Morski svet ugrožavaju zaštitne maske

Zbog pandemije virusa kovid-19 oko 1,56 mlijardi zaštitnih maski završilo je u morima i okeanima, objavila je organizacija Okeani Azije upozoravajući da će to imati teške posledice za morski život, jer je potrebno 450 godina da se maske razgrade.

Procenjuje se da je 1,56 milijardi zaštitnih maski završilo u morima i okeanima širom sveta ove godine zbog pandemije virusa kovid-19, što ostavlja teške posledice na morske životinje i biljke, navedeno je u izveštaju jedne organizacije za zaštitu mora, piše Tanjug.

Organizacija Okeani Azije (Oceans Asia) sa sedištem u Hongkongu objavila je izveštaj koji pokazuje da je morski svet zagađen s dodatnih 4.680 do 6.240 tona plastike zbog neporopisno odbačenih maski.

U izveštaju je navedeno da je potrebno 450 godina da se maske razgrade, a da bi čak i tada mikroplastika naškodila morskom svetu i ekosistemu.

Kako je navedeno, usled pandemije došlo je do značajno češćeg korišćenja plastike za jednokratnu upotrebu, kao što su lična zaštitna oprema, pakovanja proizvoda za higijenu i kupovina hrane za poneti.

Gari Stokes, direktor Operacija u OceansAsia

Istovremeno, niz mera osmišljenih za smanjenje potrošnje plastike, poput zabrane jednokratne plastične kese, je odloženo, pauzirano ili ukinuto”

Zagađenje plastikom svake godine ubije oko 100.000 morskih sisara i kornjača, više od milion ptica, pa čak i veći broj riba, beskičmenjaka i drugih životinja, rekli su iz organizacije Okeani Azije, preneo je portal Hongkongfp.com.

Dodaje se da ima negativan uticaj na ribarstvo i turizam, a globalnu ekonomiju košta oko 13 milijardi a meričkih dolara godišnje.

U izveštaju se predlaže korišćenje zaštitnih maski za višekratnu upotrebu i informisanje javnosti o pravilnom odlaganju otpada.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti