Cene energenata EPS

MMF: potrošači u Evropi treba da snose teret viših računa kako bi se podstakla ušteda energije

Međunarodni monetarni fond je upozorio evropske vlade da ne intervenišu u pogoršanju energetske krize u regionu uz široku finansijsku podršku. Do sada su evropski lideri uvodili sveobuhvatne kontrole cena, subvencije i smanjenje poreza kako bi ublažili udar rastućih troškova energenata, koji su skočili širom kontinenta. MMF je ohrabrio podršku najugroženijima, ali je rekao da bi drugi potrošači trebalo da snose teret viših cena u pokušaju da podstaknu uštedu energije.

Međunarodni monetarni fond upozorio je evropske vlade da ne intervenišu sa širokom finasijskom podrškom ka svojim građanima sa cijem ublažavanja energetske krize u region. Umesto toga potrošači treba da snose teret viših cena kako bi se podstakla ušteda energije i podigla svest o upotrebi zelene energije.

MMF je u sredu rekao da vlade treba da nastoje da zaštite najugroženija domaćinstva ciljanom podrškom. Napomenuto je da bi postojeće politike, čiji je cilj da zaštite potrošače od rastućih troškova ugrozile evropske ekonomije (mnoge su već na ivici recesije) i odvratile energetsku tranziciju.

„Vlade ne mogu da spreče gubitak realnog nacionalnog dohotka koji nastaje usled šoka u pogledu uslova trgovine. Oni bi trebalo da dozvole da potpuno povećanje troškova goriva pređe na krajnje korisnike kako bi podstakli uštedu energije i prelazak sa fosilnih goriva na zelene izvore energije“, izjavio je evropski ogranak MMF-a u svom pisanom obraćanju javnosti.

Sveobuhvatna kontrola cena se smatra trenutnim rešenjem

Do sada su evropski političari uvodili sveobuhvatne kontrole cena, subvencije i smanjenje poreza kako bi ublažili udar rastućih troškova energenata, koji su narasli širom kontinenta.

Međutim, institut sa sedištem u Vašingtonu upozorio je da je takva sveobuhvatna podrška kratkovida, što je neke vlade koštalo procenjenih 1,5% bruto domaćeg proizvoda ove godine. Ovakav vid podrške je samo pružio mogućnost da se nastavi povećanje potražnje za energijom, što naravno  prouzrukuje i veću cenu.

Umesto toga, MMF je rekao da bi Evropski lideri trebali da „odlučno pređu sa široko zasnovanih mera na ciljane politike pomoći“. Oni treba da posebno podrže siromašnija domaćinstva koja su najranjivija na više cene, a najmanje su u stanju da se nose sa njima.

Potpuno nadoknađivanje povećanja troškova života za najsiromašnijih 20 posto domaćinstava koštalo bi vlade relativno malo – oko 0,4 posto BDP-a u proseku za celu 2022. godinu, navodi se u saopštenju. Da bi se troškovi nadoknadili za npr. 40 posto najsiromašnijih domaćinstava, taj iznoz bi bio – oko 0,9 posto BDP-a.

MMF je dodao da je „prikladno“ da vlade podrže neke održive kompanije tokom kratkotrajnog skoka cena, ako se Evropa suoči sa potpunim prekidom dotoka gasa iz Rusije.

Evropa se bori da smanji potrošnju energije

Komentari MMF-a dolaze u trenutku kada evropske zemlje traže načine da smanje potrošnju energije i oslanjanje na rusku naftu i gas.

Španija je u utorak najavila nove mere za uštedu energije, uključujući ograničenja temperature u javnim prostorima, što se odnosi i na klimatizaciju i na grejanje. To je usledilo nakon sličnih poteza nemačkog grada Hanovera prošle nedelje, koji je saopštio da zabranjuje toplu vodu u javnim zgradama, bazenima, sportskim halama i teretanama.

U međuvremenu, energetski giganti nastavljaju da ubiraju plodove viših cena, a BP (Britiš Petroleum) je u utorak prijavio svoj najveći kvartalni profit u poslednjih 14 godina.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš osudio je u sredu naftne i gasne kompanije zbog njihovog očiglednog profitiranja od energetske krize.

„Nemoralno je da naftne i gasne kompanije ostvaruju rekordne profite od ove energetske krize na leđima najsiromašnijih ljudi i zajednica“, rekao je Gutereš u govoru.

Gutereš je, kao i MMF, rekao da bi sredstva energetskih kompanija — koja su jednaka 100 milijardi dolara u prvom kvartalu 2022. godine — trebalo da budu preusmerena na podršku ugroženim zajednicama.

Izvor: CNBC

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti