EU traži od članica da zaštite siromašne od rasta cena energije

Ministri energetike EU raspravljaće o ograničenju cene gasa

Ministri EU-a sastaće se sutra, 9. septembra kako bi razgovarali o hitnim merama u celom bloku kao odgovor na rastuće cene gasa i električne energije. Ministri će razmotriti hitnu ponudu "panevropske kreditne linije" za aktere na energetskom tržištu koji se suočavaju s previše zahteva za marginu, navodi se u dokumentu koji je pripremila Češka.

Evropski ministri će razgovarati o posebnim merama za obuzdavanje rastućih troškova energije, od ograničenja cena prirodnog gasa do prekida trgovine energetskim derivatima, pokazuje dokument u koji je Reuters imao uvid. Ministri EU-a sastaće se sutra, 9. septembra kako bi razgovarali o hitnim merama u celom bloku kao odgovor na rastuće cene gasa i električne energije, koje guše evropsku industriju i povećavaju račune za domaćinstva.

Previše zahteva za marginu

U dokumentu, koji je pripremila Češka, aktuelni predsedavajući EU, navodi se da će ministri razmotriti hitnu ponudu „panevropske kreditne linije“ za aktere na energetskom tržištu koji se suočavaju s previše zahteva za marginu (eng. margin call – poziv za marginu događa se kada sredstva na računu padnu ispod minimalne margine potrebne za trgovinu, prisiljavajući kompaniju da je osigura s više gotovine).

Dokument EU-a navodi: “Zahtevi za marginom za terminske ugovore porasli su s povećanom dnevnom kolebljivošću cena. To sve većem broju firmi čini gotovo nemoguće da zadrže otvorene svoje pozicije zaštite, što dovodi do njihovog povlačenja s tržišta fjučersa.”

Komunalna preduzeća prodaju većinu svoje električne energije nekoliko godina unapred kako bi zajamčili fiksnu cenu, u dogovoru koji od njih zahteva da polože „minimalnu maržu“ na račun kao sigurnosnu mrežu ako zakasne pre nego što počnu proizvoditi električnu energiju.

Evropska komisija bi trebalo da predloži sve hitne mere EU

Sve hitne mere EU trebalo bi da predložiti Evropska komisija, koja trenutno izrađuje predloge. Dokument je ponovio predloge Komisije s kraja avgusta za smanjenje potrošnje električne energije u EU i za ograničenja cena električne energije za elektrane koji ne rade na prirodni gas.

Dokument je pokazao da će ministri energetike EU takođe raspravljati o potencijalnim ograničenjima marži koje berze energije mogu tražiti i privremenoj suspenziji evropskih tržišta derivata energije.

Izovor: Bilten vesti AERS

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti