Moguće gašenje termoelektana u Bugarskoj – rizik za snabdevanje regiona

Ukoliko Bugarska ove godine dozvoli još dva kršenja standarda o zagađenju vazduha, zemlja će možda morati da zatvori svoje termoelektrane na ugalj, upozorio je u utorak ministar energetike Rosen Hristov. Ovim bi Bugarska izgubila poziciju najvećeg neto izvoznika električne energije u regionu i ne bi imala od koga da uveze struju.

Ovo je značajan rizik za ceo region, jer je Bugarska najveći izvoznik električne energije na Balkanu i treći po redu u Evropi. Bugarske vlasti su zabrinute zbog rada relativno male termoelektrane na ugalj „Marica 3“, za koju se navodi da je izvor ozbiljnog zagađenja vazduha.

„Zbog toga Bugarska može izgubiti 30% svojih energetskih kapaciteta. Nepoštovanje ekoloških standarda može dovesti i do gašenja svih velikih postrojenja na ugalj u slivu reke Marice“, upozorio je Hristov.

Krajem prošle nedelje u Dimitrovgradskom okrugu je otkriveno osam slučajeva zagađenja vazduha sumpordioksidom, što je dovelo do gašenja „Marice 3“.

Bugarska je neto izvoznik električne energije

Bugarska može da dozvoli 24 takva slučaja zagađenja vazduha godišnje; do sada je već prijavljeno 23. Ako do kraja 2022. bude još dva slučaja, izuzeće Evropske komisije bi moglo da bude opozvano, što bi dovelo do zatvaranja svih elektrana na ugalj u toj oblasti.

Ako se to dogodi, Bugarska bi se od neto izvoznika električne energije mogla pretvoriti u neto uvoznika, ali Hristov je rekao da u regionu nema odakle da uvozi struju.

Ukoliko ugasi termoelektrane, Bugarska neće imati od koga da uveze struju

Podaci energetskog tink tenka Enapsis pokazali su da je Bugarska u prvoj polovini 2022. izvezla 6,6 TWh neto električne energije u druge zemlje. Najčešće je izvozila u susedne zemlje Rumuniju, Grčku, Tursku, Severnu Makedoniju i Srbiju. Bugarska je ostvarila profit od skoro 1,3 milijarde evra tokom ovog perioda, a industrija uglja u zemlji je od vitalnog značaja za ceo region.

Ministarka životne sredine Rosika Karamfilova je rekla da Bugarska trenutno ima dve aktivne EU procedure u vezi kršenje kvaliteta vazduha. Jedna procedura se odnosi na kršenje normi sumpor-dioksida, a druga za zagađenje praškastim materijama.

Ministar životne sredine priprema i dostavlja potrebne informacije Evropskoj komisiji.

„Očekivane finansijske sankcije su izuzetno velike. Postoji mogućnost da sud EU donese odluku o povlačenju derogacija u pogledu normi sumpor-dioksida velikih postrojenja u basenu Marice“, rekao je ministar ekologije.

U junu je Vrhovni upravni sud dozvolio elektrani „Marica 3” da nastavi sa radom uprkos ranije utvrđenim prekršajima. Argument je da se mora zaštititi pravo na rad više od 200 radnika.

Izvor: Euractiv

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti