Mlekomat u Čajetini toči domaće mleko

Umesto da mleko raznosi kupcima ili prodaje Poljoprivrednom kombinatu Zlatibor Milovan Ninčić je nabavio mlekomat, što se pokazalo kao odličan potez. Za prvih pola meseca iz mlekomata u Čajetini prodato je oko 1.000 litara domaćeg mleka, pa ovaj mlekadžija planira da takav apparat postavi i u centru Zlatibora.

Srbija je pre samo desetak dana dobila svoj prvi mlekomat. Poljoprivrednik Milovan Ninčić iz čajetinskog sela Branešci pronašao je način da unovči svoj težak rad i kako kaže, nije se pokajao, jer je za prvih pola meseca od postavljanja prodato skoro 1.000 litara mleka.

„Tokom 24 sata kupcima je dostupno sveže, domaće i punomasno mleko. Ovaj potez se pokazao kao pun pogodak jer je potražnja sve veća. Kapacitet mlekomata je 100 litara dnevno, ono što ostane mi svako veče istočimo, skuvamo i dalje prerađujemo u našem domaćinstvu, a onda sipamo novo koje smo tek pomuzli“, izjavio je Milovan za RINU, preneo je B92.

Mlekadžija Milovan Ninčić do pre nekoliko dana prodavao je mleko isporučujući ga na adresu. Međutim, došao je na ideju da modernizuje prodaju i kupio prvi mlekomat u Srbiji.

Meštani su oduševljeni ovom idejom. Aparat je takav da mleko ne može da se pokvari. Tako je mleko građanima dostupno 24 sata.

Ovaj zlatiborski domaćin na farmi ima sedam krava, od kojih šest koristi za mužu. Pre nego što se odlučio da postavi mlekomat u centru Čajetine predavao je mleko Poljoprivrednom kombinatu Zlatibor i na taj način prodavao dnevno oko 60 litara, a sada je ta količina skoro duplo veća.

Cena po litru je 80 dinara, a o kvalitetu onoga što se naparavi na zlatiborskim pašnjacima izlišno je govoriti.

„Aparat je kupljen u Italiji i jedini je ovakve vrste u Srbiji. Kad se sve sabere koštao je oko 15.000 evra. Mleko posle muže ide u laktofriz, onda se sipa u prohromsko bure i stavlja u automat. Prostor u aparatu se redovno steriliše. Kupci mogu da biraju da li će da kupe jedan litar ili dva", kaže Milovan.

Da bi ovaj mlekomat počeo sa radom morali su se ispuniti svi potrebni uslovi i standardi, ali i dobiti dozvole od Ministarstva poljoprivrede i nadležnih inspekcija.

Ukoliko se posao nastavi ovakvom dianamikom Milovan planira da sledeći mlekomat postavi u centru Zlatibora.

Izvor: B92

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Komentari (1)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti