Mogu li i kako EPS i Srbijagas da prežive energetsku krizu?

U današnjoj emisiji, Jelica Putniković razgovara sa Slobodanom Minićem, specijalnim savetnikom u Fiskalnom savetu Republike Srbije, o analizi Fiskalnog saveta, u kojoj se navodi da gas za domaćinstva treba da poskupi za 65 do 70%, centralno grejanje od 10 do 40%. Poskupljenje električne energije za domaćinstva treba da bude od 15 do 20%, slično je i za privredu.

U analizi Fiskalnog saveta strukturnih problema srpske energetike, a sve u svetlu globalne krize obrađeni su uzroci, troškovi i moguća rešenja. Po pitanju cena energenata stručnjaci FS u Rezimeu ove analize navode da gas za domaćinstva treba da poskupi za 65 do 70%, centralno grejanje od 10 do 40%, u zavisnosti od učešća troškova gasa u ukupnim troškovima toplana, a kao urgentnu meru za stabilizaciju EPS-a savetuju poskupljenje električne energije za domaćinstva od 15 do 20%, kao i slično povećanje cena za privredu.

Kroz analizu potencirano je, pored kritike za dosadašnje gazdovanje ovim kompanijama i preporuka kako da se radi ubuduće, da bi država morala konačno da prestane cene električne energije i prorodnog gasa da korisit kao monetu za socijalno potkusurivanje. Konkretno, ukazuju da je potrebno da država subvencioniše samo račune onih građana koji nisu u mogućnosti da ih plaćaju.

U vreme kada mnoge države, Francuska na primer, planiraju da nacionalizuju svoja energetska preduzeća, kako bi što lakše prevazišla energetsku krizu Srbija, čija su javna preduzeća iz sektora prirodnog gasa i električne energije u stopostotnom državnom vlasništvu treba da što pre donese bitne odluke o tomr kako njima gazdovati. Jer, reč je o kompanijama koje su okosnica srpske privrede.

O svim ovim temama u današnjoj “Energiji Sputnjika” Jelica Putniković razgovara sa Slobodanom Minićem, specijalnim savetnikom u Fiskalnom savetu Republike Srbije.

Video možete pogledati ovde.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti