objavi, zajedno sa svojom odlukom, obrazloženje na kome zasniva svoju odluku, što je i učinjeno“, kažu u MRE napominjući: „Ono što svakako možemo da kažemo je da će se učiniti sve da reše sva pitanja kako bi ovaj gasovod nesmetano funkcionisao“.

Otvaranje mađarskog pravca za konkurenciju

Direktor Sekretarijata EZ je, takođe, rekao da Srbijagas blokira pristup konkurenciji na gasovodu kojim je srpski prenosni gasni sistem povezan na mađarski kod Horgoša.

U jučerašnjem razgovoru sa predstavnicima glavnog izvođača na projektu Balkanski tok, ruske kompanije IDC, o završnim radovima na izgradnji ovog gasovoda potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović je rekla da „izgradnjom gasovoda Balkanski tok Srbija dobija još jedan pravac snabdevanja gasom, a time i povećava svoju energetsku bezbednost. Ministarstvo se aktivno uključilo i pomaže u rešavanju svih preostalih pitanja kako bi sve bilo spremno da gasovod do kraja godine postane operativan“.

Odgovarajući na pitanje Energije Balkana o otvaranju mađarskog pravca snabdevanja za druge u resornom ministarstvu kažu da je stav „Ministarstva rudarstva i energetike da ova tačka mora što pre da se otvori, kako bi se omogućio nesmetan pristup treće strane sistemu za transport prirodnog gasa i time omogućila veća konkurentnost tržišta i snabdevanje potrošača u Republici Srbiji. Vlada Republike Srbije je, na predlog MRE, donela zaključak o reorganizaciji Javnog preduzeća Srbijagas, Novi Sad, kojom je JP Srbijagas obavezano da omogući funkcionalno razdvajanje Transportgas Srbija doo, kao i da Transportgas Srbija doo ugradi merne sisteme na preostalim izlazima iz transportnog sistema i objavi javni poziva za zakup kapaciteta, kako bi se ova tačka otvorili pre početka nove gasne godine“.

Reorganizacija Srbijagasa

Jedna od zamerki na kojoj insistiraju iz EZ, a Kopač preti i kaznama i tužbama Evropskoj komisiji je razdvajanje delatnosti u JP Srbijagas. Iako ta tema nije bila na dnevnom redu prošlonedeljnog Ministarskog saveta Ministarstvo rudarstva i energetike je potom najavilo konkretne korake koji stoje pred radnom grupom za reformu Srbijagasa.

Iz MRE za Energiju Balkana preciziraju koji su to koraci.

„Odlukom potpredsednice Vlade i ministarke rudarstva i energetike formirana je Radna grupa ministarstva za praćenje sprovođenja zaključka Vlade o reorganizaciji Javnog preduzeća Srbijagas Novi Sad. Radna grupa će, u okviru svojih nadležnosti, vršiti nadzor nad sprovođenjem aktivnosti definisanih predmetnim zaključkom i pružiti svu potrebnu pomoć u cilju realizacije predmetnog zaključka u predviđenim rokovima i započinjanja rada operatora transportnog sistema i operatora distributivnog sistema u potpunosti u skladu sa odredbama Zakona o energetici. Nosioci velikog broja aktivnosti predviđenih zaključkom su upravo privredna društva koja treba da stvore uslove da bi se započelo sa operativnim radom, a to su JP Srbijagas, Transportgas Srbija i Distribucijagas Srbija. Jedan deo aktivnosti neophodan za operativno poslovanje je već urađen tokom prethodnog perioda, ali to nije bilo dovoljno da bi se omogućilo i funkcionalno, a ne samo pravno razdvajanje JP Transportgas Srbija doo i Distribucijagas Srbija doo. Takođe, jedan od problema koji treba da se reši kroz proces reorganizacije Srbijagasa je i dobijanje licence za preduzeća Transportgas Srbija i Distribucijagas Srbija, jer ova preduzeća trenutno nemaju licencu za delatnosti koje obavljaju“, navedeno je u pisanim odgovorima dostavljenim Energiji Balkana uz napomenu da je, „pre svega, neophodan prenos imovine, odnosno transportnog sistema za prirodni gas sa JP Srbijagas Novi Sad na Transportgas Srbija d.o.o. Novi Sad i sistema za distribuciju prirodnog gasa na Distribucijugas Srbija d.o.o, kako bi se omogućila sertifikacija operatora transportnog sistema, a zatim i licenciranje ova oba privredna društva“.

