Modernizacija sistema daljinskog grejanja u Kragujevcu

U modernizaciju sistema daljinskog grejanja u Kragujevcu i zamenu postojećeg postrojenja na ugalj, što će poboljšati kvaliteta vazduha u ovom gradu, biće uloženo 18 miliona evra iz kredita EBRD-a. Na taj način biće redukovano ili eliminisano ispuštanje sumpornih oksida i čvrstih čestica, smanjena emisija CO2 i poboljšana energetska efikasnost.

U zamenu kotlova na ugalj u okviru Projekta daljinskog grejanja u Kragujevcu, koji će značajno poboljšati kvalitet vazduha u tom gradu, biće uloženo 18 miliona evra.

Sredstva su obezbeđena kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), sa čijim direktorom za Zapadni Balkan, Mateom Kolonđelijem su ugovor potpisali ministar finansija Siniša Mali i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović.

Projekat podrazumeva modernizaciju sistema daljinskog grejanja u Kragujevcu i zamenu postojećeg postrojenja na ugalj, što će omogućiti potpuno isključivanje uglja iz gradskog daljinskog grejanja. Na taj način značajno će se redukovati ili eliminisati ispuštanje sumpornih oksida i čvrstih čestica, smanjiti emisija ugljen-dioksida i značajno poboljšati energetska efikasnost sistema.

Ekološka i socijalna korist od ovog projekta povezana je sa ukupnim poboljšanjem kvaliteta i pouzdanosti usluga grejanja, smanjenjem potrošnje goriva i zagađenja vazduha/zemlje/podzemnih voda, kao i gubitaka toplote i vode. Projekat će se, takođe, baviti glavnim ekološkim problemom koji se odnosi na odlaganje pepela i šljake.

Mali je tim povodom istakao da će u najkraćem mogućem roku biti raspisan tender za izvođače radova, da bi se zameneli svi stari kotlovi na ugalj novima na prirodni gas u sistemu daljinskog upravljanja grejanjem.

„U rebalansu budžeta povećali smo ukupna izdvajanja za ekologiju za 16 milijardi dinara. Ukupna izdvajanja po rebalansu iz aprila ove godine su sada 24 milijarde dinara. Dakle, nikada veća sredstva za izgradnju kanalizacionih sistema, novih fabrika za prečišćavanje otpadnih voda i projekata poput ovog u Kragujevcu, rekao je Mali ističući da će Srbija izaći na međunarodno finansijsko tržište sa emisijom zelenih obveznica. „Želimo da konkurišemo na međunarodnom tržištu sa projektima koji se odnose na zaštitu životne sredine. Očekujem veliki uspeh, a i to će biti još jedna potvrda posvećenosti zemlje za očuvanje i unapređenje životne sredine”.

Vujović je rekla da će, zahvaljujući ovom projektu, biti zamenjeni kotlovi koji su stari oko 50 godina.

„Građani su apelovali prethodnih meseci na nas i javljali se u vezi sa ovim problemom. Ide se na potpuno isključivanje uglja sa sistema daljinskog grejanja, a važno je da će se do kraja godine izvesti radovi i potpuna zamena kotlova. Predviđena je i druga faza projekta, a obe faze vredne su 18 miliona evra”, navela je Vujović objašnjavajući da je druga faza pepelište, koje se nalazi u kompleksu energetike, a kada se ono sanira smanjiće se aero zagađenje, jer pepeo koji leti po gradu remeti kvalitet života.

Kolonđeli je izrazio zadovoljstvo zbog potpisivanja ugovora, istakavši da je reč o veoma važnom projektu.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti