Mladunci T-Reksa otkrivaju tajnu evolucije dinosaurusa

Paleontologe je dugo zbunjivala činjenica da u fosilnim evidencijama ima relativno malo dinosaurusa manjeg rasta, posebno u periodu od sredine do kasne krede. Možda su mlade jedinke Tiranosaurusa Reksa i drugi veliki mesojedi istisnuli manje vrste. Ovo bi dalo objašnjenje zašto u fosilnim zapisima, naročito na teritorijama gde je živeo T-Reks, gotovo ne postoje mesojedi veličine od 100-1.000 kg, sugeriše istraživanje objavljeno u časopisu Science. Ovakva struktura se veoma razlikuje od one na koju smo navikli kod današnjih sisara.

Paleontologe je dugo zbunjivala činjenica da u fosilnim evidencijama ima relativno malo dinosaurusa manjeg rasta, posebno u periodu od sredine do kasne krede. Možda su mlade jedinke T-Reksa i drugi veliki mesojedi istisnuli manje vrste. Ovo bi dalo objašnjenje zašto u fosilnim zapisima, naročito na teritorijama gde je živeo T-Rex,  gotovo ne postoje mesojedi veličine od 100-1.000 kg, sugeriše istraživanje objavljeno u časopisu Science. Ovakava struktura se veoma razlikuje od one na koju smo danas navikli kod današnjih sisara.

Uprkos tome što su dominirali zemljom u periodu dužem od 150 miliona godina, dinosaurusi nisu bili naročito raznoliki, a većina poznatih vrsta bili su džinovi teški hiljadu kilograma ili više – uključujući velike dinosauruse koji jedu meso, poput Tiranosaurusa Reksa.

U fosilnim zapisima posebno nedostaju manji dinosaurusi teški do 60 kg. Ovo se veoma razlikuje od ostalih zajednica kičmenjaka, koje obično sadrže širok spektar telesnih veličina.

Studija objavljena u časopisu Science pruža objašnjenje: U periodu od sredine do kasne Krede, Zemlja je bila prepuna mladih mesojeda koji su zauzeli ekološke niše koje bi inače ugostile mesojede manjeg rasta.

Na fotografiji su prikazane telesne veličine sisara u poređenju sa dinosaurusima. Primećuje se izostanak odraslih jedinki srednje veličine kod mesojeda dinosaurusa. Foto:CNN

Da bi testirali ovu teoriju, Katlin Schroeder sa Univerziteta u Novom Meksiku i njene kolege analizirale su skup podataka o dinosaurusima koji predstavljaju 43 geografski smeštene zajednice na sedam kontinenata, u rasponu od 136 miliona godina. Ovo je potvrdilo da su one zajednice koje sadrže velike dinosauruse uglavnom bile lišene mesojeda srednje veličine, raspona od 100-1.000 kg, dok su one bez džinovskih dinosaurusa sadržale i ove vrste.

Koristeći postojeće informacije o stopama rasta ovih dinosaurusa i starosti u kojoj su umrli, takođe su izračunali da su mlade jednike morale da čine značajan deo ukupne populacije džinovskih dinosaurusa – dovoljno da su nadmašile odrasle jednike drugih vrsta koje su bile srednjeg rasta.

„Ne samo da je bilo puno više mladih jedniki nego odraslih, nego bi one popunile opseg koji nam nedostaje kod drugih vrsta. Ovi mladi megateropodi su možda zauzeli drugačiju ekološku nišu od odraslih. Jedna stvar koja se ističe kod megateropoda je da su se, kako su rasli, mnogo menjali. Odrasli Tiranosaurus Reks je bio ogromna životinja koja je mrvila kosti, ali kao mladunci bili su prilično lagani i nisu imali duboke, teške lobanje. Možda su bile iste genetske vrste, ali su se potpuno razlikovale po izgledu i funkciji“, rekla je Schroeder.

Steve Brusatte, profesor paleontologije i evolucije na Univerzitetu u Edinburghu, rekao je: „Ova studija objašnjava nešto za šta smo već dugo sumnjali, ali zapravo nismo dokazali: da su najveći dinosaurusi koji jedu meso popunili različite niše u prehrambenom lancu kako su od minijaturnih mladunaca prerasli u odrasle jedinke veće od autobusa. Čini se da je ovo dosledan obrazac kod dinosaurusa, posebno onih zajednica u Kredi, pred kraj njihove vladavine. Bilo je malo vrsta dinosaurusa koji jedu meso umerene veličine odraslog tela, i to zato što su mladunci i odrasli dinosaurusi sa modricama kontrolisali te niže niše. To je ekološka struktura koja se veoma razlikuje od one na koju smo danas navikli kod sisara. “

Istraživači veruju da velika razlika u veličini između mladunaca dinosaurusa koji jedu meso i odraslih jedinki kao i njihov brzi rast znači da su jeli različit plen u različitim životnim fazama.

Izvor: The Guardian

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.