Distribucijugas Srbija d.o.o, trenutno nema ni zaposlene, odnosno i oni se moraju prevesti u to preduzeće u sklopu ove reforme, kažu u MRE.

„Na rešenju imovinsko-pravnih pitanja rađeno je od donošenja Zakona o energetici 2014. godine, ali je sada potrebno ozbiljnije pristupiti završetku ovog posla i sprovesti sve potrebne aktivnosti kod nadležnih organa. Pored toga, potrebno je obezbediti da ova društva imaju zaposlene, finansijska, materijalna i tehnička sredstva neophodna za obavljanje delatnosti transporta i upravljanja transportnim sistemom, kao i distribucije i upravljanja distributivnim sistemom, obezbediti razlikovanje poslovno identiteta, zaštite informacija, itd“, poručuju iz MRE napominjući da „kroz proces reorganizacije treba da se dobije pregledno poslovanje Srbijagasa, da preduzeće posluje efikasnije i profitabilnije. Takođe je važno da se analiziraju svi projekti koje Srbijagas realizuje, njihova opravdanost, te da se pojedini ključni projekti ubrzaju, pre svega kad govorimo o potrebi za mnogo bržom gasifijacijom Srbije”.

Sertifikacija Jugorosgasa

Komentarišući primedbe Janeza Kopača po pitanju sertifikacije Jugorosgasa iz MRE kažu: „Pitanje vezano za Jugorosgaz je, po našem mišljenju, rešeno u onom delu u kojem je prepoznato neslaganje sa odredbama Zakona o energetici iz 2014. godine, kako od strane Agencije za energetiku Republike Srbije (AERS), tako i od strane Sekretarijata Energetske zajednice. Naime, Jugorosgaz je, usaglašavajući se sa odredbama Zakona o energetici koji je donet pre 2014. godine, i kojim je bio transponovan tzv. drugi energetski paket direktiva, izdvojio svoje zavisno društvo Jugorosgaz Transport i licencirao se za obavljanje delatnosti transporta i upravljanja transportnim sistemom. Donošenjem novog Zakona o energetici, kojim su transponovane direktive tzv. trećeg energetskog paketa, Jugorosgaz je imao obavezu da se sertifikuje i licencira, u skladu sa novim odredbama. Jugorosgaz Transport je podneo zahtev AERS za sertifikaciju, koja je preduslov za licenciranje, po tzv ISO modelu. Sertifikacija koju je dobio bila je uslovna, tj. morali su da se ispune neki dodatni uslovi, u ograničenom roku. Imajući u vidu da ovi uslovi nisu ispunjeni, pre svega zbog objektivnih okolnosti i načina na koji je Jugorosgaz ad osnovan, AERS je oduzeo sertifikat Jugorosgaz Transportu. U međuvremenu, Jugorosgaz ad kao osnivač Jugorosgaz Transport, kao i sam Jugorosgaz Transport, preduzeli su niz aktivnosti na stvaranju uslova za sertifikaciju po tzv. ITO modelu, koji podrazumeva vlasništvo nad transportnim sistemom“.

Iz Ministarstva rudarstva i energetike, takođe, najavljuju da će „pružiti svu moguću pomoć iz svoje nadležnosti i inicirati izmenu Sporazuma sa Ruskom Federacijom, kojim će biti omogućeno prebacivanje transportnog sistema sa Jugorosgaz ad na Jugorosgaz Tansport“.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti