Morski talasi – energetski potencijal koji treba iskoristiti

Ogroman, a nedovoljno iskorišćen energetski potencijal - morskih talasa na svetskom nivou iznosi oko 80.000 TWh. Ukoliko se iskoristi samo 2,5 odsto ovog resursa, zadovoljilo bi se 10 odsto godišnje potrošnje električne energije, kaže Isidora Šašić, predstavnica Sigma energy, kompanije koja razvija prototip uređaja, koji će koristiti energiju morskih talasa u Crnoj Gori.

Morski talasi su ogroman, a nedovoljno iskorišćen energetski potencijal. Godišnji resurs energije talasa na svetskom nivou iznosi oko 80.000 TWh. Ukoliko bismo iskoristili samo 2,5 odsto ovog resursa, zadovoljili bismo 10 odsto godišnje potrošnje električne energije, saopštila je Isidora Šašić, predstavnica kompanije Sigma energy, na sednici Odbora udruženja energetike i rudarstva Privredne komore Crne Gore.

Sigma energy je kompanija osnovana 2008. u Ljubljani i čini je tim eksperata iz oblasti mašinstva, elektrotehnike i upravljanja projektima, piše CdM.

„Naša misija je da komercijalizujemo tehnologiju za pretvaranje energije talasa u električnu energiju koja je patentirana u preko 40 zemalja svijeta”, kazala je Isidora Šašić predstavljajući inovativnu tehnologiju koju je razvila ova kompanija i testirala na suvom, u specijalnim bazenima i moru.

Prototip njihovog uređaja za pretvaranje energije talasa u električnu postavljen je u Jadransko more 2017. i godinu dana je snabdijevao energetsku mrežu Crne Gore čistom energijom.

„Prototip je potpuno bezbedan po životnu sredinu. Evropski centar za energiju mora (EMEC) posetio je testnu lokaciju u Crnoj Gori i verifikovao efikasnost Sigma uređaja od preko 20%, a Evropska komisija je 2019. godine dodelila sertifikat Seal Of Excellence kompaniji Sigma Energija”, naglasila je Šašić.

Septembra iste godine Sigmi su Vlada Slovenije i Evropska unija odobrili finansiranje u iznosu od 1,7 miliona evra za projekat Sigma WEC – postavljanje i testiranje. Reč je o projektu vrednom 2,8 miliona evra koji obuhvata postavljanje i testiranje Sigma WEC uređaja od 30 kW blizu luke Bar, što se očekuje ove godine. Kompanija planira da 2023. godine u okean postavi komercijalni uređaj snage 3 MW.

„U stalnoj smo potrazi za strateškim partnerima kako bismo komercijalizovali našu tehnologiju”, kazala je Šašić, ističući veoma kvalitetnu saradnju koju su ostvarili sa Zavodom za meteorologiju i sezmologiju, Institutom za biologiju mora i Lukom Bar.

Momir Grbović, konsultant za energetiku zatražio je podršku da se, ukoliko bude potrebno, otklone eventualne administrativne prepreke realizaciji projekta kompanije Sigma Energy, a koji bi se mogli javiti zbog urbanističko-tehničkih planova.

Državni sekretar Martin Ćalasan, kao elektroinženjer, prepoznao je značaj korišćenja energije morskih talasa.

„Verifikovana efikasnost veća od 20 odsto je odlična, jer je mnogo veća od one koju postižu solarni paneli”, ocenio je Ćalasan.

Šašić je na to odgovorila da su u kontrolisanim uslovima specijalnih bazena postigli efikasnost i do 40 odsto, te da bi se ostvarivanjem rezonance sa talasima ona dodatno mogla unaprediti.

U raspravi su učestvovali i Branislav Gloginja, HMZS, Sreten Đuretić, World Vision Green Energy i Jagoš Pupović, CGES.

Tokom diskusija je istaknuto da predstavljeni uređaji mogu biti budućnost korišćenja obnovljive energije u Crnoj Gori, a privrednike je interesovalo koliki je procijenjeni period povrata investicije (četiri do sedam godina), te u kom periodu sistem ne radi tokom godine zbog vremenskih uslova (dva odsto).

Predsednik Odbora Luka Jovanović je najavio da će energetski poslenici obići lokaciju uređaja za pretvaranje energije talasa u električnu, kada bude postavljen u blizini Luke Bar.

Izvor: Cafe del Montenegro

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.