Misija IRRS pokazala izvanredan nivo nuklearne bezbednosti u Sloveniji

Slovenija kontinuirano radi na daljem jačanju svog zrelog okvira za nuklearnu i radijacionu sigurnost, zaključio je tim stručnjaka IAEA. Tim Integrisane službe za reviziju propisa (IRRS) preporučio je da bi vlada trebalo da razmotri izdvajanje dovoljno sredstava i ljudskih resursa nuklearnim regulatorima u zemlji kako bi se garantovala njihova održiva nezavisnost i učinak.

Misije tima Integrisane službe za reviziju propisa (IRRS) osmišljene su da ojačaju efikasnost nacionalne regulatorne infrastrukture za nuklearnu i radijacionu bezbednost, zasnovanu na bezbednosnim standardima Međunarodne agencije za atomsku energiju IAEA i međunarodnoj dobroj praksi, uz uvažavanje odgovornosti svake zemlje da obezbedi nuklearnu i radijacionu bezbednost.

Tim IAEA je pre par dana završio 11-dnevnu misiju za procenu vladinog, pravnog i regulatornog okvira za nuklearnu i radijacionu bezbednost u Sloveniji. Misiju je zatražila vlada Slovenije. Domaćini su bili Slovenačka uprava za nuklearnu sigurnost (SNSA), nuklearno regulatorno telo zemlje i Slovenska uprava za zaštitu od zračenja (SRPA) koja reguliše sigurnost od zračenja u medicini i veterinarskoj praksi. Tim se sastojao od 17 ljudi i uključivao je stručnjake iz Brazila, Finske, Francuske, Mađarske, Irske, Litvanije, Malte, Pakistana, Slovačke, Švedske i Švajcarske, kao i tri osoblja IAEA.

Slovenija na dobrom „nuklearnom putu”

Tim koji je predvodio misiju je obavio niz intervjua i razgovora sa SNAB i SRPA, kao i sa ministrom životne sredine i prostornog planiranja i ministrom zdravlja. Tim je, takođe, posmatrao bezbednosne inspekcije u nuklearnoj elektrani Krško, Istraživačkom institutu Jožef Stefan, Onkološkom institutu Ljubljana i postrojenju za upravljanje otpadom Vrbina.

Tim je identifikovao dobre prakse, uključujući inicijativu SNSA-e da razvije pisana uputstva za nosioce licenci o tome kako da učestvuju u uspešnim i efikasnim daljinskim inspekcijama u ranoj fazi pandemije. Uz to Web portal UNS-a javnosti pruža rezultate on-line praćenja doza i specifične rezultate nuklida iz uzoraka životne sredine i uspostavljanje nacionalne strategije zaštite za nuklearne i radiološke vanredne situacije – što je sve razvijeno u skladu sa IAEA uputstvima za spremnost i reagovanje u vanrednim situacijama.

„SNSA i SRPA su iskusno regulatorno telo u nuklearnoj i radijacionoj bezbednosti i pokazali su svoju posvećenost stalnom poboljšanju. Ističući vanredne vežbe zemlje koje koriste scenarije sajber bezbednosti kao jedan od primera gde zemlja vodi u nuklearnoj bezbednosti. Takvi scenariji na spoju između nuklearne bezbednosti i bezbednosti i priprema za ove vanredne situacije pokazuje zreo okvir za reagovanje u vanrednim situacijama”, kaže vođa misije IRRS Kantemir Kjurea, koji je, inače, predsednik rumunskog regulatora za nuklearnu bezbednost.

Preporuke i sugestije

Tim je, takođe, identifikovao nekoliko preporuka i sugestija o tome kako bi vlada i regulatori mogli dalje da unaprede slovenački regulatorni sistem, uključujući: obezbeđivanje dovoljnih finansijskih sredstava i ljudskih resursa za UNSP i SRPA – da bi ispunila svoje odgovornosti.

Preporuke se odnose na:

– unapređenje koordinacije između svih relevantnih nadležnih organa nadležnih za nuklearnu i radijacionu bezbednost i nuklearnu bezbednost;

– razvoj uputstva za nosioce licenci o korišćenju dokumenata zahteva za autorizaciju;

– unapređenje obuke inspektora da pokriju principe, koncepte i tehnološke aspekte inspekcije bezbednosti i procedure za inspekciju objekata i aktivnosti i

– razvoj komunikacionih strategija i planova kako bi se osiguralo da su zainteresovane strane informisane o svom radu.

Konačni izveštaj misije IRRS biće dostavljen vladi za oko tri meseca.

„Posvećeni smo tome da u narednih nekoliko godina implementiramo sve preporuke koje su članovi tima IRRS dostavili slovenačkom regulatnornom telu kako bismo dodatno unapredili naš sigurnosni okvir”, rekao je direktor SNSA Igor Sirc.

A direktor SRPA Damijan Škrk dodaje da će „to ojačati nuklearnu i radijacionu sigurnost u Sloveniji i učiniti regulatorno telo efikasnijim i otpornijim na spoljne uticaje”.

Slovenija je bila domaćin prve misije IRRS-a 2011. i naknadne misije 2014. godine.

Misiju IRRS u Sloveniju pratiće IAEA Integrisana služba za pregled radioaktivnog otpada i istrošenog goriva, razgradnje i remedijacije (Artemis). Dolazak miisje je zakazana za 22-30. maj – koja će procenjivati programe upravljanja radioaktivnim otpadom i korišćenim gorivom, razgradnju i remedijaciju u zemlji.

Slovenija ima jednu nuklearnu elektranu Krško, koja je u suvlasništvu sa susednom Hrvatskom i obezbeđuje skoro 40 odsto slovenačke električne energije. Slovenija, takođe, ima jedan istraživački reaktor i postrojenje za radioaktivni otpad. Zračenje koristi u industriji, istraživanju i obrazovanju.

Izvor: World Nuclear News

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti